Sök

Kriget eskalerar – ryska banker kastas ut ur Swift och rubeln faller

BankBörs

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Rysslands krig mot Ukraina eskalerade i helgen.

Det gjorde även västs sanktioner mot Ryssland. Flera ryska banker kastas ut ur banksystemet Swift och rubeln har fallit kraftigt.

“Skadar deras förmåga att vara verksamma globalt”, säger EU-kommissionen.

I lördags kom beskedet att EU-kommissionen tillsammans med sex större länder har beslutat att kasta ut vissa banker från det internationella betal- och banksystemet Swift (som står för Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

”Det försäkrar att de här bankerna är bortkopplade från det internationella finansiella systemet och skadar deras förmåga att vara verksamma globalt”, hette det i uttalandet från EU-kommissionen. 

Dessutom beslutades att införa omfattande sanktioner mot Rysslands centralbank samt trappa upp jakten på fler förmögna ryssars tillgångar. 

“Det kommer att hindra dem från att fungera internationellt och blockera rysk import och export”, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Den sammantagna bedömningen är att det kommer att bli mycket, mycket svårare för Ryssland att göra affärer med omvärlden, om än inte omöjligt. 

Redan hotade av konkurs

Konsekvenserna ser redan ut att vara här. Den europeiska centralbanken ECB har under helgen sagt att den ryska banken Sberbanks europeiska del, Sberbank Europe AG, är hotad av konkurs på grund av sanktionerna och att “den sannolikt inte kommer att kunna betala sina skulder eller andra lån när de förfaller”.  Sberbank är en av de största ryska bankerna. 

När valutamarknaden öppnade under natten mot måndagen svensk tid, var den ryska valutan rubeln ned nästan 30 procent, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. 

Den ryska centralbanken har också genomfört åtgärder, däribland inför ett förbud för aktiemäklare att sälja utländska investerares värdepapper. Den har också lättat på de kapitalkrav som brukar gälla för ryska banker. Dessutom kommer flera av landets finansiella marknader öppna senare än vanligt på måndagen. 

Räntehöjning

Under måndagsförmiddagen kom även beskedet att den ryska centralbanken höjer styrräntan och det rejält – från 9,5 till 20 procent. Syftet är bland annat att skydda rubelns värde. Budskapet var även att åtgärden krävdes för att skydda den finansiella stabiliteten och skydda spararna. 

Reaktionerna på börserna i Asien har under natten varit förhållandevis återhållsamma. Kring klockan 07.15 svensk tid hade Hongkong-börsen sjunkit med 0,8 procent samtidigt som index i Tokyo höll sig kring nollstrecket. Oljepriset har gått upp återigen, ett fat Nordsjöolja kostar nu 103 dollar per fat – under stora delar av 2021 låg på priset mellan 65 och 75 dollar. 

"På kort sikt präglas börserna av extrem osäkerhet. Stagflationsrisken ökar, speciellt i Europa, p g a pågående energikris och negativ påverkan på konsumtion och investeringar", skriver banken SEB i sitt morgonbrev.

Läs mer