När Apple introducerade sin senaste Macbook Air hösten 2020 blev det starten för företagets egenutvecklade systemkretsar, som snart huserar i hela bolagets sortiment. Dagens systemkretsar består av ursprungliga M1 samt M1 Pro och M1 Max, där gemensamt är arkitekturerna och tillverkning på TSMC:s 5-nanometersteknik. Det som skiljer trion åt är antalet kärnor.

Apple skalar upp M1 till M1 Pro och M1 Max

Med nästa Macbook Air väntas Apple introducera M2, en andra generation som helt sonika bör medföra förändringar på arkitekturfronten. I ett nyhetsbrev från Mark Gurman, journalist på Bloomberg, uppges nästa Macbook Air se dagens ljus under 2022, men tillägger också att större landvinningar prestandamässigt uteblir.

Det är i nuläget inte känt hur många CPU-kärnor systemkretsen M2 levereras med, men flera av varandra oberoende rapporterar talat för att antalet blir åtta – likt dagens M1. I sådana fall skulle en ny arkitektur och tillverkningsteknik från TSMC ensamma stå för prestandavinsterna, vilket skulle kunna förklara varför M2 beskrivs som "marginellt snabbare".

Mer konkret än antalet CPU-kärnor är grafikdelen, som uppges levereras med upp till 10 GPU-kärnor. Det är en ökning om 25 procent ställt mot upp till 8 stycken i M1. Lägg därtill på arkitektoniska och tillverkningstekniska optimeringar så bör ett än större prestandalyft vara att vänta för grafikdelen, som förutom spel kanske främst används för acceleration av applikationer.

Gällande tillverkningsteknik har TSMC inga stora nyheter att erbjuda för en produkt som lanseras 2022. Det handlar i grunden om bolagets 5 nanometer Apple haft tillgång till sedan hösten 2020, med optimeringar sett till transistortäthet, energieffektivitet och potentiell prestanda (klockfrekvens). Den mest optimerade varianten kallas 4 nanometer och tros ligga till grund för Apples systemkrets A16, som letar sig in i nästa generations Iphone 14.

Vidare om själva datorn talas det om att Apple lägger USB Type-C till handlingarna för laddning och återintroducerar Magsafe, som med magnet knäpper fast i laddningsuttaget. Denna tros sällskapas av två USB Type-C med stöd för höghastighetsgränssnittet Thunderbolt 4 och en 3,5 mm för ljud-in/-ut. Skärmen väntas likt Macbook Pro bestå av en Mini LED-panel och en "flärp" för webbkameran.

Källa: Appleinsider