öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 26 januari 2022

Apple firar Black History Month

Appen Kartor och Apple Books på iPhone 13 Pro samt den nya flätade sololoopen Black Unity och urtavlan Unity Lights på Apple Watch Series 7.
Apple bjuder in till Black History Month med särskilt fokus på svarta människors hälsa och välbefinnande genom att erbjuda exklusivt innehåll och samlingar via sina olika produkter och tjänster.
I år uppmärksammar Apple Black History Month genom att lyfta fram företag och innovation som drivs av svarta människor samt stärka deras röster genom att erbjuda exklusivt innehåll och utvalda samlingar. Under hela månaden kan användare lyssna på specialavsnitt av The Message på Apple Music 1 där man talar om svarta upphovspersoners roll inom kulturen och vikten av hälsa och välmående inom den här gruppen. Apple Fitness+ bjuder på nya träningspass som uppmärksammar Black History Month och Apple Podcasts lanserar nya poddar från svarta poddskapare om hälsa, välmående, kultur, historia med mera. Från och med idag kan kunderna även ladda ner urtavlan Unity Lights och beställa den nya flätade sololoopen Black Unity till Apple Watch.

Apple Music

Apple Music drar igång en kampanj på temat Music is Healing om musiken som läkande kraft. Apple Music 1 sänder specialavsnitt av The Message med djuplodande samtal mellan Ebro Darden, som är Apple Musics chef för hip-hop och r&b, och inbjudna gäster. Samtalen går ut på att sätta dagsaktuella frågor om svarta människors hälsa och välbefinnande i ett sammanhang och lyfta fram historiska perspektiv, framsteg och svarta människors betydelse för kulturen. På Apple Music-sidorna Bläddra, Genre och Radio lyfter man fram spännande tolkningar på teman som Movement, Black Love, Celebration och Peace. Apple Music TV kommer också att sända musikvideor på kampanjens tema från morgon till kväll.
Ebro Darden, Global Editorial Head of Hip-Hop and R&B på Apple.
Apple Music lanserar specialavsnitt av The Message med Ebro Darden, redaktionell chef för hip-hop och r&b, där han och hans gäster pratar om frågor som rör svarta människors hälsa och välbefinnande och lyfter fram historiska perspektiv, framsteg och svarta människors betydelse för kulturen.

Apple Fitness+

Fitness+ bjuder på nya träningspass för att uppmärksamma Black History Month, bland annat genom spellistor som hyllar svarta artister men även med två nya meditationspass på temat tacksamhet och medvetenhet som leds av Fitness+-ledarna Christian Howard och JoAnna Hardy. Under månadens gång kan användarna delta i utmaningen Unity Challenge och belönas med en utmärkelse i begränsad utgåva genom att fylla ringen Rörelse sju dagar i rad. De inkluderande Fitness+-tränarna kommer även att ha på sig det nya Unity-armbandet till Apple Watch för att uppmärksamma Black History Month.
Den 7 februari lanserar Fitness+ ett nytt avsnitt av den inspirerande ljudupplevelsen Time to Walk på Apple Watch med aktivisten Ayọ Tometi, en av Black Lives Matter-rörelsens grundare. Under promenaden pratar hon om hur mordet på Trayvon Martin stärkte hennes övertygelse och aktivism och varför beslutet att byta namn förändrade hennes syn på livet. Samma dag kommer ett nytt avsnitt av Time to Run, som är en ljudbaserad löparupplevelse med syftet att hjälpa användarna att springa mer regelbundet och bättre. I det nya avsnittet får man uppleva storstaden Atlanta tillsammans med Fitness+-tränaren Cory Wharton-Malcolm, som bland annat guidar till huset där Martin Luther King föddes och den internationella medborgarrättsrörelsens Walk of Fame.
Time to Walk-avsnittet med Ayọ Tometi på Apple Watch.
Från och med den 7 februari kan Fitness+-användare lyssna på ett nytt inspirerande avsnitt av Time to Walk med aktivisten Ayọ Tometi, en av Black Lives Matter-rörelsens grundare.

Apple Podcasts

På Apple Podcasts kan lyssnarna glädjas åt ett stort utbud av program av svarta upphovspersoner med fokus på svartas historia, hälsa, välbefinnande och kultur. Apple Podcasts har dessutom bjudit in sju poddmakare som gärna vill vara med och skriva historia. Här får de berätta om sitt banbrytande arbete och om poddar som inspirerar dem. Lyssnare i USA kan utforska utvalda samlingar från professorn, bästsäljande författaren och samhällsdebattören Roxane Gay, matskribenten, entreprenören och Whetstone Magazine-grundaren Stephen Satterfield, tv-personligheten och före detta basketspelaren Jay Williams, konstnären och poeten Morgan Harper Nichols, grundaren av läsarnätverket Well-Read Black Girl Glory Edim och grundarna av ekonomikunskaps- och livsstilsmärket Earn Your Leisure Rashad Bilal och Troy Millings.

Apple Watch

Apple lanserar en specialutgåva av den flätade sololoopen Black Unity till Apple Watch och den matchande urtavlan Unity Lights, som hämtar inspiration från afrofuturismen – en filosofi som utforskar svarta människors upplevelser genom naturvetenskap, teknik och egenmakt. I samband med lanseringen ger Apple sitt stöd till organisationer som arbetar för att öka inkluderingen av icke-vita människor inom vetenskap och teknik genom initiativet REJI, som står för Racial Equity and Justice Initiative.
Den flätade Black Unity-sololoopen och den matchande urtavlan Unity Lights är utformade av medlemmar av och allierade till gruppen med svarta kreativa medarbetare på Apple och hyllar generationer av svarta människors historia och kultur. Designen symboliserar den gemensamma övertygelsen att världen måste bli mer rättvis och jämställd. Det svarta armbandet är strösslat med de panafrikanska färgerna rött och grönt.
Armbandet kompletteras av urtavlan Unity Lights, som är framtagen med strålspårning i 2D, en teknik som aldrig tidigare har använts för en urtavla. Varje pixel på skärmen simulerar ljus och skuggor som faller över skärmen, och ljuset visas respektive döljs i takt med att klockans visare rör sig, vilket innebär att utseendet förändras under dagens lopp. Urtavlan Unity Lights kan visas i helskärm eller som en rund klocka, man kan välja färg eller svartvitt, med eller utan timmarkeringar, upp till fyra komplikationer och ett monogram. Användare av iPhone, iPad och Mac kan också visa sitt stöd för Black History Month genom att ladda ner afrofuturistiska bakgrunder på apple.com.

App Store

App Store lyfter fram en rad appar som främjar svarta människors hälsa och välbefinnande inom en mängd olika områden, från ekonomisk hälsa till fysiskt och mentalt välbefinnande. Apples världsomspännande redaktionella team kommer att lyfta fram inspirerande berättelser om appar, utvecklare och inflytelserika människor som arbetar för att skapa säkra miljöer för svarta människor. Bland dessa människor och appar finns appar som ägs av svarta människor, såsom Irth som tillhandahåller resurser inom mödravård till svarta kvinnor och frilufts- och naturappar såsom AllTrails, Merlin Bird ID och Nike Run Club som främjar solidaritet mellan svarta människor genom träning, naturupplevelser och gemensam friskvård. Här finns även tre banbrytande innehållsskapare som använder den sociala ljudappen Clubhouse för att skapa mer rättvisa förutsättningar och lyfta varandra, samt spel såsom Insecure: The Come Up Game som hämtar inspiration från den mycket hyllade HBO-serien Insecure.
Black History Month i blickfånget i App Store på iPhone 13 Pro.
I App Store kan användarna upptäcka en lång rad appar som främjar svarta människors hälsa och välbefinnande inom en mängd olika områden.

Apple Books

Apple Books uppmärksammar svarta människors hälsa och välbefinnande genom att lyfta fram författare som Harriet A. Washington och Alex Elle, som inte väjer för dessa mångbottnade teman. I Apple Books kan läsare och lyssnare upptäcka samlingar som utforskar deras verk och dra nytta av andra funktioner som rekommenderar texter av svarta författare inom en mängd olika genrer och på så sätt ta till sig av svarta uttryck och erfarenheter ur olika perspektiv.

Appen Kartor

Den som använder Apple-appen Kartor kan lära sig mer om svart historia eller hitta företag som ägs av svarta människor med hjälp av särskilda guider. För användare som vill lära sig mer om svart historia finns Discover Atlantas guide till berömda historiska platser på Auburn Avenue och National Park Foundations tips på nationalparker som uppmärksammar svart historia. The Philadelphia Inquirer ger användare möjligheten att upptäcka viktiga platser i kampen mot slaveriet och Tinybeans tipsar om platser där man kan lära sig om svart historia i Los Angeles, New York, San Diego, Seattle och Washington D.C. Appen Kartor underlättar dessutom för användare att gynna företag som ägs av svarta människor tack vare guider från Complex som tipsar om butiker som säljer streetwear och sneakers, EatOkra som innehåller matguider från Carla Hall, KJ Kearney och Pierre Thiam samt The Infatuation som tipsar om restauranger som ägs av svarta människor i städer som Chicago, Miami och Philadelphia.

Apple TV-appen

Apple TV-appen bjuder på utvalda samlingar från , Natasha Rothwell, Sam Richardson och andra framstående svarta kreatörer och kändisar som delar med sig av sånt som de själva tittar på när de vill varva ner. Tittarna kan även utforska en mängd olika samlingar utifrån humör, från avkoppling och romantik till djup begrundan, och samlingar med fokus på välmående, andlighet och tro.
Apple TV-samlingar som uppmärksammar Black History Month.
Användare kan titta på samlingar som har valts ut av framstående svarta kreatörer och kändisar som delar med sig av sånt som de själva tittar på när de vill varva ner, men även samlingar med fokus på välmående, andlighet och tro med mera.

Apple News

Under hela februari månad kan Apple News läsare och lyssnare göra en djupdykning i material av vår tids mest framstående svarta journalister. Publiken kan ta del av insatta rapporter och analyser av svarta människors upplevelser i form av utvalda samlingar, ljudberättelser och avsnitt av Apple News Today – en nyhetssammanfattning från Apple News som utkommer varje vardagsmorgon.

Shot on iPhone

Apples senaste Shot on iPhone-kampanj, Our Stories, innehåller porträtt och rörliga bilder av fyra pionjärer som står i den svarta historiens centrum – en idrottare, en kostymör, en skivbolagschef och en Michelin-belönad kock. Var och en delar de med sig av personliga berättelser om inspiration, livsverk och filosofi.
Priser och tillgänglighet
  • Den flätade Black Unity-sololoopen finns nu på apple.com och i Apple Store-appen samt i vissa Apple-butiker från och med tisdagen den 1 februari och kostar 1 095 kr.
  • Den flätade Black Unity-sololoopen kan användas med Apple Watch SE och Apple Watch Series 4 eller senare.
  • Urtavlan Unity Lights blir tillgänglig idag och kräver Apple Watch Series 4 eller senare med watchOS 8.3 samt iPhone 6s eller senare med iOS 15.2.
  • En appklippfunktion kommer att finnas på förpackningen till Apple Watch Black Unity, i Apple-butiker samt i Apple Store-appen så att kunderna enkelt kan ladda ner urtavlan, som också finns att ladda ner från apple.com.
  • Fitness+ finns som abonnemangstjänst för 9,99 USD per månad eller 79,99 USD per år.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48