Samsung Galaxy S22 Ultra
9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,8 tum
Bra att veta:Samsung Galaxy S21 Ultra kommer med 8 eller 12 GB RAM. 8 GB är tillräckligt för de flesta.
Fördelar
+ Extremt ljusstark och färgexakt skärm
+ Utmärkt kamera
+ S Pen
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Laddare ingår inte
- Kan överhettas vid extrem belastning
Kamera9
Skärm9.2
Batteri7.8
Kamera9
Skärm9.2
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S22 Ultra är den perfekta arbetsmaskinen. Den har det bästa av det mesta och har unika funktioner som gör oss mer produktiva än någonsin. Med det sagt är inte S22 Ultra en revolution. Det är en Note-smartphone med ett nytt namn. Namnet har samtidigt ingen betydelse och sanningen är att den inbyggda pennan är en verkligt unik funktion som skiljer S22 Ultra från andra. Med en kamera som nu är bättre på mörkerfotografering, världens bästa bildskärm och ett chassi som är robust och proppat med funktionalitet och kraft, är S22 Ultra kort sagt ett riktigt Ultra-flaggskepp. Samtidigt finns det utrymme för förbättringar. Apple iPhone 13 Pro Max visar till exempel att prestanda kan kombineras med effektivitet för längre batteritid. Samsung verkar bry sig mer om Ultra-funktionalitet än effektivitet och det är inte en stor förlust.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S22 Ultra är en Galaxy Note. Så enkelt är det. Note-serien hade både funktioner och ett designspråk som nu har överförts till Galaxy S22 Ultra. Även om den nya modellen kanske kan beskrivas som en ordentlig uppgradering för S-serien, är det egentligen inte något nytt för Samsung.

Läs mer om hårdvaran

Designen är helt klart tagen från Note-serien. Den är kantig och mer industriell. Den har till exempel platta ovan- och undersidor med vassare kanter. Långsidorna är samtidigt kraftigt rundade. Det ger telefonen en design som skiljer sig från många konkurrenter. Materialvalen är samtidigt helt väntad. Det är glas och aluminium som gäller. På baksidan sitter ett nytt glas från Corning, kallat Gorilla Glass Victus+. Samsung är än en gång först ut med ny glasteknik från tillverkaren. Glaset ska vara mer tåligt men det är värt att komma ihåg att glas alltid kan spricka, hur starkt det än sägs vara.

Trypofobi-varning!

På vårt svarta exemplar har glaset ett matt utseende som är ovanligt bra på att hålla fett på avstånd. Baksidan ser stilren ut. Åtminstone med undantag för kamerorna som riskerar att ge trypofobi (instinktivt obehag för hål). Kamerorna har åtminstone en design som skiljer S22 Ultra från de andra S22-modellerna samt från andra telefoner på marknaden. Den ser unik ut och det är bra. Med det sagt är det närmast omöjligt att hålla kamerorna rena och fria från damm. Mellan kamerorna samlas konstant damm från bland annat kläder som gör att telefonen alltid ser lite dammig ut.

S22 Ultra har en stadig metallram som har en blank finish. Den är kraftigt rundad längs långsidorna, där den möter en rundad glasframsidan och glasbaksida. Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymkontroller som ger bra fysisk återkoppling.

Pennan gör mycket

Undersidan är helt klart mest intressant. Här finns en mikrofon, en högtalare, en USB C-port med stöd för Samsung DeX, en minneskortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort samt en S Pen. Pennan som debuterar i S-serien har samma design som Note-serien. Den sticker ut en knapp millimeter från telefonen, vilket gör det enkelt att känna sig fram till. När vi trycker in pennan klickar den till och matas ut. Den är sedan enkel att dra ut med ett finger. Pennan har samma format som tidigare. Den är kompakt och lite plastig men enkel att hålla i handen. Den har en inbyggd knapp som kan användas för att aktivera luftgester, den kan fungera som fjärrkontroll för kameran och mycket mer. Det är dessutom enkelt att hålla koll på pennan eftersom telefonen varnar oss om vi går ifrån den.

Framsidan av telefonen bjuder på en stor skärm med rundade men skarpa hörn, rundade långsidor och tunna skärmramar. Än en gång ger designen tydliga Note-vibbar. Det är en design som ingen annan tillverkare lyckats kopiera och som ger oss ett intryck av tekniklyx, produktivitet och professionalitet. I skärmen finns en ultraljudssensor för fingeravtryck. Den fungerar generellt pålitligt och är ovanligt bra på att läsa fuktiga fingrar. Vissa optiska läsare har dock större avläsningsområden och kan därför vara enklare att använda.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S22 Ultra har världens bästa smartphoneskärm. Världens bästa bildskärm, alla kategorier, vågar vi säga. Den har hög upplösning och detaljrikedom, närmast perfekt färgåtergivning och bra vitbalans. Den har även bra prestanda vid höga betraktningsvinklar och tack vare AMOLED-tekniken är kontrasten omätbart stor. Dessutom har Samsung gjort stora framsteg när det gäller ljusstyrka. Över hela skärmen har vi uppmätt 1 200 nits och över ett litet område har våra instrument uppmätt hela 2 100 nits. Vårt exemplar överskrider därmed Samsungs påstådda specifikation på 1 750 nits och det tidigare rekordet i vårt labb på 1 700 nits, som vi sett från Samsung tidigare. Med dynamisk bildfrekvens på upp till 120 Hz och stöd för pekpenna med hög precision har Galaxy S22 Ultra världens mest avancerade bildskärm.

 

Högtalare

Galaxy S22 Ultra har två utmärkta högtalare. De ger en bra stereobild för videos, har ett klart och tydligt mellanregister och kan behålla kvalitet vid höga volymer. Det gör den utmärkt för det mesta som vi slänger på den. iPhone 13 Pro Max är möjligen lite vassare när det gäller stereoseparation men Galaxy S22 Ultra levererar ett av branschens bästa ljud. Vi lyssnar gärna på musik, videos och podcasts med S22 Ultra när vi inte har tillgång till större högtalare.

 

Batteri

Batteritid är svårt att mäta med en telefon som Galaxy S22 Ultra. Med enorm kraft och en ljusstark skärm kan modellen tömmas på energi ovanligt snabbt. I många normala sammanhang är dock batteritiden bra. Vid normal användning är det uppenbart att telefonen kan sparar energi genom att variera skärmens uppdateringsfrekvens och dra nytta av processorns effektivitet. De löften som Samsung gett oss om förbättringar i batteritid har dock inte infriats. Med varierad användning har vi svårt att se att S22 Ultra skulle ha bättre batteritid än S21 Ultra. Normala användare kan vänta runt 40 procent marginal vid slutet av dagen. S22 Ultra har snabbare laddning än tidigare men det ingår ingen snabbladdare i lådan. Trådlös laddning är dessutom praktiskt och vi gillar den omvända trådlösa laddningsfunktion. Den riktiga utmaningen för Samsung är iPhone 13 Pro Max, som har markant bättre batteritid.

 

Kamera

Samsung bjuder inte på stora hårdvarunyheter i sin nya kamera. Användarupplevelsen av kameran är åtminstone ny, även om hårdvaran knappast är det. Samsung har gjort justeringar som ger betydande skillnader i de bilder vi kan fånga. Det gör Galaxy S22 Ultra bättre än S21 Ultra. Med det sagt ligger Apple iPhone 13 Pro Max steget före.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i Galaxy S22 Ultra använder samma typ av 108 MP-kamera som satt i S21 Ultra. Den presterar dock inte alls identiskt. Nyheter i bildhantering gör att vi får helt andra resultat, både sämre och bättre. För det första ska vi notera att Samsungs så kallade Scenoptimerare inte längre är tillgänglig att aktivera och inaktivera från kameragränssnittet. Det kan motiveras med att optimeraren är betydligt mindre aggressiv. För första gången tycker vi att Scenoptimeraren ger kontinuerligt bättre resultat. Vi har därför valt att låta den vara aktiverad i detta testet.

Blandade resultat

I ljusa miljöer presterar kameran mycket bra. Den erbjuder hög detaljrikedom och bra skärpa, utmärkt dynamiskt omfång och helt okej brusreducering. Brusreduceringen är tyvärr kamerans svagaste punkt. Apple presterar markant bättre i dynamiskt krävande miljöer med mindre brus i både mörka och ljusa delar av bilden. I många fall är S22 Ultra till och med sämre än S21 Ultra. Ska vi vara petiga så kan vi dessutom notera att iPhone 13 Pro Max erbjuder en gnutta bättre detaljrikedom i ljusa miljöer. Skillnaderna är relativt små. I denna klassen petar vi verkligen på detaljer.

I mörka miljöer presterar Galaxy S22 Ultra mycket bättre än föregångaren. Ny mjukvara gör stor skillnad i det automatiska läget. Det tar längre tid att fota men resultaten blir också betydligt bättre. Kamerans dynamiska omfång är otroligt bra och den lyckas nu fånga exponeringar som är betydligt ljusare och som har bra brushantering. iPhone 13 Pro Max har lite bättre detaljrikedom men Galaxy S22 Ultra ger bilder med ett mer verklighetstroget ljus. Med det sagt är det uppenbart att Samsung pressar sensorn till sitt yttersta. Det märks till exempel eftersom sensorn har svårt med färger i många mörka områden. I slutänden är det ändå imponerande hur Samsung lyckats förbättra kameran i S22 Ultra genom ny bildbehandling.

Vidvinkel och 10x zoom

Vidvinkelkameran har samma hårdvara men inte samma mjukvara som S21 Ultra. Den nya mjukvaran minskar på artificiell skärpa och ger ett betydligt mer naturligt utseende. Det dynamiska omfånget är utmärkt och skärpan är helt okej med sämre skärpa längs kanterna.

Det finns två zoomkameror i Galaxy S22 Ultra. Kameran med tre gånger optisk zoom är perfekt för fina porträttbilder i ljusa miljöer medan kameran med 10x zoom erbjuder extrem detaljrikedom på avstånd. Den imponerande zoomkameran är en klar fördel för Galaxy S22 Ultra framför Apple iPhone 13 Pro Max.

S22 Ultra presterar alldeles utmärkt när det gäller video. Den har stöd för både 8K-inspelning och HDR-inspelning som ger videokvalitet som överstiger vad de flesta behöver. Kamerans stabilisering är bra, vilket gör det enkelt att fota bra video även utan stativ. Med flera olika kameror är det enkelt att vara flexibel i videoinspelningen. Flexibiliteten är en styrka för kameran i helhet.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung håller hårt i sina användare och ger dem en trygg användarupplevelse. One UI 4.1 är en tolkning av Samsungs mjukvara som är designad för Android 12. Medan Google har satsat stort på ny design, håller Samsung hårt i sina traditioner. Det betyder att ett nytt operativsystem känns bekant i Galaxy S22 Ultra. Den största nyheten för S-serien är alla Note-funktioner, som till stor del är oförändrade från Note-serien.

Läs mer om mjukvaran

Android 12 inkluderar flera nyheter som inte är direkt uppenbara för alla användare. Det finns förbättrade sätt att hantera behörigheter och bättre verktyg för att se vilka appar som använder din data. En annan nyhet i Android 12 är möjligheten att matcha systemfärger med bakgrunden. Samsung har ett eget användargränssnitt för funktionen men principerna är desamma. Telefonen analyserar bakgrundsbilden och ger oss flera alternativ att välja mellan för att ställa in färgen på snabbgenvägar, systeminställningar och standardappar.

Med det sagt är inte ett anpassningsbart gränssnitt något nytt för Samsung. Teman har funnits i Samsungs mjukvara i många år. Även om vissa Android-fantaster säger att Googles telefoner får nyheter snabbare, kan vi påstå att Android nu får funktioner som Samsung haft i flera år. Med snabbare uppdateringar från Samsung den senaste tiden, är det svårt att argumentera för en brist på funktioner i Samsungs mobiler.

Funktionellt och irriterande?

Samsungs mjukvara är sig lik, på de flesta sätt. Det inkluderar många funktioner som kan vara både praktiska och irriterande. Vi gillar till exempel Samsungs anpassningsbara delade vy för appar, fönster för appar, snabbgenvägar till appar och app-par som kan öppnas med en gest från höger sida. Samsung är dessutom en av få tillverkare som har en bra lösning för att använda telefonen som en enkel dator. Samsung DeX har fortfarande kraftigt begränsad användning men har sina fans och kan komma till oväntad nytta när till exempel bildskärmen går sönder och vi är i särskilt behov av att komma åt telefonen ändå. Många av Samsungs extrafunktioner kan störa upplevelsen men många kan också vara praktiska för den som förstår dem.

Samsungs mjukvara är full av Samsung-appar. De flesta går att välja bort vid installation av telefonen men appar såsom Galaxy Store går inte att ta bort. Samma gäller AR-appen AR-zon och Game Launcher.

Galaxy S22 Ultra är full av Note-funktioner – de Note-funktioner som vi blivit vana vid från Note-familjen. Det inkluderar en anteckningsyta som dyker upp så fort vi tar ut pennan, även om telefonen är låst. Om vi drar ut pennan när telefonen är upplåst får vi tillgång till en anpassningsbar meny med funktioner. Vi kan till exempel skapa anteckningar, ta skärmdumpar och anteckna ovanpå dem, översätta text på skärmen, förstora små objekt på skärmen, skriva i kalendern och snabbt starta appar.

Skriv ner detta!

Samsungs anteckningsapp är bra. Det är enkelt att komma igång med en anteckning, det är enkelt att snabbt byta färg på pennan, sudda och flytta anteckningar. Appen har bra handstilsigenkänning så att vi snabbt kan skriva med pennan och få ner anteckningarna i brödtext-format. När vi har gjort flera anteckningar kan vi söka efter nyckelord i dem, även om orden bara finns i handstil. Appen inkluderar dessutom bra funktioner för att starta röstinspelningar och lägga till andra mediafiler i anteckningarna. Samsungs Note-mjukvara är kort sagt riktigt bra. Vi känner inget stort behov av att leta efter andra anteckningsappar i Google Play Butik. Det är med andra ord enkelt att komma igång och få en helt unik användarupplevelse som ingen annan tillverkare lyckas matcha.

En viktig styrka som Samsung har över de flesta konkurrenterna är mjukvarustöd. Samsung utlovar fem år av säkerhetsuppdateringar. Det ger användare gott skydd mot säkerhetshot och en trygghet i att telefonen kommer att ha ett långsiktigt stöd för alla nya appars senaste funktioner. Samsungs stöd till sina konsumenter är en utmärkt anledning att välja dem framför konkurrenterna.

Stäng

 

Prestanda och lagring

S22 Ultra använder Samsungs nya Exynos 2200-krets som bland annat inkluderar grafik från AMD. Den nya grafikkretsen är knappast en revolution. Den presterar bra men likt många telefoner från 2021 så kan inte heller S22 Ultra kyla sin krets tillräckligt för att hålla prestandan uppe vid extrem belastning. Efter 20 minuter i testet 3DMark Wild Life Extreme Stress Test sjunker prestandan med 40 procent. När prestandan är på topp presterar den i klass med iPhone 11, en mer än två år gammal telefon. iPhone 13 Pro Max presterar alltså klart bättre men i praktiken har det knappast någon betydelse. Vid normal användning och även med de flesta spel är prestandan på absolut topp. Med upp till 12 GB RAM kan den åtminstone hålla många appar i minnet. Det finns en 8 GB RAM-version som är mer än tillräcklig för de flesta. Lagring kan väljas från 128 GB till 1 TB.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,8 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 088
Storlek 163,3 x 77,9 x 8,9
Vikt 228 gram
Kamera 108 MP, 10 MP, 10 MP, 12 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6e
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub 6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 2200, 2,8 GHz
Lagring 128/256/512 GB /1 TB
RAM 8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 7,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 2 =