Apple

Apple instruerar sina butikschefer hur de skall prata ner facket

Vi säger inte att det är dåligt men...

Apples respons på vågen av fackligt engagemang i företagets amerikanska butiker är en samling talpunkter som butikscheferna kan ha med sig ner de pratar med medarbetarna.

“Think Different” är inte en del av Apples syn på facket i detta nu. I stället använder använder man samma argument som många andra amerikanska företag har gjort när dess medarbetare är intresserade av att skapa fackförbund.

Genom att skicka ut en rad talpunkter för butikscheferna att ta upp med sina medarbetare vill man påverka medarbetarna i en antifacklig riktning. Dessa punkter inkluderar att hävda att facket inte nödvändigtvis tar hänsyn till varje medarbetares individuella behov. Inte heller att de förstår Apples unika kultur. Man menar också att facket ser ålder framför meriter som just en merit. Några punkterna är skrivna i form av lågintensiva hot: “Vi kan ju inte spekulera i vad som händer med flexibiliteten men…”.

Ser vi till hur det gått på andra bolag med liknande strategi så har det varit svårt att få trovärdighet bakom orden. Hela poängen med att bilda fackförbund på arbetsplatsen har ju varit just att man inte känner att bolagen har hörsammat ens behov.

Vidare är det svårt att på riktigt hävda att fackförbunden har ett utifrånperspektiv då det är ens kollegor i grupp som ju faktiskt är fackförbundet.

Vice.com som är de första som rapporterade om förfarandet visar alla punkter i sin artikel. Du kan också läsa dem som PDF.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!