Sök

Ska Apple ta upp konkurrensen med Klarna? Förvärvar viktig pusselbit

KlarnaApplefintech

Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski och Apples vd Tim Cook

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Apple förvärvar det brittiska fintechbolaget Credit Kudos för nästan 1,5 miljarder kronor.

Frågan är vad den amerikanska teknikjätten vill göra med bolaget. Utmana Klarna?

Flera internationella medier rapporterar om förvärvet av det brittiska bolaget Credit Kudos för en summa av 150 miljoner dollar.

Credit Kudos har sin bas i London och är verksamt inom det som brukar kallas “open banking”. Bolaget har en lösning som kan extrahera ut information från konsumenters bankkonton och köpmönster (om nödvändiga tillstånd finns på plats). Den information kan sedan användas vid kreditbedömning, exempelvis vid låneansökningar. 

Att Apple förvärvar bolag är i sig inget konstigt. Detta handlar inte heller om särskilt mycket pengar för den amerikanska jättekoncernen. Den stora frågan är vad Apple, som är verksamt inom fintech på många olika sätt sedan tidigare, ska göra med tekniken som Credit Kudos har tagit fram. 

En talesperson för Apple säger till CNBC att bolaget “köper mindre teknikbolag, då och då, och generellt diskuterar vi inte våra motiv eller planer”.  

Financial Times påminner i sin rapportering att det redan förra året fanns uppgifter som att Apple har planer på att erbjuda ett “köp nu, betala sedan”-erbjudande (det som brukar förkortas BNPL) i sin betallösning Apple Pay, alltså samma sak som erbjuds av exempelvis Klarna. 

Förvärvet av Credit Kudos kan vara en del i att ta fram en sådan funktionalitet, säger fintechexperten Simon Taylor till den brittiska tidningen.

Läs mer