öppnas i ett nytt fönster
Ett rum för ljudredigering på Skywalker Sound.
På Skywalker Ranch skapar Skywalker Sounds förstklassiga konstnärer världens mest välbekanta ljud för filmer som Star Wars- och Indiana Jones-franchiserna.
I den kuperade terrängen i det kaliforniska samhället Nicasio med knappt ettusen invånare omges besökare till denna isolerade del av Marin County av en känsla av ändlösa möjligheter. Kilometervis av dolda kablar och prylar gömmer sig under marken.
Här ligger Skywalker Ranch, den vidsträckta anläggningen som ägs och förverkligades av George Lucas, skaparen av det episka Star Wars-universumet. Ranchens hörnsten är Skywalker Sound, en anläggning i världsklass för design, redigering, mixning och postproduktion av ljud. Omgiven av vingårdar och den konstgjorda sjön Lake Ewok står den drygt 14 000 kvadratmeter stora byggnaden i rött tegel som ett monument för devisen, som ofta upprepas av Lucas, att ljud är minst 50 procent av biobesökarnas upplevelse.
Ljudbibliotekssystemet Soundminer, som möjliggör beskrivande sökningar med nästintill poetiskt specifika nyckelord, håller jämna steg med Skywalker Sounds ständigt växande bibliotek innehållande nästan en miljon ljud. 
Ryan Frias visar Mac Pro-racken på Skywalker Sound.
Ljudredigeraren Ryan Frias bjuder på en rundtur av Skywalker Sounds centrala maskinhall, som han beskriver som ”i grund och botten hjärnan av alla moment”. ”Som kreativa människor vill man inte saktas ner av teknik", säger han. ”När man har en idé och verkligen vill få ut den på en tom duk direkt behöver man snabba verktyg som kan ge resultat lika fort som man själv tänker.” Studions utrustning på 130 Mac Pro-rackar samt 50 iMac-, 50 MacBook Pro- och 50 Mac mini-datorer med Pro Tools kan alla anslutas på distans till den här centrala strömkällan.
Tom Myers använder en MacBook på Skywalker Sound.
Skywalker Sound har byggt upp ett ljudbibliotek med över 700 000 inspelningar.
Med kraften hos cirka 130 Mac Pro-rackar samt 50 iMac-, 50 MacBook Pro- och 50 Mac mini-datorer med Pro Tools som huvudsakligt ljudprogram tillsammans med iPad-, iPhone- och Apple TV-enheter driver Skywalker ljudkonsten framåt och formar om branschen. 
”Ordbehandling var ett stort kliv framåt för mig som skribent.” 
”Ljudredigering är på sätt och vis detsamma som ordbehandling; det handlar om att klippa och klistra filer”, fortsätter Burtt. ”All tid jag hade arbetat på Mac gav mig genast erfarenhet av vad som skulle krävas i klippning av digitalt ljud. Jag började klippa på en Mac med Final Cut under sent 1990-tal, och nu har jag fyra Mac-datorer. Varje dator hanterar varsin process: bildredigering, ljudredigering, skriva manus, jag är helt omringad. De är märkta Alpha, Beta. Gamma, Delta.”
Prata med vilken konstnär som helst på Skywalker Sound och det blir snart tydligt att de alla har ett personligt bibliotek med högt värderade inspelningar. ”Ljud som väcker känslor är det vi alltid eftersträvar”, säger ansvarig ljudredigerare och ljuddesigner Al Nelson.
För ljuddesigners skapar till och med daterad utrustning möjligheter. ”Jag älskar en lycklig slump och att bryta ner tekniken och få oväntade resultat”, säger Nelson. ”Jag älskar att leka med digitala system som går lite fel, alltså i sättet som bitarna flödar. Det är trasigt, det låter som en dålig radio. Jag har en riktigt gammal PowerBook med en särskild gammal mjukvara som jag gillar att använda. Jag kan mata in inspelningar i den och bryta ner dem digitalt.”
Man vet aldrig när inspirationen slår till. En snickare som visste att Burtt alltid var på jakt efter unika ljud ringde en gång för att berätta att han hörde en konstig, trasig takfläkt i en lägenhet han arbetade i. Burtts inspelning av de ostadiga fläktbladen omvandlades senare till det olycksbådande ljudet av laserportarna som flyktigt skiljer Qui-Gon Jinn och Darth Maul åt under den kulminerande duellen med ljussablar i Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace.
Ibland uppenbarar sig källor ur tomma intet. ”Folk har skrivit till mig på internet och sagt: 'Min faster har konstig hosta, vill du spela in det för någon varelse?'” berättar Burtt. (Nelson refererar till dessa komponenter som (”varelsernas sötningsmedel”). 
När man samlar in inspelningar i naturen betonar ansvarig ljudredigerare Baihui Yang det praktiska med att ha med sig en MacBook Pro. ”Vi kan ta med oss Pro Tools-sessionen ut på fält och se, spela in och snabbt få ihop det, för att testa om det fungerar eller inte”, säger hon. ”Om man tar med sig alla inspelningar tillbaka till studion vet man inte om man har missat ögonblicket.” Program som Keyboard Maestro är också väsentliga för hennes process, så även mjukvaran Matchbox. 
Med en bakgrund inom klassisk gitarr, och många andra instrument, letar Nelson ofta efter musikalitet i såväl världen utanför som inne i mixningsrummet. ”Vi är alla musiker – antingen bokstavligen eller ljudmusiker”, säger han. ”Allt är i stort sett ett tonalt grepp eller ett orkestreringsgrepp. Man kan inte bara kasta iväg oväsen mot skärmen, man måste artikulera och välja ut sina smaker på samma sätt som när man orkestrerar något symfoniskt.” 
Ljuden som vi associerar med Apple – den ikoniska starttonen på en Mac i fiss-dur, svischandet när ett mejl skickas iväg – delar ett väsentligt, underliggande kännetecken med många av de mest välbekanta ljuden från Star Wars, och det är aktivering. Tänk hur ofta en stillastående droid väcks till liv med varningssignaler och pip. Eller hur det eleganta och inaktiva handtaget på en ljussabel plötsligt skiner till. Eller ett skepp, som fräser och dånar fram genom rymden, skjuts iväg i ljusets fart.
”Det jag lärde mig från Star Wars var att Ben använde naturliga ljud för att skapa science fiction”, säger Gary Rydstrom, sjufaldigt Oscar-belönad ljuddesigner som började jobba på Lucasfilm 1983. ”Han behöll ljuden i Star Wars gryniga och realistiska, baserade på verkliga ljud som kunde manipuleras till något man aldrig hade hört förut. Det var inspirerande.”
Ett viktigt kännetecken i Burtts verk är elementet av utförande. ”När det gäller fantasiljud, särskild utomjordiska röster, varelser, vapen, konstigheter av alla slag, hjälper utförandet”, säger Burtt. I de tidiga stadierna av att hitta rösten till R2-D2, som satte standarden för hur ljuddesign kan påverka rollfigurens utveckling, kände Burtt av en starkare press när han fick veta att droiden skulle dela scener med Alec Guinness.  
”När jag satte mig ner och experimenterade med R2 i den första filmen insåg jag plötsligt att jag är med i en dialog”, förklarar Burtt. ”Timingen är väldigt viktig. När vi väl insåg att vi hade något som fungerade gick bildredigerarna tillbaka i filmen och började klippa om många av scenerna, vilket ändrade timingen lite grann. Det började framträda i det faktiska tempot, precis som vilken dialog som helst.” Burtt fortsatte att förfina framträdandet i filmerna som utspelas före originalfilmerna, där han arbetade som både ljuddesigner och bildredigerare.  
André Fenley på Skywalker Sound.
”Ljuddesigners skapar faktiskt ljud från ingenting”, säger ansvarig ljudredigerare André Fenley, vars omfattande bidrag till Skywalker Sound inkluderar de ikoniska dinosaurieljuden från Jurassic Park. ”De går ut och spelar in de mest udda ljuden man kan tänka sig, sedan tar de ljuden och manipulerar dem, böjer dem och har sönder dem och vänder upp och ner på dem och ser vad de får.”
Då konstnärerna på Skywalker Sound arbetar i filmskapandets digitala tidsålder är deras råd till så väl uppåtsträvande som professionella filmskapare gränslösa. ”Jag säger till unga människor som vill jobba med ljud i filmer: 'Lyssna på världen omkring dig och bygg upp en samling av ljudeffekter'”, säger Burtt. ”Skaffa en inspelning och rubricera den, för när du bygger upp ett ljudbibliotek gör du kreativa val. Det andra är att eftersom det finns massor av billiga program som man kan få tillgång till numera på iPad och MacBook kan man faktiskt klippa och mixa ljud hemma. Det skulle jag aldrig klara av. Om jag vore en tonårig filmskapare igen skulle jag vara förbluffad. Jag skulle ha drönare, jag skulle kunna spela in alla möjliga ljud. Jag kunde inte göra något av det under mina utvecklingsår.” 
Nelson intygar även att inspelningar på iPhone är "fullkomligt användbara" i ett professionellt sammanhang. 
”Oavsett hur du gör”, säger Rydstrom, ”tänk på ljud tidigt, för det är ett av dina berättartekniska verktyg. Jag vill påstå att det är ett av de mer effektiva berättartekniska verktygen, när man väl börjar filma och klippa.” 
”Man kan berätta mycket av en berättelse på ett sätt som vanligtvis inte är lika dyrt som visuella effekter och ibland är det också starkare rent känslomässigt”, fortsätter Rydstrom. ”Om du är intresserad av ljud eller filmskapande kan du spela in 4K+-videor på din iPhone. Det finns inga ursäkter. Det där som är en del av vår vardag är samma saker du behöver för att spela in ljud och skapa filmer. Det är den verkliga revolutionen. I slutändan kommer det att demokratisera hela processen.”
Danielle Dupre på Skywalker Sound.
Från den ikoniska starttonen på en Mac i fiss-dur till svischandet när ett mejl skickas iväg till droider som väcks till liv eller ljussablar som plötsligt börjar skina, under alla finns ett väsentligt kännetecken: aktivering.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48