Olika webbläsare hanterar och läser innehåll på lite olika vis. Detta kan märkas på lite olika sätt, där ett vanligt förekommande exempel är att visuella element beskrivna med Cascading Style Sheets, även känt som CSS, ser lite annorlunda ut eller placeras på olika ställen beroende på webbläsare. Det kan exempelvis ge olika placering av text, bild eller påverka typsnitt. Det kan även orsaka större fel där viss funktionalitet inte fungerar alls.

Kompatibilitetsproblem ställer inte till det bara för användare, det innebär även mer jobb för de utvecklare som ska se till att webbsidor fungerar och ser identiska ut oavsett webbläsare. För att råda bot på det problemet ska nu Google, Microsoft, Apple och Mozilla gå samman för bättre kompatibilitet med det gemensamma verktyget Interop 2022.

Skärmbild 2022-03-07 144939.jpg
Skärmbild 2022-03-07 144939.jpg

Interop 2022 är en testsvit som ställer moderna webbläsare på prov i 15 olika områden där kompatibilitet är ett vanligt förekommande problem och poängsätter resultatet. Detta inkluderar bland annat hur innehåll visas med olika mängd synlig yta (eng. viewport) och huruvida CSS-funktioner fungerar som tänkt.

För tillfället leder Mozillas Firefox med ett betyg på 74 procent. Eftersom både Microsoft Edge och Google Chrome nyttjar webbläsarmotorn Chromium bedöms de i samma kategori, vilken landar på 71 procent. Mellan de två återfinns Apples Safari med betyget 73 procent. Målet är att alla webbläsare ska hantera innehåll likvärdigt, dels för att ge användare en bättre och mer stabil upplevelse, dels för att utvecklare ska få mindre huvudbry.

Upplever du ofta problem med kompatibilitet mellan webbläsare?