öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 08 mars 2022

Apple presenterar nya iPhone SE – en kraftfull smartphone i en ikonisk design

Apples mest prisvärda iPhone är utrustad med kraftfulla A15 Bionic, 5G, bättre batteritid, förbättrad tålighet och ett nytt kamerasystem med avancerade funktioner som Smart HDR 4, fotografiska stilar och Deep Fusion
Lutande översiktsbild över skärmen på nya iPhone SE i (PRODUCT)RED, midnatt och stjärnglans.
Nästa generation iPhone SE är en kraftfull ny iPhone i en ikonisk design med A15 Bionic-chippet och 5G.
Cupertino, Kalifornien Apple presenterade idag iPhone SE, en ny kraftfull iPhone i en ikonisk design med enastående funktioner och prestanda till ett fantastiskt pris. iPhone SE har en kompakt och tålig design och ger en smidig upplevelse tillsammans med iOS 15. Nya iPhone SE innehåller imponerande uppgraderingar inklusive prestandan hos A15 Bionic som driver avancerade kamerafunktioner och gör nästan alla upplevelser bättre, från bildredigering till krävande uppgifter som spel och förstärkt verklighet. iPhone SE är utrustad med 5G, längre batteritid och förbättrad tålighet och finns i tre snygga färger – midnatt, stjärnglans och (PRODUCT)RED.1 iPhone SE kan förbeställas från och med fredagen den 11 mars och finns att köpa från fredagen den 18 mars.
”Den ikoniska designen, den enastående prestandan och det överkompliga priset har gjort iPhone SE till ett otroligt populärt val för både nuvarande och nya iPhone-användare. I år har vi skapat vår mest kraftfulla och tåliga iPhone SE någonsin, med bättre batteritid tack vare A15 Bionic, samma chip som i iPhone 13-serien, som också öppnar upp för avancerade funktioner som Smart HDR 4, fotografiska stilar och Deep Fusion”, säger Kaiann Drance, Vice President för Worldwide iPhone Product Marketing på Apple. ”Med 5G får iPhone SE-användarna bland annat snabbare nedladdning och uppladdning, videostreaming med bättre kvalitet och realtidsinteraktion i appar. Det är bara Apple som kan tillhandahålla den senaste generationens teknik och prestanda till det här priset.”
Nya iPhone SE i (PRODUCT)RED, stjärnglans och midnatt.
iPhone SE finns i tre snygga färger – (PRODUCT)RED, stjärnglans och midnatt – och har den välbekanta hemknappen med Touch ID.

Ikonisk design med 4,7-tumsskärm

iPhone SE är lika tålig som snygg. Den är tillverkad i flygindustriklassat aluminium och har det tåligaste glaset på en smartphone på både framsidan och baksidan — samma som på baksidan av iPhone 13 Pro och iPhone 13. iPhone SE står emot vatten och damm (IP67-klassad) och är utformad för att stå emot spill.2 iPhone SE har den välbekanta hemknappen med Touch ID – ett enkelt, privat och säkert alternativ för att logga in i appar, godkänna köp i App Store, handla med Apple Pay och mycket mer.
Framsidan och baksidan på nya iPhone SE i midnatt. Bilden visar dess design i glas och flygindustriklassat aluminium.
iPhone SE är designad i flygindustriklassat aluminium med det tåligaste glaset någonsin på en smartphone på framsidan och baksidan.

A15 Bionic: Det ultimata chippet i en smartphone

Kraften från Apple Silicon ger iPhone branschledande prestanda och banbrytande funktioner. Blixtsnabba A15 Bionic (som lanserades med iPhone 13) kommer till iPhone SE och gör nästan alla upplevelser bättre – från att starta appar till att utföra krävande uppgifter på ett enkelt sätt. A15 Bionic innehåller en kraftfull sexkärnig processor, den snabbaste processorn i en smartphone, med två prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor som gör iPhone SE upp till 1,8 gånger snabbare än iPhone 8 och ännu snabbare än äldre modeller. Den 16-kärniga Neural Engine kan utföra 15,8 biljoner beräkningar per sekund och möjliggör ännu snabbare maskininlärningsberäkningar för tredjepartsappar och funktioner på iPhone SE som Livetext i Kamera med iOS 15 och diktering på enheten. A15 Bionic gör alla handlingar smidiga och är perfekt för fotografering, spel och upplevelser med förstärkt verklighet.
A15 Bionic är byggt för effektivitet och använder den senaste generationens batterikemi och tät integration med iOS 15 för att ge iPhone SE bättre batteritid. Trots den kompakta formen och ny teknik som 5G har iPhone SE längre batteritid än tidigare generationer och äldre 4,7-tums iPhone-modeller. iPhone SE är kompatibel med Qi-certifierade laddare, så att den kan laddas snabbt och trådlöst.3
A15 Bionic i iPhone SE gör nästan alla handlingar smidiga, från att öppna appar till spel och upplevelser med förstärkt verklighet.

Ny kameraupplevelse med A15 Bionic

iPhone SE har ett helt nytt kamerasystem som drivs av A15 Bionic-chippet. Det har en vidvinkelkamera med 12 megapixlar och bländare ƒ/1,8 som ger de suveräna fördelarna med beräkningsfotografering, inklusive Smart HDR 4, fotografiska stilar, Deep Fusion och porträttläge.4 Smart HDR 4 lanserades med iPhone 13 Pro och iPhone 13 och använder smart segmentering för att justera färg, kontrast och brus på olika sätt på såväl huvudmotivet som bakgrunden. Ansikten får en bra exponering vid svåra ljusförhållanden och alla människor i samma bild renderas enskilt, med olika justeringar som är optimerade för belysningen och hudtonen på varje enskild person. Med fotografiska stilar kan användarna nyttja sina egna bildinställningar i varje bild och samtidigt dra fördel av Apples bildbehandling från flera bilder. Förinställda och anpassade inställningar fungerar i alla scener och för alla motiv och till skillnad från ett vanligt filter tillämpar de på ett smart sätt rätt justeringar som bevarar hudtoner och andra viktiga delar av bilden. Deep Fusion använder avancerad maskininlärning för bildbehandling på pixelnivå och optimerar därmed textur, detaljer och brus i alla delar av bilden. Bildsignalprocessorn i A15 Bionic ger betydligt bättre video med reducerat brus, framförallt i svag belysning, med bättre vitbalans och en mer korrekt skildring av hudton.

5G kommer till iPhone SE

Med 5G kan användarna dra nytta av fördelarna med den senaste generationen trådlös teknik med snabbare uppladdning och nedladdning, mindre fördröjning och bättre upplevelser på fler ställen. Användarna kan till exempel se familjen med FaceTime-samtal i HD med ännu bättre kvalitet även om de använder mobildata och inte Wi-Fi.5 Med iOS 15 erbjuder SharePlay med 5G helt nya delade upplevelser, till exempel kan du titta på filmer eller tv-program i HDR tillsammans med vänner under ett FaceTime-samtal. Med läget Smart Data sparar man batteri på ett smart sätt genom att iPhone automatiskt byter till LTE när 5G-hastigheter inte behövs. Stödet för 5G ökar över hela världen och i slutet av året kommer 200 operatörer på över 70 marknader och regioner att ha stöd för 5G.
Flicka med AirPods som sitter på bussen och tittar på en video med SharePlay med 5G på iPhone SE.
Med 5G på iPhone SE kan användarna dra nytta av den senaste generationen trådlös teknik, med snabbare uppladdning och nedladning, mindre fördröjning och bättre upplevelser på fler ställen.

Med iOS 15

iOS 15 gör iPhone-upplevelsen bättre med fler sätt att hålla kontakten och vara uppkopplad, kraftfulla uppdateringar som hjälper användarna att fokusera och upptäcka världen samt smarta funktioner för att få mer gjort på iPhone. Nu känns FaceTime-samtalen mer naturliga med rumsligt ljud och ett nytt porträttläge, SharePlay erbjuder ett sätt för användare att dela upplevelser med nära och kära i FaceTime-samtal, Fokus hjälper användare att slippa bli störda, notiser har fått ny design och LiveText använder intelligenta funktioner på enheten som känner igen text i bilder som användaren kan agera på. Kartor erbjuder snygga sätt att hitta runt och utforska världen med tredimensionella bilturer i städer och vägbeskrivningar i förstärkt verklighet när du går. Väder har gjorts om med kartor i helskärm och mer grafiska presentationer av informationen, och Plånbok har nu stöd för hemnycklar och id-kort. Användarinformationen skyddas ytterligare tack vare nya integritetsinställningar i Siri, Mail och andra ställen i systemet.6

iPhone SE och miljön

Precis som iPhone 13 Pro och iPhone 13 är iPhone SE utformad för att minimera påverkan på miljön. iPhone SE är tillverkad av återvunna material, inklusive hundra procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i Taptic Engine samt magneterna i både högtalare och mottagare, hundra procent återvunnen volfram i Taptic Engine och hundra procent återvunnet tenn i lödningarna på huvudlogikkortet. I den omgjorda förpackningen används inte längre någon utvändig plast, vilket gör att Apple närmar sig målet med helt plastfria förpackningar senast 2025. iPhone SE uppfyller Apples höga krav på energieffektivitet och är som alltid fri från skadliga ämnen.
Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, ska vara netto-noll till 2030. Det innebär att varje såld Apple-enhet ska vara hundraprocentigt koldioxidneutral, från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
Priser och tillgänglighet
  • iPhone SE kommer att finnas i 64 GB-. 128 GB- och 256 GB-modeller i färgerna midnatt, stjärnglans och (PRODUCT)RED från 5 695 SEK.
  • Kunder i Australien, Frankrike, Indien, Japan, Kanada, Kina, Storbritannien, Tyskland, USA och fler än 30 andra länder och regioner kommer att kunna förbeställa iPhone SE från och med fredagen den 11 mars kl. 14.00, och de finns att köpa från fredagen den 18 mars.
  • iPhone SE finns också att köpa via auktoriserade Apple-återförsäljare och utvalda operatörer.
  • Apple erbjuder sina kunder en rad tjänster i butik och online. Med allt från personlig service och råd från Apples specialister till praktiska alternativ för frakt och hämtning ser Apple till att det bästa sättet att köpa Apple-produkter är att göra det på Apple Store och apple.com/se/store.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Varje köp av iPhone SE (PRODUCT)RED bidrar direkt till Global Funds kamp mot pandemier, såsom covid-19 och aids.
  2. iPhone SE står emot vatten, stänk och damm. Den har testats i laboratorium och uppfyller kraven för klass IP67 i enlighet med IEC-standard 60529 (maxdjup 1 meter i upp till 30 minuter). Graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normalt slitage. Försök inte att ladda en blöt iPhone. I användarhandboken kan du läsa om hur du bäst rengör och torkar din enhet. Vätskeskador täcks inte av garantin.
  3. Ladda batteriet upp till 50 procent på 30 minuter med en adapter på 20 W eller högre (säljs separat).
  4. Porträttläge på iPhone SE kan känna igen människor.
  5. Surfabonnemang krävs. Samtal via 5G, Gigabit LTE, VoLTE och wifi är endast tillgängliga på utvalda marknader och hos utvalda mobiloperatörer. Hastigheterna baseras på teoretisk genomströmning och påverkas av lokala förhållanden och ditt val av operatör. Kunderna kan kontakta sin operatör eller besöka apple.com/iphone/cellular för mer information om stöd för 5G och LTE.
  6. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla regioner eller på alla språk. Mer information om iOS 15 finns på apple.com/se/ios/ios-15/features.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48