Förra veckan fortsatte Apple uppgiften att bestycka Mac-familjen med egna systemkretsar, och det senaste tilltaget är en stationär dator med samma storlek som två staplade Mac Mini-datorer. Litenheten till trots kan färska Mac Studio bestyckas med den systemkrets som i dagsläget är Apples mest kompetenta, nämligen M1 Ultra med upp till 20 processorkärnor, 64 grafikkärnor och 128 GB systemminne.

Vid presentationen visade företaget prestandasiffror som ställer M1 Ultra mot högpresterande PC-komponenter. Enligt Apple kan den egna kretsen trumfa motståndet i både energieffektivitet och absolut prestanda, men när nu oberoende tester tittar fram står klart att det senare inte nödvändigtvis stämmer. Youtube-kanalen Max Tech fokuserar därtill på att titta närmare på hur Mac Studio är uppbyggd.

Precis som med Mac Mini handlar det om en aluminiumtopp och i denna är samtliga komponenter fastskruvade. Dolda skruvar håller botten på plats och under den perforerade bottenplattan finns nätdelen. Nätdelens oskyddade komponenter antyder att Mac Studio inte är utformad för att användare ska pilla med datorn, men trots detta finns en ledig plats för lagringsenheter. I teorin är det således möjligt att uppgradera lagringsmängden i efterhand.

I en annan video undersöker Youtube-profilen Luke Miani om så är fallet, men blir gruvligt besviken. Lagringsenheten är en proprietär variant, varför Miani rensar och monterar loss lagringsenheten från en sekundär Mac Studio. Med enheten installerad på den primära datorns andra lagringsplats startar inte systemet, och detsamma gäller om en SSD-enhet med installerat operativsystem flyttas till en annan dator. Avslutningsvis kan systemet endast boota från den ena lagringsplatsen.

Max Tech 1.PNG

Bildkälla: Max Tech

Max tech 2.PNG

Bildkälla: Max Tech

Max tech 3.PNG

Bildkälla: Max Tech

Max Tech 4.PNG

Bildkälla: Max Tech

Systemminnet och M1-kretsen är fastlödda och står i direktkontakt med den kylfläns som upptar stor del av chassits övre del. Med M1 Ultra är kylflänsen av koppar, medan M1 Max-alternativet använder aluminium. Enligt Max Tech är det en tydlig skillnad i vikt, men båda modeller är aningen baktunga. Bakom kylflänsen finns dubbla fläktar. Avslutningsvis kan tilläggas att samtliga anslutningar är egna moduler och därmed kan de bytas om de går sönder, men demonteringsarbetet för att nå dem är omfattande.

Prestandan hos Mac Studio

Med de starkare M1-kretsarna lägger Apple mycket krut på hårdvaruresurser för videobearbetning, vilket syns i rejält uppskalade grafikdelar och flera inbyggda mediakluster. Det är därför många teknikorienterade Youtube-kanaler som visar intresse för M1 Ultra, där MKBHD och Dave2d är två exempel.

Förstnämnda profil använder i dagsläget kraftfulla varianter av Apples Intel-baserade Mac Pro-system och slutsatsen är att M1 Ultra presterar mycket bra, men inte bättre än Mac Pro i videoredigeringssammanhang. Mediaklustren medför dock att videorendering från Final Cut Pro är snabbare, men på exakt samma nivå som M1 Max. M1 Ultra bygger på två sammanfogade M1 Max-kretsar, men föga förvånande är prestandavinsten inte riktigt dubbel. Båda anses vara tillräckliga för tungt arbete och Mac Studio-formatet upplevs tyst och litet.

Samma egenskaper lyfts också i M1 Studio-testet av Dave2d, som dock inte lägger samma fokus på videoproduktion. I testet ställs M1 Ultra mot M1 Max, Intel Core i9-12900K och Ryzen 9 5950X i de syntetiska testerna Geekbench 5 och Cinebench R23. I förstnämnda test är Apples nytillskott tydligt i framkant, medan de x86-baserade alternativen är starkare i Cinebench R23. När de senare paras med Geforce RTX 3090 är de mycket vassare i Metal-rendering i Blender 3.1, men de får stryk av M1 Ultra i videorendering i Adobe Premiere.

Dave2d Mac Studio 1.PNG

Bildkälla: Dave2d

Dave2d Mac Studio.PNG

Bildkälla: Dave2d

Dave2d Mac Studio 2.PNG

Bildkälla: Dave2d

MKBHD Mac Studio.PNG

Bildkälla: MKBHD

Dave2d belyser att många program förlitar sig helt på entrådsprestandan, som visserligen är mycket bra hos M1 Ultra, men det är samma prestanda som hos de enklare M1-kretsarna. På så sätt är Dave2d och MKBHD eniga om att det först är vid tung belastning som den vassare kretsen kan sträcka på benen. Duon menar avslutningsvis att de som bör satsa på att köpa en Mac Studio-dator redan vet att de behöver den och vad den ska användas till.