öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 08 mars 2022

Apple presenterar M1 Ultra, världens mest kraftfulla chip för persondatorer

M1 Ultra finns i helt nya Mac Studio och ger den stationära datorn oöverträffad prestanda
Det nya M1 Ultra-chippet.
M1 Ultra är världens mest kraftfulla och mångsidiga chip för en persondator.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag M1 Ultra, nästa stora steg för Apple Silicon och Mac. Tack vare UltraFusion – Apples innovativa arkitektur som kopplar samman två M1 Max-chip för att skapa ett systemchip med oöverträffad prestanda och enastående funktioner – ger M1 Ultra nya Mac Studio häpnadsväckande beräkningskraft samtidigt som den branschledande prestandan per watt förblir densamma. Det nya systemchippet består av 114 miljarder transistorer, de flesta någonsin i ett chip för persondatorer. M1 Ultra kan konfigureras med upp till 128 GB enhetligt minne med låg fördröjning och hög bandbredd som kan nås via den 20-kärniga processorn, den 64-kärniga grafikprocessorn och den 32-kärniga Neural Engine. Det ger ofattbar prestanda för utvecklare som kompilerar kod, konstnärer som jobbar i så stora 3D-miljöer att de tidigare var omöjliga att rendera samt videoexperter som kan transkoda video till ProRes upp till 5,6 gånger snabbare än med en 28-kärnig Mac Pro med Afterburner.1
”M1 Ultra är ännu ett av Apples banbrytande chip som kommer att förbluffa pc-branschen. Genom att koppla samman två M1 Max-chip med UltraFusion-arkitekturen kan vi ta Apple Silicon till nya makalösa höjder”, säger Johny Srouji, Senior Vice President för Hardware Technologies på Apple. ”Med sin kraftfulla processor, sin massiva grafikprocessor, sin otroliga Neural Engine, sin ProRes-hårdvaruacceleration och en enorm mängd enhetligt minne är M1 Ultra nu en del av M1-familjen som världens mest kraftfulla och mångsidiga chip för en persondator.”
UltraFusioarkitekturen i M1 Ultra.
M1 Ultra består av 114 miljarder transistorer och har stöd för upp till enorma 128 GB snabbt, enhetligt minne.

Banbrytande UltraFusion-arkitektur

Grunden för M1 Ultra är det extremt kraftulla och energieffektiva M1 Max. För att bygga M1 Ultra kopplas två M1 Max samman med UltraFusion, Apples skräddarsydda arkitektur. Det vanligaste sättet att öka prestanda på är att koppla samman två chip genom ett moderkort, vilket vanligtvis leder till betydande avvägningar, exempelvis ökad fördröjning, minskad bandbredd och högre energiförbrukning. Apples innovativa UltraFusion använder istället ett mellanlägg i kisel som kopplar samman chippen över fler än 10 000 signaler, vilket ger en enorm bandbredd mellan processorer på 2,5 TB/s – mer än 4 gånger mer bandbredd än det ledande multichippets teknik för sammankoppling – och låg fördröjning. Det här gör att M1 Ultra kan bete sig och upptäckas av mjukvara som ett chip, så att utvecklare inte behöver skriva om kod för att dra nytta av dess prestanda. Det har aldrig funnits något liknande.
Apples innovativa UltraFusion-arkitektur kopplar samman två M1 Max för att skapa otroligt kraftfulla M1 Ultra.

Oöverträffad prestanda och energieffektivitet

M1 Ultra har en utomordentligt kraftfull 20-kärnig processor med 16 prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor. Det ger 90 procent högre flertrådad prestanda än marknadens snabbaste 16-kärniga chip för stationära pc-datorer vid samma effekt. Dessutom kommer M1 Ultra upp till pc-chippets högsta prestanda på 100 watt mindre.2 Den otroliga effektiviteten innebär att mindre mängd energi konsumeras och att fläktarna är tysta, även när appar som Logic Pro kör krävande arbetsflöden, såsom att behandla enorma mängder med virtuella instrument, pluggar för ljud och effekter.
För de mest grafikkrävande behoven, som 3D-rendering och komplex bildbehandling, har M1 Ultra en 64-kärnig grafikprocessor, vilket är 8 gånger större än M1, som ger snabbare prestanda än marknadens mest avancerade grafikprocessor för pc samtidigt som det använder 200 watt mindre ström.3
M1 Ultras grafikprestanda per watt.
M1 Ultra har en 64-kärnig grafikprocessor som ger snabbare prestanda än marknadens mest avancerade grafikprocessor för pc samtidigt som det använder 200 watt mindre ström.
Apples enhetliga minnes­arkitektur har också ökat med M1 Ultra. Minnesbandbredden har ökat till 800 GB/s, över 10 gånger mer än det senaste chippet för en stationär pc-dator. M1 Ultra kan konfigureras med 128 GB enhetligt minne. I jämförelse med de mest kraftfulla grafikkorten för pc som högst når upp till 48 GB kan ingenting mäta sig med M1 Ultra vad gäller grafikminne för att ge stöd åt enorma arbetsuppgifter som är krävande för grafikprocessorn, såsom att arbeta med extrem 3D-geometri och rendera massiva scener. 
M1 Ultras 32-kärniga Neural Engine utför upp till 22 biljoner beräkningar per sekund, vilket gör att man snabbt tar sig igenom de mest utmanande maskininlärningsuppgifterna. Och med dubbelt så många Media Engine-funktioner som M1 Max erbjuder M1 Ultra oöverträffad videokodning och videoavkodning med ProRes. Nya Mac Studio med M1 Ultra kan faktiskt spela upp upp till 18 strömmar med ProRes 422-video i 8K, något som inget annat chip klarar.4M1 Ultra integrerar dessutom skräddarsydd teknik från Apple, såsom ett skärmkort som kan driva flera externa bildskärmar, integrerade Thunderbolt 4-styrenheter och förstklassig säkerhet, inklusive Apples senaste Secure Enclave hårdvaruverifierad säker start och teknik för antiexploatering vid start.
Fyra externa skärmar och en tv som körs samtidigt.
M1 Ultra integrerarintegrerar skräddarsydd teknik från Apple, såsom ett skärmkort som kan driva flera externa bildskärmar, integrerade Thunderbolt 4-styrenheter och förstklassig säkerhet.

macOS och appar ökar till M1 Ultra

Den djupa integreringen mellan hårdvara och mjukvara har alltid varit hjärtat i Mac-upplevelsen. macOS Monterey har utformats för Apple Silicon och drar nytta av M1 Ultras stora förbättringar i processor, grafikprocessor och minnesbandbredd. Med Metal och annan teknik för utvecklare kan appar dra nytta av fördelarna med det nya chippet till fullo och optimeringar i Core ML använder det nya 32-kärniga Neural Engine så att maskininlärningsmodeller kan köras ännu snabbare. 
Användarna har tillgång till den största samlingen appar någonsin för Mac, inklusive iPhone- och iPad-appar som nu kan köras på Mac, samt universella appar som låser upp M1-familjens fullständiga kraft. Appar som ännu inte har uppdaterats kan köras smidigt med Apples Rosetta 2-teknik.
Houdini-appen på Studio Display och Mac Studio med M1 Ultra.
Användarna har tillgång till den största samlingen appar någonsin för Mac samt universella appar som låser upp M1-familjens fullständiga kraft.

Ännu ett stort kliv framåt i övergången till Apple Silicon

Apple har lanserat Apple Silicon i nästan varje Mac i den nuvarande kollektionen, och varje nytt chip – M1, M1 Pro, M1 Max och nu M1 Ultra – släpper loss fantastiska funktioner för Mac. M1 Ultra är nu en del av M1-chipfamiljen och driver helt nya Mac Studio, en högpresterande stationär dator med en omarbetad kompakt design som möjliggjorts av Apple Silicons branschledande prestanda per watt.
Hela utbudet av skräddarsydda chips från Apple med M1, M1 Pro, M1 Max och M1 Ultra.
Varje chip i M1-familjen – M1, M1 Pro, M1 Max och nu M1 Ultra – släpper loss fantastiska funktioner för Mac.

Apple Silicon och miljön

Tack vare energieffektivteten hos Apples skräddarsydda chip kan Mac Studio förbruka mindre ström under sin livstid. Trots sin häpnadsväckande prestanda förbrukar faktiskt Mac Studio upp till 1 000 kilowattimmar mindre ström än en avancerad stationär pc under ett år.5
Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, ska vara netto-noll till 2030. Det innebär att varje chip som Apple skapar ska vara 100 procent koloxidneutralt, från design till tillverkning.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Testerna utfördes av Apple i februari 2022 med förhandsversioner av Mac Studio-system med Apples M1 Ultra-chip med 20-kärnig processor och 64-kärnig grafikprocessor, 128 GB ram-minne och 8 TB ssd samt 2,5 GHz 28-kärnig Intel Xeon W-baserade Mac Pro-system som ör i produktion med 384 GB ram-minne och AMD Radeon Pro W6900X-grafik med 32 GB gddr6-minne, konfigurerade med Afterburner och 4 TB ssd. En förhandsversion av Compressor 4.6.1 testades med ett treminutersklipp med Apple ProRes raw-media i 5K, i upplösningen 5760 x 3240 och 24 bilder per sekund, transkodat till Apple ProRes 422. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos Mac Studio och Mac Pro.
  2. Testerna utfördes av Apple i oktober 2020 med förhandsversioner av Mac Studio-system med Apple M1 Max, 10-kärnig processor och 32-kärnig grafikprocessor och förhandsversioner av Mac Studio-system med Apple M1 Ultra, 20-kärnig processor och 64-kärnig grafikprocessor. Prestanda uppmättes med hjälp av utvalda prestandatester av branschstandard. Prestandadata för tiokärnigt chip för stationär pc-dator kommer från test av Core i5-12600K och ddr5-minne. Prestandadata för 16-kärnigt chip för stationär pc-dator kommer från test av Core i9-12900K och ddr5-minne. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos Mac Studio.
  3. Testerna utfördes av Apple i oktober 2020 med förhandsversioner av Mac Studio-system med Apple M1 Max, 10-kärnig processor och 32-kärnig grafikprocessor och förhandsversioner av Mac Studio-system med Apple M1 Ultra, 20-kärnig processor och 64-kärnig grafikprocessor. Prestanda uppmättes med hjälp av utvalda prestandatester av branschstandard. Prestandadata för populära separata grafikprocessorer kommer från test av Core i9-12900K med ddr5-minne och GeForce RTX 3060 Ti. Prestandadata för den mest avancerade separata grafikprocessorn kommer från test av Core i9-12900K med ddr5-minne och GeForce RTX 3090. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos Mac Studio.
  4. Testerna utfördes av Apple i februari 2022 med förhandsversioner av Mac Studio med Apples M1 Ultra-chip, 20-kärnig processor, 64-kärnig grafikprocessor, 128 GB ram-minne och 8 TB ssd. En förhandsversion av Final Cut Pro 10.6.2 testades med ett 60 sekunders bild-i-bild-projekt med arton strömmar av Apple ProRes 422-video i upplösningen 8192 × 4320 och 30 bilder per sekund samt med ett 60 sekunders bild-i-bild-projekt med nio strömmar av Apples ProRes 422-video i upplösningen 8192 × 4320 och 30 bilder per sekund. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos Mac Studio.
  5. Testerna utfördes av Apple i februari 2022 med förhandsversioner av Mac Studio-system med Apples M1 Ultra-chip med 20-kärnig processor och 64-kärnig grafikprocessor. Strömvärden uppmättes med hjälp av en typisk arbetsuppgift i en kommersiell app. Data för en avancerad bärbar pc-dator hämtades från test av Alienware Aurora R13 med Core i9-12900KF och GeForce RTX 3090. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och avspeglar den ungefärliga prestandan hos Mac Studio.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48