Uppgifter från tillverkarkällor

Samtliga av nästa års Iphone-modeller påstås få 5G-chipp

Qualcomms X55-modem ska enligt uppgifter från källor med insyn sitta under skalet på alla tre av hösten 2020 års Iphone-modeller.

Publicerad Uppdaterad

Det är en tämligen vanligt förekommande missuppfattning att Apple skulle ligga i framkant rent tekniskt. Mjukvarumässigt har man alltid visat vägen, men när det gäller hårdvaran har bolaget med några få undantag historiskt sett ”skyndat långsamt”. Den saken gäller även 5G. Ingen av årets Iphonemodeller är rustade med 5G-modem, och som vanligt när det handlar om Apples ovilja att plocka in ny teknologi på ett tidigt stadium, så finns förstås goda anledningar. Framför allt så är 5G-näten fortfarande inte så pass utbyggda och etablerade att det behövs. Lagom till nästa höst lär de däremot vara det, och då planerar också Apple att förse samtliga av sina nya telefoner med 5G-stöd. Det uppger japanska källor till affärspublikationen Nikkei, som därmed ansluter sig till den uppfattning som analytikern och Apple-experten Ming-Chi Kuo tidigare givit uttryck för. Det ska vara Qualcomms X55-modem som är aktuellt för telefonerna. Apple har förvisso köpt majoriteten av chippjätten Intels mobilverksamhet och sägs planera att ta fram egna 5G-modem, men dessa ska enligt den gängse uppfattningen bland diverse bedömare inte vara redo förrän om några år. 

5 nanometer

Vidare hävdar källorna att Apples nya systemchipp A14 – som också ska sitta under skalet på samtliga av de tre Iphone-modeller som förväntas släppas nästa höst – kommer att vara tillverkat i ”världens mest avancerade 5-nanometersprocess”. TSMC sägs få fortsatt förtroende när det gäller tillverkningen av Apples mobilchipp. Två av de tre nya Iphone-modellerna ska dessutom vara rustade med böjda skärmar (dock icke böjbara skärmar, är det viktigt att poängtera). Dessutom ska Apple ha en 3D-kamera under utveckling som telefonerna sannolikt kommer att vara rustade med, och som ska kunna användas för augmented reality-upplevelser av olika slag. Som alltid när det gäller rykten och obekräftade uppgifter av det här slaget – inte minst när de kommer så här långt i förväg – så finns förstås all anledning att ta uppgifterna lite för vad de är. Mycket kan ännu hända och planerna kan fortfarande komma att förändras. 

Källa