öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 17 maj 2022

Apple förhandsvisar nyskapande hjälpmedelsfunktioner som kombinerar kraften hos hårdvara, mjukvara och maskininlärning

Mjukvarufunktionerna som kommer senare i år erbjuder användare med funktionsvariationer nya verktyg för navigering, hälsa, kommunikation och mycket mer
Nya hjälpmedelsfunktioner visas på skärmarna på iPhone och Apple Watch.
Apples nyskapande hjälpmedelsfunktioner presenterar nya sätt för användare med funktionsvariationer att navigera, kommunicera och få ut mesta möjliga av Apples produkter.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple förhandsvisade idag nyskapande mjukvarufunktioner som presenterar nya sätt för användare med funktionsvariationer att navigera, kommunicera och få ut mesta möjliga av Apples produkter. Dessa kraftfulla uppdateringar kombinerar företagets senaste tekniker för att ge användare unika och anpassningsbara verktyg samt bygger vidare på Apples långvariga åtagande att skapa produkter som fungerar för alla.
Genom att använda sig av framsteg inom hårdvara, mjukvara och maskininlärning kan personer som är blinda eller har nedsatt syn använda sin iPhone eller iPad för att navigera de sista metrarna till sitt mål med Dörrdetektering. Användare med fysiska och motoriska funktionsvariationer som kanske förlitar sig på hjälpmedelsfunktioner som Röststyrning och Reglagestyrning kan helt och hållet styra Apple Watch från sin iPhone med Apple Watch-dubblering. Personer som är döva eller har nedsatt hörsel kan följa Live Captions på iPhone, iPad och Mac. Apple utökar också stödet för sin branschledande skärmläsare VoiceOver med fler än 20 nya språk och platser. Dessa funktioner kommer att bli tillgängliga senare i år med mjukvaruuppdateringar på alla Apples plattformar.
”Apple inkluderar tillgänglighet i varje aspekt av vårt arbete, och vi har ett åtagande att designa de bästa produkterna och tjänsterna för alla”, säger Sarah Herrlinger, Senior Director för Accessibility Policy and Initiatives på Apple. ”Vi ser fram emot att presentera de här nya funktionerna som kombinerar innovation och kreativitet från olika team på Apple så att vi kan ge användarna fler alternativ för att använda våra produkter på sätt som bäst passar deras behov och liv.”

Dörrdetektering för användare som är blinda eller har nedsatt syn

Apple presenterar Dörrdetektering, en banbrytande navigeringsfunktion för användare som är blinda eller har nedsatt syn. Dörrdetektering kan hjälpa användarna att hitta en dörr när de kommer fram till ett nytt mål, förstå hur långt ifrån dörren de befinner sig och beskriva den – bland annat om den är öppen eller stängd, och hur de kan öppna en stängd dörr genom att antingen trycka på den, vrida ett dörrvred eller dra i ett handtag. Dörrdetektering kan dessutom avläsa skyltar och symboler vid dörren, till exempel rumsnumret på ett kontor eller en symbol för en tillgänglighetsanpassad entré. Den här nya funktionen kombinerar kraften hos LiDAR-teknik, kamera och enhetsbaserad maskininlärning. Funktionen kommer att finnas på alla iPhone- och iPad-modeller med LiDAR-teknik.1
Dörrdetektering kommer att vara tillgänglig i ett nytt detekteringsläge i Förstorare, Apples inbyggda app för användare som är blinda eller har nedsatt syn. Dörrdetektering, men även Personupptäckt och Bildbeskrivningar, kan användas var för sig eller tillsammans i Detekteringsläge, vilket ger användare med nedsatt syn anpassningsbara verktyg för att navigera och få utförliga beskrivningar av omgivningen. Förutom navigeringsverktyg i Förstorare kommer Apple Kartor att erbjuda VoiceOver-användare återkoppling i form av ljud och haptiska signaler för att identifiera startpunkten vid färdbeskrivningar för fotgängare.
Dörrdetektering är en kraftfull funktion för användare som är blinda eller har nedsatt syn för att navigera de sista metrarna till deras mål.

Avancerade fysiska och motoriska hjälpmedel till Apple Watch

Apple Watch blir mer tillgänglig än någonsin för personer med fysiska och motoriska funktionsvariationer tack vare Apple Watch-dubblering, som hjälper användarna att fjärrstyra Apple Watch från sin parkopplade iPhone. Med Apple Watch-dubblering kan användarna styra Apple Watch genom att använda hjälpmedelsfunktioner i iPhone som Röststyrning och Reglagestyrning samt använda funktioner som röstkommandon, ljudkommandon, huvudspårning eller externa Made for iPhone-reglage som alternativ till att trycka på skärmen på Apple Watch. Apple Watch-dubblering använder integrering av hårdvara och mjukvara, bland annat innovationer som bygger på AirPlay, för att se till att användare som förlitar sig på dessa mobilitetsfunktioner kan dra nytta av unika Apple Watch-appar som Syrenivå, Puls, Mindfulness och många fler.2
En parkopplad iPhone och Apple Watch visar hur användare kan använda Apple Watch-dubblering för att visa appen Andas.
Med Apple Watch-dubblering kan man styra Apple Watch från sin parkopplade iPhone, så att man kan använda hjälpmedelsfunktioner i iPhone som Röststyrning och Reglagestyrning istället för att trycka på skärmen.
Dessutom kan användarna göra ännu mer med enkla handrörelser för att styra Apple Watch. Med nya snabbåtgärder på Apple Watch kan man genom att nypa två gånger svara på eller avsluta ett samtal, avfärda en notis, ta en bild, spela upp eller pausa media i appen Spelas nu samt sätta igång, pausa eller återuppta ett träningspass. Det här bygger vidare på den nyskapande tekniken som används i AssistiveTouch på Apple Watch, vilket ger användare med fysiska funktionsnedsättningar på överkroppen möjligheten att styra Apple Watch med rörelser som att nypa eller knyta handen utan att behöva trycka på skärmen.

Live Captions kommer till iPhone, iPad och Mac för personer som är döva eller har nedsatt hörsel

För personer som är döva eller har nedsatt hörsel presenterar Apple Live Captions på iPhone, iPad och Mac.3 Användarna kan enklare hänga med i ljudbaserade aktiviteter – oavsett om de pratar i telefon eller har ett FaceTime-samtal, använder en app för videokonferens eller sociala medier, streamar mediainnehåll eller pratar med någon bredvid sig. De kan också anpassa teckenstorleken för att underlätta läsningen. Live Captions i FaceTime använder automatiskt transkriberad dialog för att ringa upp deltagare, så att videosamtal i grupp blir ännu smidigare för användare med nedsatt hörsel. När Live Captions används för samtal på Mac kan användare skriva ett svar som läses upp i realtid för de andra som deltar i samtalet. Eftersom Live Captions skapas på enheten förblir användarinformationen privat och säker.
Live Captions på iPhone, iPad och Mac gör det enklare att hänga med i ljudbaserade aktiviteter.

Nya språk i VoiceOver och mycket mer

VoiceOver, Apples branschledande skärmläsare för användare som är blinda eller har nedsatt syn, lägger till stöd för över 20 ytterligare platser och språk, bland annat bengali, bulgariska, katalanska, ukrainska och vietnamesiska.4 Användarna kan också välja bland dussintals nya röster som är optimerade för hjälpmedelsfunktioner på alla språk. De nya språken, platserna och rösterna kommer också att vara tillgängliga för hjälpmedelsfunktionerna Läs upp markering och Läs upp skärmen. Dessutom kan de som använder VoiceOver på Mac använda det nya verktyget Textkontroll för att upptäcka vanliga formateringsproblem som dubbla mellanslag eller felplacerade versaler, vilket gör det ännu enklare att korrekturläsa dokument och mejl.

Fler funktioner

  • Med Buddy Controller kan användare be en vårdgivare eller vän att hjälpa dem att spela ett spel. Buddy Controller kombinerar två spelkontroller till en, så att flera kontroller kan driva inmatningen för en enskild spelare.
  • Med Paustid för Siri kan användare med talsvårigheter justera hur länge Siri väntar innan en förfrågan besvaras.
  • Stavningsläge i Röststyrning ger användarna möjligheten att diktera anpassad stavning genom att mata in bokstav för bokstav.5
  • Ljudigenkänning kan anpassas för att känna igen ljud som är specifika i en persons omgivning, till exempel unika hemlarm, dörrklockan eller hushållsapparater. 
  • Appen Apple Books kommer att erbjuda nya teman och presentera anpassningsmöjligheter som att göra texten fet samt anpassa raderna, bokstäverna och mellanrummet mellan orden för en ännu mer tillgänglig läsupplevelse.

Apple firar Global Accessibility Awareness Day 

Den här veckan uppmärksammar Apple Global Accessibility Awareness Day med särskilda pass, utvalda samlingar och mycket mer: 
  • SignTime kommer att lanseras i Kanada den 19 maj för att koppla samman Apple Store- och Apple Support-kunder med amerikanska teckenspråkstolkar on-demand. SignTime är redan tillgängligt för kunder som använder amerikanskt teckenspråk (ASL) i USA, brittiskt teckenspråk (BSL) i Storbritannien och franskt teckenspråk (LSF) i Frankrike.
  • Apple Store-butiker runt om i världen erbjuder direktsända pass under hela veckan för att kunder ska få upptäcka hjälpmedelsfunktioner på iPhone och Apple-supportens sociala kanaler visar instruktionsinnehåll.
  • Genvägen till hjälpmedelsassistenten kommer till appen Genvägar på Mac och Apple Watch den här veckan för att rekommendera hjälpmedelsfunktioner baserat på användarens inställningar.
  • I Apple Fitness+ använder tränaren Bakari Williams den här veckan ASL för att lyfta fram tillgängliga funktioner för användare som är en del av en pågående satsning för att göra träning mer tillgänglig för alla, bland annat Ljudtips som ger korta, beskrivande, verbala signaler för att ge stöd åt användare som är blinda eller har nedsatt syn. Dags att gå- och Dags för löpning-avsnitt blir Dags för en motionsrunda och Dags för en träningsrunda för rullstolsburna användare. Dessutom införlivar Fitness+-tränarna ASL i varje träningspass och meditation. Alla videor har undertexter på sex språk och tränarna visar hur man kan ändra träningspassen så att användare på olika nivåer kan delta.
  • Apple Kartor har en ny guide från National Park Foundation, Park Access for All, för att visa användare tillgängliga funktioner, program och tjänster att utforska i parker över hela USA. Guider från Gallaudet University – världens första universitet för studenter som är döva, dövblinda och har nedsatt syn – innehåller företag och organisationer som värderar, omfamnar och främjar dövrörelsen och teckenspråk.
  • Användarna kan utforska appar med fokus på tillgänglighet samt starka berättelser från appskapare i App Store. Kolla in samlingen Transforming Our World i Apple Books som innehåller berättelser av och om människor med funktionsvariationer, och lär dig mer om på vilka kreativa sätt som tekniken gör framsteg inom tillgänglighet i Apple Podcasts
  • Apple Music kommer att lyfta fram Saylists, en samling spellistor som var och en fokuserar på ett särskilt ljud. Att välja en och sjunga med är ett roligt och engagerande sätt att träna på vokala ljud eller talterapi.
  • Apple TV-appen kommer att lyfta fram de senaste succéfilmerna och tv-programmen där människor med funktionsvariationer finns representerade. Dessutom kan tittarna utforska utvalda samlingar från tillgänglighetsrörelsens främsta stjärnor, som Marlee Matlin (CODA), Lauren Ridloff (Eternals), Selma Blair (Introducing, Selma Blair), Ali Stroker (Christmas Ever After) och många fler.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Funktionerna Dörrdetektering och Personupptäckt i Förstorare kräver LiDAR-tekniken som finns på iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPad Pro 11 tum (andra och tredje generationen) och iPad Pro 12,9 tum (fjärde och femte generationen). Man ska inte förlita sig på Dörrdetektering under omständigheter då en användare kan såras eller skadas, inte heller i riskfyllda eller akuta situationer.
  2. Apple Watch-dubblering finns på Apple Watch Series 6 eller senare.
  3. Live Captions kommer att finnas i en betaversion senare i år på engelska (USA, Kanada) på iPhone 11 och senare, iPad-modeller med A12 Bionic och senare samt Mac-datorer med Apple Silicon. Exaktheten i Live Captions kan variera och därför ska man inte förlita sig på funktionen i riskfyllda situationer.
  4. VoiceOver, Läs upp markering och Läs upp skärm kommer att ha stöd för arabiska (världen), baskiska, bengali (Indien), bhojpuri (Indien), bulgariska, farsi, franska (Belgien), galicisika, kannada, katalanska, kroatiska, malajiska, mandarin (Liaoning, Shaanxi, Sichuan), marathi, shanghainesiska (Kina), spanska (Chile), slovenska, tamil, telugu, ukrainska, valencianska och vietnamesiska.
  5. Stavningsläge i Röststyrning finns på engelska (USA).

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48