Sök

Apple på g med helt självkörande bil – kan släppas 2025

AppleSjälvkörande bilar
Okej, vi vet inte om Tim Cooks nya satsning kommer ha guldsäten – men planen tycks i alla fall vara att passagerarna ska sitta mittemot varandra, precis som i en limousin. Foto: TT/iStock/Montage

Okej, vi vet inte om Tim Cooks nya satsning kommer ha guldsäten – men planen tycks i alla fall vara att passagerarna ska sitta mittemot varandra, precis som i en limousin. Foto: TT/iStock/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Apple sägs satsa på att släppa en bil – utan ratt och utan pedaler.

Om allt gå i lås kommer den ut på marknaden om cirka fyra år.

Det är sedan tidigare känt att Apple har ett fordonsprojekt och enligt uppgifter som läckt ut har bolaget valt mellan två alternativ: En modell med begränsad förmåga till självkörning med fokus på bra styrning och acceleration – eller en modell med fullständig förmåga till självkörning. 

Nu skriver den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg News, med hänvisning till icke namngivna källor, att bolaget har slagit in på det andra spåret och satsar på en bil som redan i den första versionen kommer att sakna ratt och pedaler. 

Uppgifterna, som fick aktien i Apple att stiga med ett par procent under torsdagskvällen, gör även gällande att bolaget siktar på lansering så tidigt som 2025. Därmed skulle Apple troligen komma före konkurrenter som Tesla och Googles Waymo med ett fordon som är helt självkörande. Tidsplanen sägs dock ses som väldigt aggressiv av personer i projekt som går under namnet Titan. 

Apples beslut att satsa på fullt självkörande kopplas i artikeln ihop med Kevin Lynch. Han har tidigare varit chef för Apple Watch men internrekryterades nyligen till posten som chef över fordonsprojektet, trots att han inte har yrkesmässiga erfarenheter från bilindustrin. 

Genombrottet

Nyheten kommer efter att Apple, enligt Bloomberg, har fått ett genombrott i utvecklingen det system och den processor som krävs för full självkörning. Planen är nu att systemet och processorn snart ska testas ute på vägarna i de prototyper som Apple redan använder sig av. 

Bloomberg skriver även att Apple laborerar med en utformning där sätena är placerade längs med sidorna på bilen, så att passagerarna sitter mittemot varandra under färden. I mitten kommer det finnas en stor skärm där man kan styra bilens “infotainment”-system, är det tänkt. Givetvis kommer det hela vara integrerat med Apples andra produkter och tjänster. 

Läs mer