Sök

Nästa hårda slag mot Siemiatkowski: Apple lanserar Klarna-dödare

KlarnaApplefintech

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna och Tim Cook, vd Apple. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Apple kan bli tuff konkurrens för den svenska fintechjätten.

Det har stormat kring Klarna den senaste tiden. Bolaget har meddelat kraftiga personalneddragningar – var tionde av de 7.000 anställda måste gå från Klarna – och lämnat en svag rapport för årets första tre månader. Det senaste kvartalet ökade bolagets rörelseförlust från -0,8 miljarder kronor till drygt -2,5 miljarder kronor. 

Nu väntar nästa stora utmaning. Och den är potentiellt enorm. Ett av världens största bolag har presenterat sin egna ”Klarna-dödare”, skriver DI. Apples betallösning Apple Pay ska erbjuda kunder delbetalningar i fyra lika stora delar, räntefritt. Det är nära identiskt med Klarnas erbjudande i USA. 

Detaljerna kring förslaget, som presenterades på Apples utvecklarkonferens, är inte klara men det ska handla om ett samarbete med den amerikanska storbanken Goldman Sachs. 

Nu riskerar Klarna skuggas ytterligare av den amerikanska techjätten på dennes hemmaplan. Enligt sajten Techcrunch hade Apple Pay ungefär 44 miljoner användare 2021. 

Klarna å sin sida har mindre än hälften, omkring 20 miljoner. 

Klarna skriver i en kommentar till DI att de inte vill kommentera hur konkurrensen kan påverka deras affärer i USA.

Apples ”köp nu, betala sedan”-lösning kommer att först och främst lanseras på den amerikanska marknaden i samband med höstens IOS-uppdatering, skriver The Guardian

Läs mer