öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 19 april 2022

Apple utökar sin användning av återvunna material i hela produktsortimentet

Företaget utvecklar också ny teknik för produktdemontering som ska bidra till att uppnå ett slutet kretslopp
Apples återvinningsrobot Daisy i arbete.
Daisy kan demontera upp till 1,2 miljoner mobiltelefoner varje år, vilket hjälper Apple att ta vara på en mängd värdefulla material för återvinning. Företaget har erbjudit sig att licensiera de patent som använts för att konstruera Daisy till forskare och andra elektronikproducenter som vill utveckla egna demonteringsprocesser.
Apple presenterade idag nya data om den ökade användningen av återvunna material i företagets produkter. För första gången introducerade Apple certifierat återvunnet guld. Dessutom har man mer än fördubblat användningen av återvunna material när det gäller volfram, sällsynta jordartsmetaller och kobolt. Nästan 20 procent av det material som användes i Apples produkter 2021 var återvunnet, vilket är den högsta andelen någonsin.
Nya data om den här utvecklingen, Apples innovationer inom återvinning samt användning av ren energi har publicerats i Apples miljölägesrapport 2022.
Företaget tipsade också om nya sätt att fira Jordens dag, till exempel genom att skänka pengar till Världsnaturfonden via Apple Pay. Med utbildningsmaterial, utvalt innehåll och spännande aktiviteter på olika plattformar får Apple-användare möjlighet att upptäcka natursköna områden på olika platser, följa med i viktiga frågor som klimatförändringen samt stötta olika initiativ och organisationer som arbetar för att skydda vår planet. 
”Samtidigt som Jordens dag firas över hela världen gör vi stora framsteg i vårt klimatarbete och våra insatser för att Apples produkter en dag ska kunna tillverkas utan att ta någonting från jorden”, säger Lisa Jackson, vice vd för Environment, Policy, and Social Initiatives på Apple. ”Tack vare vår höga innovationstakt kan våra team redan använda dagens produkter för att bygga morgondagens. Och genom att ställa om vår globala leveranskedja till ren energi visar vi vägen för andra företag.”

Fler återvunna och ansvarsfullt framställda material i hela Apples produktsortiment

Apple har lett utvecklingen av innovativ återvinning och utvinning av material i ett försök att sporra hela branschen till förändring. För att hjälpa sina återvinningspartner att bygga vidare på den här positiva utvecklingen presenterade Apple idag sin senaste innovation inom återvinningsteknik: Taz, en banbrytande maskin som förbättrar materialutvinningen vid återvinning av elektronik.
2021 kom 59 procent av allt aluminum i Apples produkter från återvinning och många produkter hade 100 procent återvunnet aluminium i höljet. Apple har som mål att eliminera plast från alla sina förpackningar senast 2025 och har redan kommit en god bit på väg – plast stod endast för 4 procent av förpackningsmaterialet 2021. Sedan 2015 har Apple minskat plastanvändningen i sina förpackningar med 75 procent.
Dessutom innehöll Apples produkter 2021: 
  • 45 procent certifierade återvunna sällsynta jordartsmetaller, en betydande ökning sedan Apple började använda återvunna sällsynta jordartsmetaller i sina enheter. 
  • 30 procent certifierat återvunnet tenn totalt och 100 procent återvunnet tenn i lödningarna på huvudlogikkortet i alla nya modeller av iPhone, iPad, AirPods och Mac.
  • 13 procent certifierad återvunnen kobolt i iPhone-batterierna, som kan demonteras av Apples återvinningsrobot Daisy så att materialet kommer ut på marknaden igen. 
  • Certifierat återvunnet guld används – för första gången i någon Apple-produkt – i huvudlogikkortets plätering och kablarna i kamerorna på fram- och baksidan av iPhone 13 och iPhone 13 Pro. För att uppnå denna milstolpe har Apple utarbetat ett system för branschledande spårbarhet, så att man kan garantera att guldet kommer uteslutande från återvunna källor.
Apples senaste återvinningsmaskin Taz visas upp på Material Recovery Lab i Austin, Texas.
På Material Recovery Lab i Austin, Texas bedriver ingenjörer och experter forskning och utveckling med hjälp av en pilotlösning för återvinning av industriell elektronik. Apples nya återvinningsmaskin Taz är ett resultat av deras arbete. Den är utformad för att vanliga elektronikåtervinnare ska kunna utvinna mer av de värdefulla materialen.
När mer material kan utvinnas för användning i nya produkter minskar behovet av gruvdrift. Ur ett ton iPhone-komponenter som har demonterats av Apples robotar kan en återvinnare få ut lika mycket guld och koppar som man kan utvinna ur 2 000 ton råmaterial från gruvbrytning. Apple förlänger också livet på många av sina produkter genom renovering. 2021 levererade Apple 12,2 miljoner renoverade enheter och tillbehör till nya användare, vilket förlängde produkternas livstid och minskade det framtida behovet av gruvbrytning. Slutmålet för Apple är att bara använda förnybara eller återvinningsbara material i sina produkter. Detta mål tillkännagavs 2017 och har sedan dess varit företagets ledstjärna när det gäller design och materialval.
Taz, en maskin som bygger på ny teknik som separerar magneter från ljudmoduler och utvinner mer av de sällsynta jordartsmetallerna, är det senaste i en serie framsteg inom återvinning som har drivits fram av Apple. Företaget har också vidareutvecklat den patenterade iPhone-demonteringsroboten Daisy, som nu kan montera isär 23 modeller av iPhone, och erbjuder licens på dessa patent till andra företag och forskare helt gratis. Ytterligare en robot, Dave, demonterar Taptic Engine-komponenter och utvinner värdefulla sällsynta jordartsmetaller, volfram och stål.

Miljölägesrapport 2022

Utöver framsteg inom innovativ återvinning och cirkulär materialförsörjning kan man i Apples nyutkomna miljölägesrapport (2022 Environmental Progress Report) läsa om företagets viktiga arbete för att bli koldioxidneutralt i hela leveranskedjan och genom produkternas hela livscykel, samt insatser för minskning av avfall och säkrare materialanvändning i produkterna.
Under ett år då många andra företag ökade sina koldioxidavtryck och Apples intäkter ökade med 33 procent låg nettoutsläppen från Apple kvar på samma nivå som tidigare. Apples egen verksamhet har varit koldioxidneutral globalt sedan 2020 och alla företagets kontor, butiker och datacenter drivs sedan 2018 av 100 procent förnybar energi.
Apple meddelade nyligen att bolagets leverantörer mer än fördubblade sin användning av ren energi under förra året. Över 10 gigawatt har nu tagits i drift av de nära 16 gigawatt som företaget har åtagit sig totalt under de kommande åren. Per denna månad har 213 av Apples tillverkande partner i 25 länder förbundit sig att använda förnybar el i all Apple-relaterad produktion. Tack vare dessa projekt kunde man undvika att släppa ut 13,9 miljoner ton koldioxid 2021 – en effekt som motsvarar att ta bort 3 miljoner bilar från vägarna i ett år.
Mer information om Apples arbete för att bevara planeten för kommande generationer finns i miljölägesrapporten 2022.

Jordens dag – ett tillfälle att utforska, lära och engagera sig

I samband med Jordens dag 2022 tipsar Apple sina användare över hela världen om hur de kan utforska naturen, lära sig om problem som drabbar samhällen världen över på grund av klimatförändringarna och själva bidra till att skydda planeten. 
Utforska: Inför Jordens dag gör Apples Kartor det enklare än någonsin att hitta vackra grönområden, familjeaktiviteter i naturen, stadspromenader och vandringsleder med 25 nya guider från Lonely Planet, AllTrails och The Nature Conservancy i USA och Kanada.
Lonely Planets guide till de bästa delarna av San Francisco visas i Kartor på iPhone.
Lagom till Jordens dag gör Apples Kartor det enklare än någonsin att hitta vackra grönområden, familjeaktiviteter i naturen, stadspromenader och vandringsleder med 25 nya guider från Lonely Planet, AllTrails och The Nature Conservancy i USA och Kanada.
I samband med Jordens dag kan Apple Fitness+-abonnenter delta i naturinspirerad yoga, meditation, cykling, rodd och löpbandsträning, samt nya Dags för löpning-avsnitt som tar med lyssnarna till de vackra vyerna och ljuden i Yosemite nationalpark med en upplyftande pop- och rockspellista – eller coachning som inspirerar löpare till stora naturupplevelser. Ett nytt avsnitt av Dags för en promenad släpps också den här veckan. Där berättar den världsberömda forskaren och miljöaktivisten dr Jane Goodall om varför hon är beredd att utmana sina rädslor för arbetets skull och om sina observationer av hur allt levande är sammankopplat. Och alla Apple Watch-användare som genomför ett träningspass på minst 30 minuter den 22 april får en utmärkelse i begränsad upplaga.
Lära: På Jordens dag den 22 april kan Apples kunder lära sig om de spännande miljöinnovationerna som ligger bakom iPhone 13 – till exempel återvinningsroboten Daisy – via en ny AR-upplevelse på Snapchat. Apple Store-butiker över hela världen bjuder in kunderna att lära sig mer om företagets miljöinitiativ med speciella fönsterdekaler.
I samband med Jordens dag kommer Apple News, Apple Books, Apple Podcasts och Apple TV-appen att presentera samlingar med utvalt innehåll om naturens fascinerande värld, klimatkrisen och vetenskapen bakom den samt om samhällen som kämpar för att lösa miljöproblemen. Bland höjdpunkterna finns en samling böcker utvalda av konstnären och barnboksförfattaren Oliver Jeffers samt en samling tankeväckande filmer om mänsklighetens beroende av naturen, utvalda av den hyllade dokumentärfilmaren Jennifer Baichwal. 
Det senaste avsnittet av podden Climate Cuisine från Whetstone Radio visas i Apple Podcasts.
För att uppmärksamma Jordens dag kommer Apple Podcasts – tillsammans med Apple News, Apple Books och Apple TV-appen – att presentera en samling utvalt innehåll på temat klimatkrisen.
Bidra: I App Store kan användarna hitta appar för att engagera sig och bidra till en positiv utveckling lokalt och globalt – som att hålla koll på sitt koldioxidavtryck eller få kontakt med gräsrotsorganisationer inom miljörörelsen via appar som Earth Hero och Milkywire.
Samlingen Fira Jordens dag 2022 visas i App Store.
I App Store vill studior som Gamtropy med ”Arctictopia” och Broken Rules med ”Gibbon: Beyond the Trees” använda den inneboende kraften i spel för att lära användarna mer om effekterna av klimatförändringen.
Kunderna kan också bidra till att skydda planeten genom att använda Apple Pay. Från och med nu till och med den 22 april skänker Apple 1 dollar till Världsnaturfonden för varje köp som görs med Apple Pay på apple.se, i Apple Store-appen eller i en Apple Store-butik.1
Mer information om Apples miljöinitiativ finns på apple.com/se/environment.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Gåvor begränsas till max 1 miljon USD. Gäller i Australien, Belgien, Brasilien, Danmark, Filippinerna, Finland, Frankrike, Hongkong, Italien, Japan, Kanada, Malaysia, Mexiko, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Schweiz, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern och USA.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48