öppnas i ett nytt fönster
UTTALANDE FRÅN APPLE 10 februari 2022

Uppdatering om AirTag och oönskad spårning

Med en AirTag kan användaren enkelt hålla koll på personliga tillhörigheter såsom nycklar, plånbok, handväska, ryggsäck, väska med mera via appen Hitta. Sedan lanseringen i april förra året har åtskilliga användare hört av sig för att berätta om hur de har fått tillbaka sina ägodelar tack vare AirTag. Tack vare AirTag och appen Hitta lyckades en kund som tappade bort sin plånbok på tunnelbanan spåra den till en station på andra sidan staden. Med hjälp av en AirTag som placerats i en väska kunde en förälder hitta sitt barns livsviktiga medicin efter att barnet hade glömt väskan på bussen.
AirTag utformades för att hjälpa användare att lokalisera sina personliga tillhörigheter, inte för att spåra personer eller någon annans ägodelar, och vi fördömer å det starkaste när våra produkter används med ont uppsåt. Oönskad spårning har länge varit ett samhällsproblem och vi tog denna viktiga fråga på stort allvar när vi utformade AirTag. Därför är Hitta-nätverket byggt med integritet i åtanke och använder punkt-till-punkt-kryptering. Det var också därför som vi tog fram det första förebyggande systemet någonsin för att varna dig om oönskad spårning. Vi hoppas att detta är början på en trend i branschen, så att även andra erbjuder den här sortens förebyggande varningar i sina produkter.
Det har kommit till vår kännedom att personer kan få notiser om oönskad spårning av välvilliga anledningar, som till exempel när man har lånat någons nycklar med en AirTag på eller när man åker i en bil där en familjemedlems AirTag har lämnats kvar. Vi har också sett rapporter om illvilliga aktörer som försöker missbruka AirTag med ont eller brottsligt uppsåt.
Apple har ett nära samarbete med olika säkerhetsgrupper och brottsbekämpande myndigheter. Genom våra egna utvärderingar och dessa diskussioner har vi identifierat ännu fler sätt som vi kan uppdatera säkerhetsvarningarna för AirTag och skydda mot ytterligare oönskad spårning.

Samarbete med brottsbekämpande myndigheter

Vi samarbetar aktivt med polisen i samtliga ärenden gällande AirTag som vi tar tagit emot. Baserat på det vi vet och på samtal med olika myndigheter är det sällsynt med missbruk av AirTag. Men varje fall är ett för mycket. 
Varje AirTag har ett unikt serienummer och en parkopplad AirTag hör ihop med ett Apple-ID. Apple kan bidra med information om det parkopplade kontot som svar på en stämning eller en giltig begäran från brottsbekämpande myndighet. Vi har framgångsrikt samarbetat med fall där information som vi har bidragit med har använts för att spåra en AirTag tillbaka till förövaren, som därefter har anhållits och åtalats.
Myndigheterna är tacksamma för den hjälp de har fått av oss för att hitta källan till oönskad spårning. Vi har upptäckt hur vi ytterligare kan förbättra vår information och våra utbildningsresurser. Vi kommer att vidta åtgärder, såsom att uppdatera våra dokument för brottsbekämpande myndigheter.

Förbättringar av AirTag och Hitta-nätverket

Följande uppdateringar representerar de viktiga steg Apple tar:
  • Nya integritetsvarningar vid inställning av AirTag: I en kommande mjukvaruuppdatering kommer alla användare som ställer in AirTag för första gången att få ett meddelande som tydligt upplyser om att AirTag är till för att spåra personliga tillhörigheter, att användning av AirTag för att spåra personer utan samtycke är ett brott i många delar av världen, att AirTag är utformad för att upptäckas av offer och att brottsbekämpande myndigheter kan begära ut identifierande information om ägaren till en AirTag.
  • Angående problem med AirPods-varningar: Användare vittnar om att de har mottagit en notis med texten Okänt tillbehör hittades. Vi har bekräftat att notisen inte visas om en AirTag upptäcks i närheten, utan bara för AirPods (tredje generationen), AirPods Pro, AirPods Max eller ett tillbehör från tredje part som ingår i Hitta-nätverket. I samma mjukvaruuppdatering kommer vi att uppdatera den notis som användarna får för att meddela att de har haft med sig AirPods istället för ett ”okänt tillbehör”.
  • Uppdaterade supportdokument: Apple uppdaterar idag sin supportartikel om oönskad spårning på apple.com för att informera om de säkerhetsfunktioner som finns inbyggda i AirTag, AirPods och tillbehör i Hitta-nätverket. På den här sidan finns dessutom ytterligare information om vilka tillbehör i Hitta-nätverket som kan utlösa en varning om oönskad spårning, fler visuella hjälpmedel för att visa specifika exempel på sådana varningar samt uppdaterad information om vad man ska göra om man får en varning, inklusive instruktioner om hur man avaktiverar AirTag, AirPods eller ett tillbehör i Hitta-nätverket. Det finns även länkar till resurser som personer kan använda om de upplever att deras säkerhet står på spel, såsom National Network to End Domestic Violence och National Center for Victims of Crime.
Vi undersöker dessutom en rad uppdateringar som vi planerar att lansera senare i år, exempelvis:
  • Precisionssökning: Den som får en varning om oönskad spårning kan lokalisera en okänd AirTag. iPhone 11-, iPhone 12- och iPhone 13-användare kommer att kunna använda precisionssökning för att se avstånd och riktning till en okänd AirTag när den är inom räckhåll. När en iPhone-användare förflyttar sig samlar precisionssökningen information från kameran, ARKit, accelerometern och gyroskopet för att guida användaren till AirTag med ljud, haptiska signaler och visuell återkoppling.
  • Visa varning med ljud: När AirTag automatiskt ger ifrån sig ett ljud för att göra någon medveten om att den finns i närheten och upptäcks i rörelse med din iPhone, iPad eller iPod touch kommer vi även att visa en varning på din enhet som du sen kan vidta åtgärder utifrån, såsom att spela upp ett ljud eller använda precisionssökning. Det här är praktiskt när en AirTag finns på en plats där den är svår att höra eller om AirTag-högtalaren har manipulerats.
  • Förfinad logik för varning om oönskad spårning: Vårt varningssystem för oönskad spårning använder sofistikerad logik för att avgöra hur vi varnar användarna. Vi planerar att uppdatera vårt varningssystem för oönskad spårning för att meddela användare tidigare att de har råkat få med sig en okänd AirTag eller ett okänt tillbehör i Hitta-nätverket.
  • Anpassa ljudet på AirTag: För tillfället kan iOS-användare som får en varning om oönskad spårning spela upp ett ljud som hjälper dem hitta en okänd AirTag. Vi kommer att justera tonsekvensen och använda fler av de allra högsta tonerna så att man enklare kan hitta en okänd AirTag.
Vi designar våra produkter för att erbjuda fantastiska upplevelser, men även med säkerhet och integritet i åtanke. Alla team på Apple som arbetar med hårdvara, mjukvara och olika tjänster lyssnar på feedback och skapar innovativa förbättringar som fortsätter att skydda mot oönskad spårning.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48