öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 08 februari 2022

Filmen CODA tar hem Apples första Oscarsnominering i kategorin bästa film och Apple får därmed totalt sex nomineringar, däribland Denzel Washington i kategorin bästa manliga huvudroll för The Tragedy of Macbeth och Troy Kotsur i kategorin bästa manliga biroll för sin roll i CODA

Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin och Daniel Durant i CODA från Apple TV+.
Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin och Daniel Durant i filmen CODA.
Cupertino, Kalifornien Apple skrev idag historia genom att ta hem sex Oscarsnomineringar i flera viktiga kategorier. De nominerade är CODA i kategorin bästa film, Denzel Washington i kategorin bästa manliga huvudroll för The Tragedy of Macbeth, Troy Kotsur i kategorin bästa manliga biroll för CODA, manusförfattaren och regissören Siân Heder i kategorin bästa manus efter förlaga för filmen CODA, Bruno Delbonnel i kategorin bästa foto för The Tragedy of Macbeth och Stefan Dechant i kategorin bästa scenografi för The Tragedy of Macbeth.
Med dagens nominering för sin roll i The Tragedy of Macbeth slår Denzel Washington sitt personliga rekord på tio Oscarsnomineringar. Han blir därmed en av de skådespelare som har tagit hem flest nomineringar och även den svarta man med flest nomineringar någonsin.
Denzel Washington och Frances McDormand i The Tragedy of Macbeth från Apple TV+.
Denzel Washington och Frances McDormand i The Tragedy of Macbeth, som nu finns att se på Apple TV+.
Apple Original-filmen CODA är den första filmen med en övervägande del döva skådespelare i rollerna som nomineras i kategorin bästa film, och Troy Kotsur är den första döva manliga skådespelare som nomineras i kategorin bästa manliga biroll för sin fantastiska rolltolkning.
Manusförfattaren och regissören Siân Heder får dessutom sin första Oscarsnominering någonsin i kategorin bästa manus efter förlaga för filmen CODA.
Nomineringarna offentliggjordes idag av Amerikanska filmakademien och vinnarna presenteras på den 94:e upplagan av Oscarsgalan som går av stapeln söndagen den 27 mars i Los Angeles.
”Alla vi på Apple vill tacka filmakademien och gratulera alla våra fantastiska filmskapare och skådespelare till de här mycket välförtjänta nomineringarna”, säger Zack Van Amburg, Head of Worldwide Video på Apple. ”Vi är så oerhört tacksamma över att ha nått denna milstolpe i form av en nominering i kategorin bästa film för CODA, en banbrytande och underhållande film som sjuder av optimism. Vi är fyllda av beundran för alla visionärer bakom och framför kameran som gav oss CODA och The Tragedy of Macbeth, två starka filmer med handling och hjärta som kommer att glädja flera generationer av tittare.”
”Vi är så glada att filmakademien väljer att uppmärksamma de här två mycket speciella filmerna och skådespelarnas fantastiska rollprestationer”, säger Jamie Erlicht, Head of Worldwide Video på Apple. ”Vi har märkt att tittare världen över har tagit till sig de här filmerna och därför är det så glädjande att se att två så olika Apple Original-filmer får den uppmärksamhet som de förtjänar på högsta tänkbara nivå. Vi är tacksamma över att ha fått jobba med så många begåvade och kreativa historieberättare och sänder våra allra varmaste gratulationer till alla de nominerade.”
Inför den 94:e upplagan av Oscarsgalan har Apple erhållit följande sex nomineringar:
  • Bästa film – CODA
  • Bästa manliga huvudroll – Denzel Washington i The Tragedy of Macbeth
  • Bästa manliga biroll – Troy Kotsur i CODA
  • Bästa manus efter förlaga – Siân Heder för CODA 
  • Bästa foto – Bruno Delbonnel för The Tragedy of Macbeth
  • Bästa scenografi – Stefan Dechant för The Tragedy of Macbeth
Sedan Apple TV+ hade premiär för drygt två år sedan har Apples serier och filmer belönats med 202 priser och 929 nomineringar, däribland den senaste tidens utmärkelser från Amerikanska filmakademien, SAG Awards, Critics Choice Awards, Critics Choice Documentary Awards, NAACP Image Awards samt Daytime och Primetime Emmy Awards.

CODA

Förutom dagens tre Oscarsnomineringar drar den mycket populära filmen CODA vidare på sitt segertåg över världen. Filmen erhöll nyligen nomineringar från BAFTA Award, en nominering från PGA Award och två historiska SAG Award-nomineringar. CODA blir därmed den första film med en övervägande del döva skådespelare som tar emot en SAG Award-nominering för bästa ensemble i en film. Sedan den internationella premiären har Apple Original-filmen också belönats med hela fyra priser på Sundancefestivalen 2021, nämligen juryns särskilda pris för bästa ensemble, priset för bästa regi, publikens pris och juryns stora pris. Filmen har också belönats med en AFI Award. CODA har också nominerats till en NAACP Image Award och fått ta emot nio Hollywood Critics Association-nomineringar.
Sjuttonåriga Ruby (Emilia Jones) är den enda hörande i sin familj. Hon är ett barn till döva föräldrar, därav förkortningen CODA (Child of Deaf Adults). Hennes liv går ut på att agera tolk åt föräldrarna (Marlee Matlin, Troy Kotsur) och att jobba på familjens fiskebåt varje dag före skolan tillsammans med sin pappa och sin storebror (Daniel Durant). Men när Ruby går med i skolans kör upptäcker hon att hon att hon är bra på att sjunga och snart börjar hon dessutom dras till sin duettpartner Miles (Ferdia Walsh-Peelo). När den entusiastiska körledaren (Eugenio Derbez) uppmuntrar Ruby att ansöka till en prestigefylld musikskola slits hon mellan ansvaret som hon känner för sin familj och längtan att följa sina egna drömmar.
För manus och regi till CODA står Siân Heder och filmen är producerad av Vendome Pictures och Pathé samt producenterna Philippe Rousselet, Fabrice Gianfermi, Patrick Wachsberger och Jérôme Seydoux. Exekutiva producenter är Ardavan Safaee och Sarah Borch-Jacobsen.

The Tragedy of Macbeth

Sedan den internationella premiären tidigare i år har The Tragedy of Macbeth nyligen tagit emot nomineringar från Screen Actors Guild, BAFTA och NAACP Image Awards med flera.
För manus och regi till The Tragedy of Macbeth står den fyrfaldiga Oscarsvinnaren Joel Coen och filmen är producerad av Apple Original Films och produktionsbolaget A24. I rollerna ser vi bland annat tvåfaldiga Oscarsvinnaren Denzel Washington och fyrfaldiga Oscarsvinnaren Frances McDormand. I övriga roller ser vi bland andra Bertie Carvel, Alex Hassell, Corey Hawkins, Kathryn Hunter, Harry Melling, Brendan Gleeson och Moses Ingram.
Coens djärva och passionerade filmatisering är en berättelse om mord, galenskap, maktlystnad och ursinnig list baserad på William Shakespeares pjäs, där en skotsk lord låter sig övertygas av tre häxor att han ska bli Skottlands konung. Den makthungriga hustrun är beredd att göra vad som helst för att hjälpa sin man att ta makten.
Andra som har arbetat med The Tragedy of Macbeth är filmfotografen Bruno Delbonnel, kostymören Mary Zophres och filmkompositören Carter Burwell. Alla dessa har samarbetat med Coen tidigare. Förutom att ha regisserat filmen står Coen som producent tillsammans med Frances McDormand och Robert Graf.
The Tragedy of Macbeth går just nu på bio och finns även att se på Apple TV+.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48