Hoppa till innehållet

Italien beskattar techjättar – trots hot från Trump

Italiens regering inför en särskild skatt för techjättar som Facebook, Google och Apple – trots att USA hotat med repressalier. 

Donald Trump har hotat med direkta hämndåtgärder om amerikanska bolag drabbas av skatten.
Donald Trump har hotat med direkta hämndåtgärder om amerikanska bolag drabbas av skatten.

Den nya skatten ska motsvara tre procent av techbolagens årliga omsättning i landet. Det framgår av ett uttalande från vice finansministern Antonio Misiani på fredagen.

Den nya ”webbskatten” i Italien, som är euroområdets tredje största ekonomi, ska gälla för bolag med en global omsättning om minst 750 miljoner euro och en italiensk omsättning på minst 5,5 miljoner euro, framgår av ett tidigare utkast av Italiens statsbudget. 

”Budgettexten är bekräftad”, sade Antonio Misiani i ett uttalande på fredagen, enligt Reuters.

USA och president Donald Trump har hotat med stränga och direkta hämndåtgärder om amerikanska bolag drabbas av skatten, som beräknas inbringa omkring 600 miljoner euro till den italienska statskassan enligt budgetförslaget.

Debatten om techskatt har öppnat en ny front i den handelskonflikt som uppstått mellan USA och Europa. På den amerikanska sidan har en sällsynt samsyn kommit till stånd mellan politiker från båda sidor av den amerikanska senaten och de amerikanska techbolagen.

Konflikten består i att USA anser att andra länder försöker sno åt sig av skattekakan från bolag som enligt fundamental skatterättslig praxis först och främst är skattskyldiga i USA. Tekniken har dock ritat om kartan, givet att försäljning sker över internet i andra länder.

EU redan utfärdat böter mot bland annat Google samt fördjupat granskningsinsatserna mot e-handelsgiganten Amazon för vad man anser är monopoltendenser via digitala marknadsplatser. Sedan tidigare har också Microsoft och Facebook straffats för marknadsstörande aktiviteter respektive användardatamissbruk.

Ett argument för digitalskatten som ofta lyfts fram av icke-amerikanska myndigheter gör gällande att lokala aktörer missgynnas skatteteoretiskt samtidigt som de riskerar att slås ut i en konkurrensmässig snedvridning där de amerikanska dominanterna tar kontroll över nätet med olika typer av e-handelsplattformar och digitala marknadsplatser.

Parallellt med de europeiska beskattningsåtgärderna pågår också en större debatt gällande hur techbolagen ska beskattas. En pakt mellan 130 länder väntas kunna ge ett ramverk för hur skattefrågan ska hanteras under nästa år.

Läs mer: Klart: Sverige ger tummen ner till EU:s extraskatt mot techbolag 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera