Sök

Genombrott för Spotify – kommer de vinna över Apple också?

SpotifyGoogle

Daniel Ek och Tim Cook. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Spotifys långa kamp mot techjättarna har lett till en delseger.

Spotify, och flera andra stora techjättar, har under flera år kritiserat den avgift som Apple tar ut när köp görs via deras Appstore. Apple tar ut en avgift på 15-30 procent på alla köp som görs men har samtidigt stoppat alla tredjepartslösningar för betalning. Det har lett till att Spotify, för att undvika avgiften, tvingats skicka användare till deras hemsida för att betala. 

Spotify har bland annat klagat till EU som just nu granskar ärendet. 

Nu verkar det som att Spotify iallafall har vunnit en liten delseger. Men det handlar inte om Apple utan om Googles appbutik Google Play. Google har fram tills nu haft samma system, och granskas även dem av EU. 

Men sent på onsdagskvällen kom beskedet att Google låter Spotify ta betalt på vilket sätt de vill.

Det är ett pilotprojekt där Spotify är först ut att testa systemet.

Beskedet fick Daniel Ek att jubla på Twitter. 


"Det här projektet kommer hjälpa oss att öka vår förståelse för om och hur fakturering enligt användarens val fungerar för användare i olika länder", kommenterar Googles vicepresident för Product Management, Sameer Samat.

Avtalet kan sätta press på Apple som hittills har vägrat att ge upp sina avgifter. Det innebär också att Google förmodligen klarar sig undan böter från EU.

"Spotify är på en lång resa för att säkerställa att app-utvecklare har friheten till att göra innovationer och tävla på en jämn spelplan", säger Alex Norström, chef för Freemium på Spotify i en kommentar. 

"Vi hoppas att arbetet vi kommer att göra tillsammans banar väg som kommer att gynna resten av branschen". 

Projektet förklaras fortfarande vara i ett tidigt skede och en talesperson för teknikjätten menar att mer detaljer ska presenteras under de närmsta månaderna.

Läs mer