öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 08 mars 2022

Apple presenterar den mest kraftfulla och mångsidiga iPad Air-modellen någonsin

Nya iPad Air har det banbrytande M1-chippet, ultrasnabbt 5G, en ny skärmkamera med funktionen Centrerat och mycket mer
Nya iPad Air i rymdgrått, stjärnglans, rosa, blått och lila.
Den kraftfulla och mångsidiga nya iPad Air finns i en mängd läckra färger och är utrustad med Apples egenutvecklade M1-chip, en ny skärmkamera med ultravidvinkel, blixtsnabbt 5G och mycket mer.
Cupertino, Kalifornien Apple presenterade idag nya iPad Air med Apples egenutvecklade M1-chip som innebär ett enormt prestandalyft. iPad Air – nu i nya läckra färger – har även den nya skärmkameran med ultravidvinkel och Centrerat för en mer naturlig videokonferensupplevelse, en usb-c-port med upp till dubbelt så höga överföringshastigheter samt blixtsnabbt 5G på Cellular-modellerna – till ett tillgängligt pris. Avancerade kameror och kompatibilitet med de senaste tillbehören betyder gränslösa möjligheter för innehållsskapare, spelare, studerande och andra användare att utveckla sin kreativitet, produktivitet och sitt sätt att uttrycka sig. Nya iPad Air kan beställas från och med fredagen den 11 mars och finns i butik från och med fredagen den 18 mars.
”Oavsett om det handlar om en högskolestudent som gör utförliga anteckningar, en innehållsskapare som jobbar med sitt senaste projekt eller en gamer som spelar grafiktunga spel – användarna älskar iPad Air för dess otroliga prestanda och mångsidighet i ett väldigt bärbart format”, säger Greg Joswiak, Apples vice vd för Worldwide Marketing. ”Med det banbrytande M1-chippet, skärmkameran med ultravidvinkel och funktionen Centrerat samt blixtsnabbt 5G är iPad Air nu kraftfullare, mer mångsidig och helt enkelt roligare än någonsin.”
En person som använder Apple Pencil på nya iPad Air.
Banbrytande prestanda och avancerade kameror i en tunn och lätt design gör iPad Air till en otroligt mångsidig och ultrabärbar studio.

M1 ger iPad Air ett enormt prestandalyft

Det banbrytande M1-chippet i iPad Air förbättrar prestandan för även de mest krävande apparna och arbetsflödena, med otrolig energieffektivitet och ett batteri som räcker hela dagen.1 Den åttakärniga processorn ger upp till 60 procent högre prestanda och den åttakärniga grafikprocessorn ger upp till 2 gånger snabbare grafik jämfört med föregående iPad Air-modell. I kombination med processorn och grafikprocessorn driver den 16-kärniga Neural Engine avancerade maskininlärningsfunktioner som möjliggör upplevelser på en högre nivå. Tack vare det kraftfulla M1-chippet kan användarna göra mer än någonsin på iPad Air – från att redigera flera samtidiga videoströmmar i 4K till att designa om ett rum i 3D och uppleva mer realistisk förstärkt verklighet (AR).
M1-chippets banbrytande prestanda bäddar för mer realistiska AR-upplevelser på nya iPad Air.

12 MP-skärmkamera med ultravidvinkel och funktionen Centrerat

12 MP-skärmkameran med ultravidvinkel och Centrerat panorerar automatiskt för att behålla användarna i synfältet när de rör sig. Om fler personer ansluter till samtalet kan kameran identifiera även dessa. Den zoomar sedan ut så att alla görs delaktiga i samtalet. Oavsett om man bara vill prata med nära och kära eller delta i distansundervisning, så erbjuder Centrerat en mer fängslande samtalsupplevelse än någonsin. I och med att Centrerat finns på iPad Air kan man nu få den här magiska upplevelsen på alla iPad-modeller.2
Med 12 MP-kameran på baksidan av iPad Air kan användaren ta skarpa bilder och filma i 4K, skanna dokument och ta del av fantastiska upplevelser i AR. Denna heltäckande lösning för fotografering, filmning, redigering och delning gör iPad Air till en otroligt mångsidig och ultrabärbar studio.
Den nya 12 MP-skärmkameran med ultravidvinkel och funktionen Centrerat erbjuder mer naturliga och engagerande videokonferensupplevelser.

Blixtsnabbt 5G och avancerade anslutningsmöjligheter

Med snabbare trådlös anslutning kan kunderna göra ännu mer med iPad Air när de är på språng. Tack vare 5G kan iPad Air nå hastigheter på upp till 3,5 Gbit/s under perfekta förhållanden.3 Stödet för eSIM och wifi 6 på iPad Air ger användarna mer flexibla möjligheter att koppla upp sig för att komma åt filer, säkerhetskopiera data, kommunicera med kollegor eller titta på en film ihop med familj och vänner med SharePlay.
Usb-c-porten är upp till dubbelt så snabb som föregående generation, med dataöverföring i upp till 10 Gbit/s, så nu går det ännu snabbare att importera stora bilder och videor. Porten gör det möjligt att ansluta iPad Air till ett stort ekosystem av usb-c-tillbehör, som kameror, externa hårddiskar och skärmar med upplösning på upp till 6K.
En extern hårddisk ansluten till iPad Air via usb-c-porten.
Usb-c-porten på nya iPad Air är nu upp till dubbelt så snabb som föregående generation och möjliggör anslutning till kameror, externa hårddiskar och bildskärmar med upplösning på upp till 6K.

Designad från kant till kant med Liquid Retina-skärm och Touch ID

iPad Air uppskattas för sin tunna och lätta design och nya iPad Air kommer dessutom i en massa snygga färger: rymdgrå, stjärnglans, rosa, lila samt en ny supersnygg blå nyans. iPad Air har en 10,9-tums Liquid Retina-skärm som ger en uppslukande visuell upplevelse, med 3,8 miljoner pixlar och avancerad teknik såsom ljusstyrka på 500 cd/m², full laminering, stort färgomfång (P3), True Tone och antireflexbehandling.
Liquid Retina-skärmen i kombination med stereohögtalarna på iPad Air ger ett brett stereoljud för fantastiska filmupplevelser. Inbyggt Touch ID i den övre knappen på iPad Air ger samma säkra autentisering som användarna känner igen från andra enheter, och erbjuder ett enkelt sätt att låsa upp iPad Air, logga in på appar eller använda Apple Pay.
Liquid Retina-skärmen på iPad Air.
Den imponerande 10,9-tums Liquid Retina-skärmen på nya iPad Air med 3,8 miljoner pixlar och avancerad teknik erbjuder en uppslukande visuell upplevelse.

Tillbehör

Apple Pencil (andra generationen) förvandlar iPad Air till en digital dagbok och skissbok som användaren kan ta med sig överallt. Med trådlös laddning och parkoppling erbjuder Apple Pencil precision på pixelnivå och omärklig fördröjning, så det känns lika enkelt och naturligt att skriva som med papper och penna.
Nya iPad Air fungerar med Magic Keyboard – som ger den bästa skrivupplevelsen tack vare svävande design och inbyggd styrplatta, Smart Keyboard Folio med bekväm skrivupplevelse och tunn design och även med Smart Folio-fodral som kommer i vackra koordinerade färger – svart, vitt, brandgult, körsbär, lavendel och oceanblått – som matchar de nya finisharna på iPad Air.

iPadOS 15 gör iPad Air ännu mer produktiv och mångsidig

iPadOS 15 erbjuder en upplevelse som är utformad för att dra nytta av de unika funktionerna på iPad.
  • Multitasking blir ännu smidigare när Split View, Slide Over och andra funktioner blir kraftfullare, enklare att hitta och enklare att använda.
  • Anteckningar integreras i hela systemet med Snabbnotiser, som öppnar upp för nya sätt att samarbeta och organisera med eller utan Apple Pencil.
  • Med SharePlay kan vänner och familjemedlemmar dela med sig av sina upplevelser under ett FaceTime-samtal. Oavsett om användarna tittar på något, lyssnar på ett album tillsammans eller genomför en träningsutmaning med en kompis, så håller SharePlay allting perfekt synkat.
  • iPad blir hela tiden smartare tack vare avancerad maskininlärning. Livetext bygger på intelligenta funktioner på enheten och gör det möjligt att känna igen text i en bild och utföra olika åtgärder utifrån det. Användaren kan till exempel ringa upp ett telefonnummer som finns med på en bild av ett skyltfönster.
  • Med Universell kontroll, som kommer med nästa veckas lansering av iPadOS 15.4 och macOS 12,3, kan användaren arbeta med samma mus och tangentbord och växla sömlöst mellan Mac och iPad utan att behöva göra några inställningar. Användaren kan till och med flytta innehåll mellan enheterna med dra-och-släpp, vilket är praktiskt när man skissar med Apple Pencil på iPad och sedan vill lägga in teckningen i en Keynote-bild på Mac.5

iPad Air och miljön

Höljet på iPad Air består av hundra procent återvunnen aluminium, hundra procent återvunnet tenn i lödningen i huvudlogikkortet och hundra procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i höljets magneter och i ljudmagneterna. Alla iPad-modeller uppfyller Apples höga krav på energieffektivitet och är fria från ett flertal skadliga ämnen, och träfibern i förpackningarna kommer från återvunna material eller ansvarsfullt skogsbruk.
Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, ska vara netto-noll till 2030. Det innebär att varje såld Apple-enhet ska vara hundraprocentigt koldioxidneutral, från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
iPad Pro, iPad (nionde generationen), iPad Air och iPad mini.
Nya iPad Air gör sällskap med kraftfulla iPad Pro, populära iPad (nionde generationen) och iPad mini i den mest avancerade iPad-kollektionen någonsin.
Priser och tillgänglighet
  • Nya iPad Air finns att beställa från och med fredagen den 11 mars på apple.com/se/store och i Apple Store-appen i 29 länder och områden, däribland USA, med leveransstart fredagen den 18 mars.
  • iPad Air i Wi-Fi-utförande kostar från 7 495 SEK och i Wi-Fi + Cellular-utförande från 9 295 SEK. Nya iPad Air i konfigurationer med 64 GB och 256 GB finns i finisharna rymdgrått, stjärnglans, rosa, lila och blått.
  • iPadOS 15, det kraftfulla operativsystemet som har utformats särskilt för iPad, ingår kostnadsfritt på nya iPad Air. iPadOS 15 finns som en gratis mjukvaruuppdatering för iPad Air 2 och senare.
  • Utbildningspriser finns för nuvarande och nyligen antagna universitets- och högskolestudenter, föräldrar som köper till universitet- och högskolestudenter samt fakultetsmedarbetare, personal och lärare som bedriver hemundervisning i alla årskurser. Nya iPad Air kostar från 6 930 SEK. Andra generationen Apple Pencil kostar 1 345 SEK, Smart Keyboard Folio kostar 1 885 SEK och priset för Magic Keyboard är 3 378 SEK. Mer information finns på apple.com/se-edu/shop.
  • Apple Pencil (andra generationen) är kompatibel med nya iPad Air och finns att köpa separat och kostar 1 495 SEK.
  • Magic Keyboard till nya iPad Air finns i svart och vitt med layouter för över 30 språk och kostar 3 695 SEK.
  • Smart Keyboard Folio till nya iPad Air kostar 2 095 SEK.
  • Smart Folio till nya iPad Air finns i svart, vitt, brandgult, körsbär och lavendel och kostar 995 SEK.
  • Kunder kan byta in sin nuvarande iPad och få ett lägre pris när de köper en ny. När Apple har tagit emot och kontrollerat enheten krediteras värdet kundens valda betalningsmetod.
  • Gravera din iPad med en skön blandning av emojis, namn, initialer och siffror, helt gratis på apple.com/se/store eller i Apple Store-appen.
  • Apple erbjuder sina kunder en rad tjänster i butik och online. Med allt från personlig service och råd från Apples specialister till praktiska alternativ för frakt och hämtning ser Apple till att det bästa sättet att köpa Apple-produkter är att göra det på Apple Store och på apple.com/se/store.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Batteritiden varierar beroende på användning och konfiguration.
  2. Centrerat finns på iPad Air (femte generationen), iPad Pro 12,9 tum (femte generationen), iPad Pro 11 tum (tredje generationen), iPad mini (sjätte generationen) och iPad (nionde generationen).
  3. Mobilabonnemang för 5G samt täckning krävs. Hastigheten varierar. Kontakta din operatör för mer information.
  4. Översättningar i Livetext finns tillgängliga på engelska, förenklad kinesiska, franska, italienska, tyska, portugisiska och spanska.
  5. Universell kontroll kommer först att släppas som en betaversion för allmänheten.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48