öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 08 mars 2022

Apple presenterar helt nya Mac Studio och Studio Display

Mac Studio med M1 Max och nya M1 Ultra erbjuder enastående prestanda och omfattande anslutbarhet i en otroligt kompakt design

Studio Display har en generös 27-tums Retina 5K-skärm, avancerad kamera med funktionen Centrerat och fenomenalt hifi-ljud
Mac Studio och Studio Display.
Helt nya Mac Studio och Studio Display kan förvandla vilken arbetsplats som helst till en kreativ studio.
Cupertino, Kalifornien Apple presenterade idag Mac Studio och Studio Display, en helt ny stationär Mac-dator och skärm som erbjuder användarna allt de behöver för att kunna skapa sin drömstudio. Den banbrytande Mac Studio drivs av M1 Max och nya M1 Ultra, världens mest kraftfulla chip i en persondator. Det är den första datorn någonsin med prestanda på en sådan enastående nivå, massor av anslutningsmöjligheter och helt nya funktioner i en overkligt kompakt design som kan stå inom bekvämt räckhåll på skrivbordet. Med Mac Studio kan användare göra saker som inte är möjliga på någon annan stationär dator, som att rendera massiva 3D-miljöer och spela upp 18 strömmar av ProRes-video.1 Studio Display, det perfekta komplementet till Mac Studio, är en skärm som även funkar suveränt till vilken annan Mac som helst. Den 27 tum stora Retina 5K-skärmen är utrustad med en 12 MP-kamera med ultravidvinkel och funktionen Centrerat samt ett hifi-ljudsystem med sex högtalare och rumsligt ljud. Tillsammans kan Mac Studio och Studio Display förvandla vilken arbetsplats som helst till en kreativ studio. Dessa nytillskott i Apples starkaste och mest kraftfulla Mac-sortiment någonsin kan beställas idag med leverans från och med fredagen den 18 mars.
”Vi är enormt glada att få presentera en helt ny stationär Mac-dator och skärm, nämligen Mac Studio och Studio Display”, säger Greg Joswiak, Apples vice vd för Worldwide Marketing. ”Mac Studio innebär början på en ny era för stationära datorer med sanslös prestanda från M1 Max och M1 Ultra, massor av anslutningsmöjligheter och en kompakt design med allt som användaren behöver inom bekvämt räckhåll. Och Studio Display, med imponerande Retina 5K-skärm och den bästa kombinationen av kamera och ljud någonsin i en datorskärm, är i en klass för sig.”
En professionell kreatör använder Mac Studio i kontorsmiljö.
Mac Studio är utrustad med banbrytande prestanda och omfattande anslutningsmöjligheter för att ge stöd åt olika kreativa arbetsflöden.

Mac Studio

Mac Studio erbjuder ännu fler möjligheter för användare som vill tänja på de kreativa gränserna – med banbrytande prestanda, omfattande anslutbarhet för kringutrustning och ett modulärt system som gör det möjligt att skapa en perfekt konfiguration.

Apple Silicon möjliggör revolutionerande stationär datordesign

Tack vare kraftfulla och effektiva Apple Silicon sätter Mac Studio en helt ny standard för hur en stationär dator kan se ut. Varje komponent inuti Mac Studio har designats för att optimera prestandan hos M1 Max och M1 Ultra. Resultatet: enastående kraft och funktion i en formfaktor som funkar perfekt på ett skrivbord. 
Mac Studio är byggd helt i aluminium. Med sina nätta mått – en kvadratisk bas med sidan 19,7 cm och en höjd på bara 9,4 cm – tar MacStudio upp väldigt lite plats och passar perfekt under de flesta skärmar. Mac Studio har dessutom en nyskapade termisk design som bäddar för extraordinära prestanda. Det unika systemet med dubbelsidiga fläktar, precisionsdragna luftkanaler samt över 4 000 hål i höljets bak- och undersida leder luften genom de inbyggda komponenterna och bidrar till kylningen av de högpresterande chippen. Tack vare effektiviteten hos Apple Silicon är Mac Studio förvånansvärt tyst, även vid mycket hög arbetsbelastning.
Mac Studio har en nyskapande termisk design och bjuder på enastående prestanda i kompakt form.

Banbrytande prestanda med M1 Max och M1 Ultra

Kraften från M1 Max och M1 Ultra ger Mac Studio enastående processor- och grafikprocessorprestanda, mer enhetligt minne än någon annan Mac samt ny funktionalitet som ingen annan stationär dator kan erbjuda. Med M1 Max kan användarna ta sina kreativa arbetsflöden till nya höjder, och för de som behöver ännu mer processorkraft finns M1 Ultra, det senaste stora steget för Apple Silicon som ger Mac Studio smått overkliga prestanda. M1 Ultra bygger på M1 Max och har den helt nya UltraFusion-arkitekturen, ett systemchip (SoC) med oöverträffad prestanda och funktionalitet som består av två sammanlänkade M1 Max-chip och sammanlagt 114 miljarder transistorer, det högsta antalet någonsin i ett chip för persondatorer.

Mac Studio med M1 Max erbjuder:2

  • Upp till 2,5 gånger högre processorprestanda än den snabbaste 27-tums iMac-modellen med tiokärnig processor.
  • Upp till 50 procent högre processorprestanda än Mac Pro med 16-kärnig Xeon-processor.
  • Upp till 3,4 gånger snabbare grafik än 27-tums iMac och över 3 gånger snabbare än Mac Pro med det populäraste grafikkortet.
  • Upp till 7,5 gånger snabbare än 27-tums iMac och upp till 3,7 gånger snabbare än 16-kärniga Mac Pro vid omkodning av video.

Mac Studio med M1 Ultra erbjuder:3

  • Upp till 3,8 gånger högre processorprestanda än den snabbaste 27-tums iMac med tiokärnig processor.
  • Upp till 90 procent högre processorprestanda än Mac Pro med 16-kärnig Xeon-processor.
  • Upp till 60 procent högre processorprestanda än 28-kärniga Mac Pro.
  • Upp till 4,5 gånger snabbare grafik än 27-tums iMac och upp till 80 procent snabbare än det snabbaste grafikkortet till Mac som finns att köpa idag.
  • Upp till 12 gånger snabbare än 27-tums iMac och upp till 5,6 gånger snabbare än 28-kärniga Mac Pro vid omkodning av video.
Mac Studio och Studio Display.
Med M1 Max eller M1 Ultra bjuder Mac Studio på otrolig processor- och grafikprocessorprestanda samt mer enhetligt minne än någon annan Mac.
Mac Studio med M1 Ultra och den superkraftfulla Media Engine kan spela upp 18 strömmar av ProRes 422-video i 8K, något som ingen annan dator i världen klarar. Mac Studio spränger även gränserna för grafikminne på en stationär dator med upp till 64 GB enhetligt minne på system med M1 Max och upp till 128 GB enhetligt minne på system med M1 Ultra. Eftersom dagens mest kraftfulla grafikkort för arbetsstationer har som mest 48 GB videominne kommer den här fantastiska minneskapaciteten att revolutionera krävande arbetsuppgifter. Dessutom erbjuder ssd-enheten på Mac Studio överföringshastigheter på upp till 7,4 Gbit/s och lagringskapacitet på upp till 8 TB, vilket innebär att användaren kan arbeta med massiva projekt med otrolig snabbhet och prestanda.4

Anslutningar inom bekvämt räckhåll

Den kompakta designen hos Mac Studio innebär att användaren har tillgång till en mängd viktiga anslutningar inom bekvämt räckhåll. På baksidan finns fyra Thunderbolt 4-portar för anslutning av skärmar och avancerade tillbehör, en 10 Gbit Ethernet-port, två usb-a-portar, en hdmi-port samt ett ljuduttag i proffsklass för hörlurar med hög impedans eller externa aktiva högtalare. Det finns även inbyggt wifi 6 och Bluetooth 5.0.
Och eftersom många användare ofta kopplar till och från enheter, såsom flyttbara lagringsenheter, har Mac Studio även portar på framsidan för bekväm åtkomst. Det finns två usb-c-portar som på M1 Max har stöd för usb 3 med 10 Gbit/s och som på M1 Ultra har stöd för Thunderbolt 4 med 40 Gbit/s. Det finns även en sd-kortplats på framsidan för att enkelt kunna importera bilder och video. Mac Studio har dessutom massivt stöd för skärmar: med upp till fyra Pro Display XDR samt en tv på 4K hanterar den nära 90 miljoner pixlar.

Studio Display

Helt nya Studio Display är ett perfekt komplement till Mac Studio och fungerar även suveränt ihop med vilken annan Mac som helst. Den läckra 27-tums Retina 5K-skärmen, den fenomenala kameran och ljudkvaliteten och den integrerade upplevelsen som Mac-användare älskar placerar Mac Studio i en klass för sig.

Slimmad design i aluminium

Studio Display har en imponerande design med heltäckande skärm med smala kanter och ett elegant, slimmat hölje helt i aluminium som ramar in en avancerad uppsättning funktioner. Skärmen kan lutas i upp till 30 grader på det inbyggda stativet. För att möta behoven på olika arbetsplatser finns ett stativ med justerbar lutning och höjd som tillval, med en motbalanserad arm som gör att skärmen känns viktlös när man justerar den. För maximal flexibilitet finns även en VESA-monteringsadapter som tillval, så att skärmen kan användas i stående och liggande läge.
Studio Display har ett stativ med justerbar lutning och höjd som tillval samt en motbalanserad arm som gör att skärmen känns viktlös.

Uppslukande 27‑tums Retina 5K-skärm

Studio Display har en 27‑tums Retina-skärm med över 14,7 miljoner pixlar. Med ljusstyrka på 600 cd/m², stort färgomfång (P3) och stöd för över en miljard färger kan bilder återges mer naturtroget och med större detaljrikedom. True Tone-tekniken justerar automatiskt färgtemperaturen efter omgivningen för en mer naturlig visuell upplevelse. Den branschledande antireflexbehandlingen ger otroligt låg reflektion, vilket är behagligt för ögonen och ökar läsbarheten. För arbetsplatser med skarpt ljus, till exempel infallande solljus, finns nanotexturglas som tillval för Studio Display. Nanotexturglaset, som lanserades med Pro Display XDR, reducerar reflektioner i skärmen ytterligare genom att sprida det infallande ljuset utan att den enastående bildkvaliteten påverkas.
Studio Displays 5K Retina-skärm på 27 tum visas.
En läcker 27-tums 5K Retina-skärm har stöd för över en miljard färger, vilket gör att bilder återges med större detaljrikedom.

Fenomenalt kamera- och ljudsystem

Tack vare A13 Bionic-chippet och det avancerade kamera- och ljudsystemet kan Studio Display bjuda på fantastiska upplevelser. En 12 MP kamera med ultravidvinkel och Centrerat, en funktion som automatiskt håller användarna i synfältet när de rör sig, gör Studio Display till den ultimata videokonferensskärmen. 
Med en kamera med 12 MP och ultravidvinkel samt funktionen Centrerat är Studio Display den perfekta skärmen för videokonferenssamtal.
Studio Display har även tre mikrofoner av proffskvalitet med extra lågt brusgolv för kristallklart ljud vid samtal och röstinspelningar. Den har även ett hifi-system med sex högtalare, det bästa ljudsystemet som någonsin skapats för Mac, som ger en helt suverän lyssningsupplevelse. Systemet består av fyra kraft­utjämnande bas­element som minimerar distorsion och producerar en distinkt, välartikulerad bas samt två avancerade diskanthögtalare som återger mellan- och diskantregister klart och korrekt. Högtalarna har även stöd för rumsligt ljud för musik och video med Dolby Atmos, vilket ger en verkligt filmisk upplevelse. Kort sagt, Studio Display har den bästa kombinationen av kamera och ljud någonsin i en datorskärm.
Hifi-systemet med sex högtalare i Studio Display har stöd för rumsligt ljud för en verkligt filmisk upplevelse.

Smidig anslutning

Studio Display har tre usb-c-portar som medger hastigheter på upp till 10 Gbit/s för direktanslutning av tillbehör, lagringsenheter och nätverk med hög överföringshastighet. Via Thunderbolt-porten kan användaren ansluta Studio Display med alla dess anslutna tillbehör till sin Mac med en enda kabel. Samma kabel förser även en bärbar Mac med upp till 96 W laddningseffekt, så Studio Display kan faktiskt snabbladda en 14-tums MacBook Pro. Dessutom kan upp till tre Studio Display-enheter anslutas till en MacBook Pro för att skapa en kraftfull redigerings- eller animationsstudio.
Om man vill matcha designen hos Studio Display så finns nu Magic Keyboard med Touch ID, Magic Trackpad och Magic Mouse i färgkombinationen silver och svart. Dessa tillbehör säljs separat.
Magic Keyboard, Magic Trackpad och Magic Mouse i den nya färgkombinationen silver och svart.
Magic Keyboard med Touch ID, Magic Trackpad och Magic Mouse finns nu i färgkombinationen silver och svart som matchar designen hos Studio Display.

Den ultimata studiodatorn

Med Mac Studio och Studio Display har proffskreatörer all flexibilitet de behöver för att skapa sin drömstudio och ta kreativiteten till nya höjder. 
  • Musiker och producenter kan arbeta på de mest komplexa kompositioner, med hundratals spår, insticksfiler och virtuella instrument som allihop spelas upp i realtid.
  • 3D-konstnärer kan arbeta med mer extrem geometri, redigera massiva miljöer som tidigare varit omöjliga att rendera samt köra komplexa partikelsimuleringar på en bråkdel av tiden.
  • Apputvecklare kan skapa nya kodversioner med svindlande hastighet och även köra mer automatiserad integrering och testning än någonsin förut.
  • Fotografer kan sortera tusentals bilder med hög snabbhet och precision, sätta ihop massiva bilder med hundratals lager och blixtsnabbt exportera färdiga bilder.
  • Filmskapare kan redigera flerkameraprojekt och fler videoströmmar i 8K än någonsin förut, lägga till fler färgkorrigeringar i projekt med bibehållen jämn uppspelning samt koda video för slutleverans snabbare än någonsin.
En professionell kreatör arbetar med Mac Studio och Studio Display i kontorsmiljö.
Mac Studio och Studio Display ger kreativa användare möjligheten att skapa sin drömstudio.

macOS Monterey

Mac Studio drivs av macOS Monterey, den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för datorer. macOS Monterey i kombination med M1 Max eller nya kraftfulla M1 Ultra bäddar för banbrytande prestanda och produktivitet. FaceTime har ljud- och videofunktioner som gör att samtal känns mer naturliga och verkliga, och SharePlay gör det möjligt för användare att uppleva saker tillsammans via FaceTime. Livetext och Slå upp visuellt är två intelligenta funktioner som tar fram användbar information, i Safari ordnas flikar i praktiska flikgrupper och Genvägar möjliggör smidig automatisering på Mac. Nya Synkad-verktyg, som AirPlay till Mac, gör att olika Apple-enheter funkar ännu bättre tillsammans, och Universell kontroll, som ingår i macOS Monterey 12.3 and iPadOS 15.4 som släpps i nästa vecka, bäddar för dramatiska produktivitetsökningar tack vare att man enkelt kan arbeta parallellt på Mac och iPad.5
Mac Studio med flera öppna fönster.
Mac Studio drivs av macOS Monterey med funktioner som hjälper användarna att få mer gjort och hålla kontakten med släkt och vänner på nya sätt.

Mac Studio, Studio Display och miljön

Mac Studio och Studio Display är utformade för att orsaka minsta möjliga miljöpåverkan. Trots sin enastående prestanda drar Mac Studio betydligt mindre ström än konkurrenterna. Exempelvis förbrukar Mac Studio upp till 1 000 färre kilowattimmar per år jämfört med en modern stationär pc-dator.6 Till både Mac Studio och Studio Display används hundra procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i alla magneter, återvunnet tenn i lödningen i huvudlogikkortet samt återvunnen aluminum och plast i olika komponenter. Båda produkterna uppfyller Apples höga krav på energieffektivitet och är fria från skadliga ämnen, och all träfiber i förpackningarna kommer från återvunna material eller ansvarsfullt skogsbruk.
Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, ska vara netto-noll till 2030. Det innebär att varje såld Apple-enhet ska vara hundraprocentigt koldioxidneutral, från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
Priser och tillgänglighet
  • Nya Mac Studio och Studio Display kan beställas idag på apple.com/se/store och i Apple Store-appen. De börjar att levereras till kunder, utvalda Apple Store-butiker och auktoriserade Apple-återförsäljare fredagen den 18 mars. 
  • Mac Studio kostar från 25 495 SEK. Ytterligare alternativ för beställningsbyggen finns på apple.com/se/store.
  • Studio Display kostar 19 995 SEK. Fler tekniska specificationer, däribland nanotexturglas och ett urval av olika stativ, finns på apple.com/se/store.
  • Magic Keyboard med Touch ID och numerisk del (2 295  SEK), Magic Trackpad (1 695 SEK) och Magic Mouse (1 195 SEK) i nya färgalternativet silver och svart finns på apple.com/se/store.
  • Med Apple Trade In kan kunder byta in sin gamla dator och få ett lägre pris på en ny Mac Studio. På apple.com/se/trade-in kan kunden ta reda på inbytesvärdet på den gamla datorn.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Testerna utfördes av Apple i februari 2022 med förhandsversioner av Mac Studio med Apples M1 Ultra-chip, 20-kärnig processor, 64-kärnig grafikprocessor, 128 GB ram-minne och 8 TB ssd. En förhandsversion av Final Cut Pro 10.6.2 testades med ett 60 sekunders bild-i-bild-projekt med arton strömmar av Apple ProRes 422-video i upplösningen 8192 × 4320 och 30 bilder per sekund samt med ett 60 sekunders bild-i-bild-projekt med nio strömmar av Apples ProRes 422-video i upplösningen 8192 × 4320 och 30 bilder per sekund. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos Mac Studio.
  2. Resultaten jämförs med 27-tums iMac-system utrustade med 3,6 GHz tiokärnig Intel Core i9, Radeon Pro 5700 XT-grafik med 16 GB gddr6-minne, 128 GB ram-minne och 8 TB ssd samt på Mac Pro-system med 3,2 GHz 16-kärnig Intel Xeon W, 192 GB ram-minne och AMD Radeon Pro W5700X-grafik med 16 GB gddr6-minne, konfigurerade med Afterburner och 4 TB ssd.
  3. Resultaten jämförs med 27-tums iMac-system utrustade med 3,6 GHz tiokärnig Intel Core i9, Radeon Pro 5700 XT-grafik med 16 GB gddr6-minne, 128 GB ram-minne och 8 TB ssd, på Mac Pro-system med 3,2 GHz 16-kärnig Intel Xeon W, 192 GB ram-minne och AMD Radeon Pro W5700X-grafik med 16 GB gddr6-minne, konfigurerade med Afterburner och 4 TB ssd samt på Mac Pro-system utrustade med 2,5 GHz 28-kärnig Intel Xeon W, 384 GB ram-minne och AMD Radeon Pro W6900X-grafik med 32 GB gddr6-minne, konfigurerade med Afterburner och 4 TB ssd.5.
  4. Testerna utfördes av Apple i februari 2022 med förhandsversioner av Mac Studio-system med Apples M1 Max-chip, tiokärnig processor, 64 GB ram-minne och 8 TB ssd. Testet utfördes med FIO 3.27, förfrågningar på 1024 KB, en testfil på 150 GB och åtta väntande I/O-åtgärder. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos Mac Studio.
  5. Universell kontroll kommer först att släppas som en betaversion för allmänheten.
  6. Testerna utfördes av Apple i februari 2022 med förhandsversioner av Mac Studio-system med Apples M1 Ultra-chip med 20-kärnig processor och 64-kärnig grafikprocessor. Strömvärden uppmättes med hjälp av en typisk arbetsuppgift i en kommersiell app. Data för en jämförbar avancerad stationär pc-dator hämtades från tester av en Alienware Aurora R13 med Core i9-12900KF och GeForce RTX 3090. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och avspeglar den ungefärliga prestandan hos Mac Studio.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48