öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 25 maj 2022

Ny undersökning visar på en ökning av arbetstillfällen samt framgång för europeiska småföretag och entreprenörer på App Store

Fler än 1 000 europeiska utvecklare har deltagit i App Store Foundations Program, vilket har fått dem att växa och utvecklas
En illustration av människor och deras respektive appar.
Sin vana trogen fortsatte iOS-appekonomin att vara en motor för ekonomisk tillväxt och möjligheter under 2021. Den utgör grunden för 2,2 miljoner jobb i Europa – en ökning på sju procent sedan förra året – och hjälper småföretag att uppnå mer framgång än någonsin.
Informationen kommer från två nya forskningsanalyser som visar hur iOS-appekonomin stöttar entreprenörer att skapa nya företag, att nå ut till kunder under pandemin samt att utöka sina team med programmerare, designers och kreatörer, vilket har bidragit till en av dagens mest blomstrande och innovativa globala marknader.
En ny analys, Spotlight on Small Business & App Creators on the App Store, som utförts av oberoende ekonomer från Analysis Group, visar att utvecklarnas intäkter har ökat markant de senaste två åren. Intäkterna har ökat för alla utvecklare, men omsättningen för mindre utvecklare som var aktiva på App Store under 2019 har ökat med 113 procent de senaste två åren. Det innebär att de har mer än fördubblat sina intäkter jämfört med större utvecklare.
Dessutom belyser en annan ny analys från Progressive Policy Institute skapandet av arbetstillfällen i iOS-appekonomin. Undersökningen visar hur iOS-appekonomin har bidragit till att skapa miljontals arbetstillfällen inom allt från mjukvaruutveckling till försäljning, design med mera.
De här undersökningarna visar att fler företag som använde appar för att nå ut till sina kunder på nyskapande sätt under de senaste två åren har skapat förutsättningar för digitala och hybridskiften som levt vidare även efter att covid-relaterade restriktioner har hävts i många delar av världen. De här utvecklarna och deras appar har hjälpt användare att hitta nya och ofta bestående sätt att samarbeta med kollegor, hitta underhållning, finslipa sina kreativa talanger och hålla kontakten med nära och kära.

Mindre och växande utvecklare når global framgång på App Store

I undersökningen Spotlight on Small Business & App Creators on the App Store granskar ekonomer från Analysis Group hur entreprenörer inom iOS-appekonomin har fortsatt att tänka nytt och växa. Totalt sett målar undersökningen upp en bild av ett blomstrande och dynamiskt ekosystem av appar där möjligheter och nyskapande frodas.
Informationsgrafik med sex paneler som visar den globala framgången hos småföretag på App Store.
Under 2021 blev tusentals småföretag och nya appskapare från hela världen en del av App Store. Bland dessa nya utvecklare kom ungefär 24 procent från Europa, 23 procent från Kina, 14 procent från USA, 4,3 procent från Japan och 34 procent från andra regioner, exempelvis Korea, Indien och Brasilien. Under de senaste två åren har antalet mindre och växande utvecklare på App Store blivit fler – i exempelvis Storbritannien har antalet nya mindre utvecklare på App Store ökat med nästan 40 procent sedan 2019, och i Tyskland ökade antalet med över 25 procent. 
När dessa utvecklare drog nytta av App Stores funktioner, som gör det enkelt att distribuera appar på 175 marknader världen över, kom ungefär 40 procent av alla nedladdningar av småföretags och växande appskapares appar från användare utanför utvecklarnas hemländer under 2021. 
Undersökningarna visar också att App Store har hjälpt entreprenörer att starta nya appar och snabbt trappa upp sina verksamheter. För att analysera vägen till tillväxt för utvecklare som tjänade mer än en miljon US-dollar på App Store under 2021 tittade ekonomerna tillbaka på en längre tidsperiod och fann att 45 procent av dagens stora utvecklare inte fanns på App Store eller hade mindre än 10 000 US-dollar i intäkter för bara fem år sedan. 
Apple har stöttat över 1 000 växande utvecklare från hela Europa via App Store Foundations Program som lanserades 2018. Programmet ger utvalda utvecklare extra stöd så att de kan skapa ännu bättre appar. Utvecklarna får lära sig hur de bäst utvecklar sin verksamhet och når ut med sina appar till ännu fler, hur de använder Apples nyskapande teknik och API:er, stärker sitt redaktionella arbete för att beröra användarna samt optimerar sin närvaro på App Store.
Analysis Groups fullständiga undersökning om mindre utvecklare och appskapare på App Store finns nu tillgänglig.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48