öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 25 januari 2022

Dela din bästa iPhone-makrobild i Apples utmaning Shot on iPhone

En kattunge i närbild visas på en bild som har tagits med iPhone.
Den nya objektivdesignen, ultravidvinkelkamerans autofokusfunktion och integrerad mjukvara gör det möjligt att ta makrobilder för första gången på iPhone.
Apple bjuder in användare med iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max att avbilda småsaker i stort format med en makrobild i utmaningen Shot on iPhone. Utmaningen startar idag och pågår till och med den 16 februari 2022. Vinnarna presenteras i april.
iPhone 13 Pro-modellerna innehåller det mest avancerade kamerasystemet någonsin i en iPhone. För första gången kan användare ta skarpa, imponerande bilder med ett minsta fokusavstånd på 2 cm. Apple uppmärksammar makrofotografering genom att bjuda in dig att dela din bästa makrobild som är tagen med iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max på Instagram och Twitter. Använd hashtaggarna #ShotoniPhone och #iPhonemacrochallenge för att delta i utmaningen. En panel med expertdomare från branschen och Apple kommer att granska bidrag från hela världen och välja ut 10 vinnarbilder. Vinnarnas bilder blir uppmärksammade i ett galleri på Apple Newsroom, apple.com/se, Apples Instagram (@apple) och andra officiella Apple-konton. De kan också visas i digitala kampanjer, i Apple Store-butiker, på reklamtavlor eller i en offentlig fotoutställning.
Detaljerna på en svamp visas i närbild på en bild som har tagits med iPhone.
Även de allra minsta motiven visas i stor skala tack vare förstoringen med ett minsta fokusavstånd på 2 cm.
Proffskamerasystemet i iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max innehåller nya kameror med ultravidvinkel-, vidvinkel- och telefotoformat som drivs av den oöverträffade prestandan hos Apples egenutvecklade A15 Bionic. Den nya ultravidvinkelkameran har en betydligt större bländare på ƒ/1,8 och ett nytt system för autofokus som ger 92 procent bättre resultat i svagt ljus i form av klarare och skarpare bilder. Den nya objektivdesignen, autofokusfunktion för första gången i ultravidvinkelkameran på iPhone och avancerad mjukvara gör det möjligt att ta makrobilder där även de minsta motiven visas i storformat.
Några av de mest imponerande exemplen på makrofotografering är bilder av vardagsföremål som exempelvis en hårborste, en maträtt eller naturmotiv i form av is, snö, fjädrar, blommor, insekter eller husdjur. Storheten hos makrofotografering är dess förmåga att omvandla ett alldagligt motiv till något spektakulärt.
Tips för makrofotografering med iPhone 13 Pro:
  • Se till att du verkligen är nära motivet – du kan fota på ett avstånd ända ner till 2 cm.
  • Placera den huvudsakliga fokuspunkten i mitten av ramen eftersom det är där det skarpaste fokuset hamnar när du tar makrobilder med iPhone.
  • Tryck på ett område i sökarfönstret om du vill ställa in en särskild fokuspunkt.
  • Fota med 0,5x om du vill se en ultravidvinkelvy, eller testa 1x om du vill ha en mer fokuserad vy – iPhone växlar kamera automatiskt när du närmar dig motivet och behåller 1x-vyn.
En detaljerad bild av bubbelte som har tagits med iPhone.
Med iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max kan användaren ta skarpa och detaljerade makrofoton.

Träffa domarna

Anand Varma
Anand är en National Geographic Explorer och prisbelönad fotograf som anser att en kamera inte bara är ett verktyg som fångar det han ser, utan är ett sätt att framhäva lagren av skönhet och komplexitet som vanligtvis är dolda från vår blick. Anand har en examen i integrativ biologi och framhäver varelser med otroliga detaljer som vi vanligtvis inte ser. Samtidigt upptäcker han nya förklaringar till vetenskapen bakom dem.
Apeksha Maker
Apeksha är baserad i Mumbai, medgrundare till det kommersiella fotograferingsföretaget The House Of Pixels och ser fotografering som ett sätt att uttrycka sig själv. Hon arbetar med många olika kända indiska skådespelare och globala varumärken och hennes bilder publiceras regelbundet i indiska toppmagasin som GQ, Elle och Cosmopolitan.
Peter McKinnon
Peter är en internationellt erkänd fotograf, filmskapare, YouTube-kreatör och entreprenör. Han använder sina plattformar till att inspirera och hjälpa andra att utveckla sina fotodrömmar. 2019 utnämndes Peter som Breakout YouTuber of the Year på Shorty Awards och 2020 vann han en Streamy Award för sin filmfotografering. Peters bilder återfinns på två specialsamlingsmynt som har präglats av Royal Canadian Mint.
Paddy Chao
Paddy är en fotograf som har specialiserat sig på att fånga ögonblick i vardagen med iPhone. Hans portfölj är varierad och innehåller gatufotografering, porträtt, landskap och arkitektur. Paddy har belönats med mängder av internationella utmärkelser för sin iPhone-fotografering och har bland annat vunnit National Geographics fototävling, PX3, Mobile Photography Awards (MPA) och IPPAWARDS.
Yik Keat Lee
Yik Keat är en självlärd urban fotograf som är baserad i Singapore. Trots att Yik Keat bara är 25 år har han redan arbetat med ledande global varumärken, bland annat Louis Vuitton, Burberry, Adidas och Porsche, på lokala säsongskampanjer. Han har även arbetat med stora lokala företag, som Singapores OCBC-bank och den nationella kanalen Channel 8, med photography activations. Han är känd för att skapa unika berättelser ur det dagliga livet och anstränger sig för att varenda liten del av det visuella innehållet ska bli perfekt. Yik är aktiv på flera sociala medieplattformar där han lär andra hur de kan skapa enastående mobilfoton.
Arem Duplessis
Arem samarbetar tätt med några av världens bästa fotografer i sin roll som fotografichef i Apples marknadsföringsteam. Han har tidigare arbetat som designchef för The New York Times Magazine i nästan ett decennium.
Billy Sorrentino
Billy leder arbetet med fotoupplevelser i alla produkter tillsammans med Apples designteam. Före sin tid på Apple arbetade han som chef för den kreativa avdelningen på WIRED och samarbetade med många av världens mest hyllade redaktionella fotografer.
Della Huff
Della leder produktutvecklingen av foto- och kameramjukvara på Apple och är själv en hängiven fotograf som brinner för att utforska och dokumentera omvärlden med sin iPhone.
Kaiann Drance
Kaiann arbetar med olika team på Apple för att skapa produkter som ger alla tillgång till suveräna fotoverktyg – från den första modellen av iPod touch med en kamera till de senaste modellerna av iPhone 13 och iPhone 13 Pro – i sin roll som chef för Worldwide Product Marketing.
Pamela Chen
Pamela leder utvecklingen av estetiska och visuella värden för Apples kamera- och fotomjukvaruteam och samarbetar tätt med kreatörer och artister i hela världen. Hon har tidigare arbetat som redaktionschef på Instagram och fotoredaktör på National Geographic.

Delta med din makrobild

Dela din bästa makrobild som är tagen med iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max på Instagram och Twitter. Använd hashtaggarna #ShotoniPhone och #iPhonemacrochallenge för att delta i utmaningen. Weibo-användare kan delta med taggarna #ShotoniPhone# och #iPhonemacrochallenge#. Skriv vilken modell du använde till att ta bilden i bildtexten. Du kan också skicka in din bild med högsta upplösning via mejl till shotoniphone@apple.com. Använd filnamnsformatet ”firstname_lastname_macro_iPhonemodel”. Ämnesraden måste vara ”Shot on iPhone Macro Challenge Submission”. Bilden kan komma direkt från kameran eller först redigeras med Apples redigeringsverktyg i appen Bilder eller redigeras med mjukvara från tredje part. Bidrag tas emot från 15:01 den 25 januari 2022 och fram till 08:59 den 17 februari 2022. Du som deltar måste vara minst 18 år. Utmaningen är inte öppen för Apple-anställda eller deras nära familjemedlemmar.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  • Makroutmaningen Shot on iPhone – Officiella regler

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48