öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 24 mars 2022

Apples 4,7 md US-dollar i gröna obligationer bidrar till innovativ grön teknik

Företaget planerar att använda världens första kommersiellt rena aluminium med lågt koldioxidutsläpp från ELYSIS i iPhone SE.
En fabriksarbetare som har på sig säkerhetsutrustning smälter aluminium i en fabriksmiljö.
Apples gröna obligationer har bidragit till driva på ett genombrott i tillverkningen av aluminium som skapar syre istället för växthusgaser i smältprocessen.
Företaget meddelade idag att investeringar från Apples 4,7 miljarder US-dollar i gröna obligationer har bidragit till att rivstarta utvecklingen av tillverknings- och återvinningsteknik med lågt koldioxidutsläpp. Apple har utfärdat gröna obligationer sedan 2016 med projekt som visar hur investeringarna kan minska utsläppen globalt och ge samhällen världen över ren energi.
Som en del i det här arbetet köper Apple direkt koldioxidfritt aluminium efter stora framsteg i smälttekniken för att minska utsläppen. Det här aluminiumet är det första som tillverkas i industriell skala utanför ett laboratorium utan att skapa några direkta koldioxidutsläpp under smältprocessen. Företaget avser att använda materialet till iPhone SE.
”Apple strävar efter att göra ett positivt avtryck på planeten, och våra gröna obligationer är en viktig del i att driva vårt miljöarbete framåt”, säger Lisa Jackson, Apples vice vd för Environment, Policy, and Social Initiatives. ”Våra investeringar driver på de banbrytande tekniker som behövs för att minska koldioxidutsläppet från materialen som vi använder, även när vi går över till att bara använda återvinningsbara och förnybara material i alla våra produkter för att spara på jordens begränsade resurser.”
Apple har totalt utfärdat 4,7 miljarder US-dollar för att snabba på processen mot företagets mål om att bli koldioxidneutrala i hela leveranskedjan till 2030. De två första obligationerna för 2016 och 2017 har nu tilldelats helt. De gröna obligationerna för 2019 bidrar till 50 projekt, bland annat genombrottet med aluminium med lågt koldioxidutsläpp. Tack vare de här 50 projekten kommer 2 883 000 ton koldioxid minskas eller kompenseras, 700 megawatt förnybar energikapacitet installeras världen över och ny forskning och utveckling att främjas.
En medarbetare inspekterar maskinerna i ELYSIS Industrial Research and Development Centre i Quebec.
Aluminium är bland de mest använda metallerna i världen och ELYSIS innovativa direkt koldioxidfria smältprocess har potential att minska tillverkningsprocessens klimatpåverkan.

Innovation inom grön aluminiumsmältning

ELYSIS, företaget bakom världens första direkt koldioxidfria smältprocess för aluminium, meddelade att man har tillverkat världens första kommersiellt rena primäraluminium i industriell skala som ska användas till Apples produkter. Genom den här banbrytande tekniken produceras syre istället för växthusgaser, och det här framsteget är en viktig milstolpe för tillverkningen av aluminium, en av världens mest använda metaller. Apple kommer att köpa det första partiet med kommersiellt ren aluminium med lågt koldioxidutsläpp från ELYSIS och avser att använda det till iPhone SE. Aluminiumet tillverkades av ELYSIS vid företagets Industrial Research and Development Centre i Quebec med vattenkraft.
ELYSIS aluminium med lågt koldioxidutsläpp visas i staplar.
Apple köper in aluminium med lågt koldioxidutsläpp från ELYSIS med avsikten att använda det till att tillverka iPhone SE.
Apple bidrog till att snabba på det här revolutionerande framsteget inom aluminiumtillverkningen genom ett investeringssamarbete med Alcoa, Rio Tinto samt Kanadas och Quebecs myndigheter som inleddes 2018. Året därefter köpte Apple det första kommersiella partiet någonsin med aluminium som tillverkades tack vare samriskföretaget. Apple använde det till tillverkningen av MacBook Pro 16 tum.
”Det här är första gången som aluminium har tillverkats till den här nivån av kommersiell renhet, utan några växthusgasutsläpp och i industriell skala. Att det säljs till Apple bekräftar marknadens intresse för aluminium som har tillverkats med ELYSIS banbrytande koldioxidfria smältteknik. Tillkännagivandet idag bevisar att ELYSIS, ett samriskföretag mellan Alcoa och Rio Tinto, kunde göra en idé till verklighet”, säger Vincent Christ, ELYSIS vd. ”Vi tycker att det är spännande att jobba tillsammans med Apple på det här framsteget som har potential att skapa varaktiga förändringar i hur aluminium tillverkas.”
Från vänster till höger: (1)ELYSIS tillverkade det första partiet med kommersiellt ren aluminium med lågt koldioxidutsläpp vid företagets Industrial Research and Development Centre i Quebec. (2)Genombrottet med aluminiumet med lågt koldioxidutsläpp bygger vidare på de stora framsteg Apple har gjort i att minska koldioxidutsläppet från aluminium och andra metaller som finns i företagets produkter.
Uppifrån och ner: (1)ELYSIS tillverkade det första partiet med kommersiellt ren aluminium med lågt koldioxidutsläpp vid företagets Industrial Research and Development Centre i Quebec. (2)Genombrottet med aluminiumet med lågt koldioxidutsläpp bygger vidare på de stora framsteg Apple har gjort i att minska koldioxidutsläppet från aluminium och andra metaller som finns i företagets produkter.
Milstopen idag bygger vidare på de stora framsteg Apple har gjort i att minska koldioxidutsläppet från aluminium och andra metaller som finns i företagets produkter. Genom att övergå till återvunnen aluminium och aluminium som har smälts med vattenkraft istället för fossila bränslen har företagets koldioxidutsläpp för aluminium minskat med nästan 70 procent sedan 2015. Höljena till alla modeller i iPad-sortimentet, inklusive nya iPad Air, tillsammans med senaste MacBook Air, Mac mini och Apple Watch har tillverkats helt i återvunnen aluminium.

Arbete för ren energi

Apple fortsätter att använda sina gröna obligationer – som är bland de största i den privata sektorn – till att utveckla nya källor till förnybar energi. Mer än 500 miljoner US-dollar av företagets intäkter från gröna obligationer 2019 har tilldelats till projekt för ren energi. Bland dessa finns världens största vindkraftspark på land som driver företagets datacenter i Viborg i Danmark där all överskottsenergi går tillbaka ut i det danska nätverket.
Under det kommande året kommer Apple att utöka verksamheten i Viborgs datacenter och bygga ny infrastruktur som fångar upp överskottet av värmeenergin som kommer till glädje för staden på lång sikt. Precis som för datacentren har alla Apples kontor och butiker i 44 länder använt 100 procent ren energi sedan 2018, bland annat genom intäkter från gröna obligationer.
Apples datacenter i Viborg i Danmark visas ovanifrån.
Apple kommer att utöka sitt datacenter i Viborg i Danmark och bygga den infrastruktur som behövs för att fånga upp överskottet av värmeenergin som kommer till glädje för staden på lång sikt. Alla Apples datacenter drivs helt med ren energi.
Under 2021 bidrog Apples gröna obligationer för 2019 till Apples leverantörsprogram för ren energi, med bland annat utdelningar till utbildning och resurser för att guida leverantörer i deras övergång till ren energi och politiskt arbete i Japan, Vietnam och Sydkorea för att hjälpa till att bygga kostnadseffektiva marknader med ren energi. Fler än 175 samarbetspartner inom tillverkning i 24 länder har nu åtagit sig att använda 100 procent förnybar energi till Apple-tillverkningen, en viktig milstolpe i att se till att miljöpåverkan från alla Apples produkter ska bli netto-noll.
Läs mer om Apples gröna obligationer på investor.apple.com/Apple_GreenBond_Report.pdf. Årets rapport om påverkan omfattar den sammanlagda tilldelningen av intäkter från Apples gröna obligationer för 2019 till miljöprojekt som gav upphov till utgifter mellan den 29 september 2019 och den 25 september 2021, Apples räkenskapsår 2020 och 2021. Sustainalytics lämnade extern bedömning av utvalda projekt och Ernst & Young LLP tillhandahöll ett intyg om utgifterna.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48