öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 18 oktober 2021

Nu kommer M1 Pro och M1 Max: de mest kraftfulla chippen någonsin från Apple

De nya chippen driver helt nya MacBook Pro och har upp till tiokärnig processor, en 32-kärnig grafikprocessor, 64 GB enhetligt minne, ProRes-acceleration och branschledande energieffektivitet
En grafisk återgivning av M1 Pro och M1 Max, Apples nya chip för Mac.
M1 Pro och M1 Max är de mest kraftfulla chippen någonsin från Apple, med oöverträffad prestanda och energieffektivitet.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Idag presenterade Apple M1 Pro och M1 Max, två nya banbrytande chip för Mac. M1 Pro bygger vidare på M1-chippets revolutionerande arkitektur och bjuder på fantastisk prestanda med branschledande energieffektivitet och M1 Max tar de här egenskaperna till nya höjder. Processorn i M1 Pro och M1 Max ger upp till 70 procent högre processorprestanda än M1, så att det går fortare än någonsin att exempelvis kompilera projekt i Xcode. Grafikprocessorn i M1 Pro är upp till dubbelt så snabb som i M1 och M1 Max är upp till otroliga fyra gånger snabbare än M1, vilket gör att proffsanvändare kan ta sig igenom de mest krävande grafiska arbetsflödena i rasande fart.
M1 Pro och M1 Max har systemchipsarkitektur, vilket inte tidigare har funnits i proffssystem. Chippen har snabbt enhetligt minne, branschledande prestanda per watt, otrolig energieffektivitet samt utökad minnesbandbredd och kapacitet. M1 Pro har upp till 200 GB/s minnesbandbredd med stöd för upp till 32 GB enhetligt minne. M1 Max levererar upp till 400 GB/s minnesbandbredd – dubbelt så mycket som M1 Pro och nästan sex gånger mer än M1 – och stöd för upp till 64 GB enhetligt minne. När de senaste bärbara pc-datorerna som mest har 16 GB grafikminne, så möjliggör den här enorma minneskapaciteten grafikintensiva arbetsflöden som tidigare har varit otänkbara på en bärbar dator. Den effektiva arkitekturen i M1 Pro och M1 Max innebär att de levererar samma nivå av prestanda oavsett om MacBook Pro får ström via elnätet eller batteriet. M1 Pro och M1 Max har dessutom förbättrade Media Engines med dedikerade ProRes-acceleratorer för professionell videobearbetning. M1 Pro och M1 Max är de klart mest kraftfulla chippen Apple någonsin har byggt.
”M1 har omvandlat och utökat våra populäraste system med otrolig prestanda, skräddarsydd teknik och branschledande energieffektivitet. Med M1 Pro och M1 Max tillämpar vi för första gången någonsin en systemchipsdesign i ett proffssystem”, säger Johny Srouji, Senior Vice President of Hardware Technologies på Apple. ”Med rejäla prestandalyft hos processorn och grafikprocessorn, upp till sex gånger mer minnesbandbredd, en ny Media Engine med ProRes-acceleratorer och annan avancerad teknik tar M1 Pro och M1 Max nu Apple Silicon ännu längre och liknar ingenting annat på en bärbar proffsdator.”

M1 Pro – prestanda och kapacitet på en helt ny nivå

Tack vare branschledande 5-nanometers processteknik är M1 Pro fylld med 33,7 miljarder transistorer, mer än dubbelt så många som M1. Den nya tiokärniga processorn med åtta prestandakärnor och två effektivitetskärnor är upp till 70 procent snabbare än M1, vilket resulterar i otrolig processorprestanda på professionell nivå. Jämfört med det senaste åttakärniga chippet i en bärbar pc-dator ger M1 Pro upp till 1,7 gånger högre processorprestanda på samma energinivå och når upp till pc-datorns topprestanda på upp till 70 procent mindre ström.1 Även de mest krävande uppgifterna, som högupplöst fotoredigering, utförs enkelt av M1 Pro.
M1 Pro har en upp till 16-kärnig grafikprocessor som är upp till dubbelt så snabb som M1 och upp till sju gånger snabbare än den integrerade grafiken på det senaste åttakärniga chippet på en bärbar pc-dator.1 Jämfört med den mest kraftfulla separata grafikprocessorn för bärbara pc-datorer ger M1 Pro högre prestanda samtidigt som det använder 70 procent mindre ström.2 Och M1 Pro kan konfigureras med upp till 32 GB snabbt enhetligt minne och upp till 200 GB/s minnesbandbredd, vilket betyder att 3D-konstnärer, spelutvecklare och andra kreatörer kan få mer gjort i farten än någonsin tidigare.
En graf visar processorprestandan hos olika chip för bärbara datorer och upplyser om den höga prestandan och den låga strömförbrukningen hos M1 Pro och M1 Max.
M1 Pro och M1 Max har en upp till tiokärnig processor som är upp till 1,7 gånger snabbare än det senaste åttakärniga chippet hos en bärbar pc-dator på samma energinivå och når pc-chippets topprestanda på upp till 70 procent mindre ström.

M1 Max – världens kraftfullaste chip till en bärbar proffsdator

M1 Max har samma kraftfulla tiokärniga processor som M1 Pro och en massiv 32-kärnig grafikprocessor för upp till fyra gånger så hög grafikprestanda som M1. Med 57 miljarder transistorer – 70 procent fler än M1 Pro och 3,5 gånger fler än M1 – är M1 Max det största chippet Apple någonsin har byggt. Dessutom erbjuder grafikprocessorn prestanda som är jämförbar med en avancerad grafikprocess i en bärbar pc-proffsdator samtidigt som upp till 40 procent mindre ström används samt prestanda likvärdig med den mest avancerade grafikprocessorn i de största bärbara pc-datorerna samtidigt som det använder upp till 100 watt mindre ström.2 Det innebär att det alstrar mindre värme och att fläktarna är tysta och inte igång lika ofta. Dessutom är batteritiden fantastisk i nya MacBook Pro. M1 Max förändrar grafikintensiva arbetsflöden genom bland annat 13 gånger snabbare komplex rendering av tidslinjer i Final Cut Pro jämfört med MacBook Pro 13 tum i föregående generation.
M1 Max erbjuder även en konstruktion med högre bandbredd och dubbelt så mycket minnesgränssnitt jämfört med M1 Pro för upp till 400 GB/s eller nästan sex gånger så mycket minnesbandbredd än M1. Det gör det möjligt att konfigurera M1 Max med upp till 64 GB snabbt, enhetligt minne. Med sin oöverträffade prestanda är M1 Max det kraftfullaste chippet som någonsin har byggts för en bärbar proffsdator.

Snabb och effektiv Media Engine nu med ProRes

I M1 Pro och M1 Max finns en Apple-designad Media Engine som ökar hastigheten på videobearbetning samtidigt som batteritiden maximeras. M1 Pro har även särskild acceleration för ProRes professionella videokodek, vilket gör det möjligt att spela upp flera strömmar med högkvalitativa ProRes-videor i 4K och 8K samtidigt som strömförbrukningen är mycket lägre. M1 Max tar steget längre och ger upp till dubbelt så snabb videokodning som M1 Pro. M1 Max har två ProRes-acceleratorer. Med M1 Max kan nya MacBook Pro transkoda ProRes-video i Compressor upp till hela tio gånger snabbare jämfört med MacBook Pro 16 tum i föregående generation.
Nyaste MacBook Pro visas när den använder sina särskilda ProRes-acceleratorer.
M1 Pro och M1 Max har dedikerade ProRes-acceleratorer i Media Engine, vilka ger otroligt snabb och energieffektiv videobearbetning.

Avancerad teknik för ett komplett proffssystem

Både M1 Pro och M1 Max är fyllda med avancerad och skräddarsydd teknik som tar proffsens arbetsflöden till nästa nivå:
  • En sextonkärnig Neural Engine för snabbare enhetsbaserad maskininlärning och förbättrad kameraprestanda.
  • Ett nytt skärmkort driver flera externa bildskärmar.
  • Fler integrerade Thunderbolt 4-styrenheter ger ännu mer I/O-bandbredd.
  • Neural Engine och Apples skräddarsydda bildsignalprocessor tillämpar beräkningsvideo för att förbättra bildkvaliteten för skarpare video och mer naturliga hudtoner i den inbyggda kameran.
  • Förstklassig säkerhet, inklusive Apples senaste Secure Enclave, hårdvaruverifierad säker start och teknik för antiexploatering vid start.
Flera externa bildskärmar visas med nya MacBook Pro.
Ett kraftfullt skärmkort i M1 Pro och M1 Max driver flera externa bildskärmar och ytterligare Thunderbolt-styrenheter ger ännu mer I/O-bandbredd.

Ett stort kliv i övergången till Apple Silicon

Det har nu gått ett år av den två år långa övergångsperioden för Mac till Apple Silicon och M1 Pro och M1 Max utgör ännu ett stort kliv framåt. Det här är de mest kraftfulla och kapabla chip som Apple någonsin har skapat och tillsammans med M1 bildar de en serie av chip som är branschledande vad gäller prestanda, skräddarsydd teknik och energieffektivitet.

macOS och appar frigör kraften hos M1 Pro och M1 Max

macOS Monterey har konstruerats för att släppa loss kraften hos M1 Pro och M1 Max och erbjuder banbrytande prestanda, fenomenal proffskapacitet och otrolig batteritid. Monterey är utformat för Apple Silicon så att Mac nu vaknar ur viloläge på ett ögonblick och hela systemet är snabbt och otroligt smidigt. Med Metal och annan teknik för utvecklare kan appar utnyttja fördelarna med de nya chippen till fullo och optimeringar i Core ML använder kraftfulla Neural Engine så att maskininlärningsmodeller kan köras ännu snabbare. Data över arbetsbelastningen i proffsappar används för att optimera hur macOS fördelar flertrådade uppgifter till processorns kärnor för maximal prestanda, och avancerade funktioner för strömhantering fördelar uppgifter på ett intelligent sätt mellan prestanda- och effektivtetskärnorna för såväl otrolig prestanda som batteritid.
Fler än 10 000 universella appar och insticksfiler, inklusive Adobe Photoshop (ovan), kan nu användas för att dra nytta av M1 Pro och M1 Max.
Kombinationen av macOS med M1, M1 Pro eller M1 Max ger också branschledande säkerhetsskydd, inklusive hårdvaruverifierad säker start, teknik för antiexploatering vid start och snabb kryptering. Alla Apples Mac-appar är optimerade för – och finns på – Apple Silicon. Det finns fler än 10 000 universella appar och insticksfiler tillgängliga. Befintliga Mac-appar som ännu inte har uppdaterats kan köras smidigt med Apples Rosetta 2-teknik. Dessutom kan iPhone- och iPad-appar köras direkt på Mac, vilket öppnar en hel värld av nya möjligheter.

Apples miljöarbete

Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, ska vara netto-noll till 2030. Det innebär att varje chip som Apple skapar ska vara 100 procent koloxidneutralt, från design till tillverkning.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Testerna utfördes av Apple i augusti och september 2021 med förhandsversioner av MacBook Pro 16 tum med Apples M1 Max, tiokärnig processor, 32-kärnig grafikprocessor och 64 GB ram-minne samt förhandsversioner av MacBook Pro 16 tum med Apples M1 Pro, tiokärnig processor, 16-kärnig grafikprocessor, 32 GB ram-minne. Prestanda uppmättes med hjälp av utvalda prestandatester av branschstandard. Prestandadata för åttakärnigt chip för bärbar pc-dator kommer från test av MSI GP66 Leopard (11UG-018). Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos MacBook Pro.
  2. Testerna utfördes av Apple i augusti och september 2021 med förhandsversioner av MacBook Pro 16 tum med Apples M1 Max, tiokärnig processor, 32-kärnig grafikprocessor och 64 GB ram-minne samt förhandsversioner av MacBook Pro 16 tum med Apples M1 Pro, tiokärnig processor, 16-kärnig grafikprocessor, 32 GB ram-minne. Prestanda uppmättes med hjälp av utvalda prestandatester av branschstandard. Data för separat grafikprestanda på bärbar pc-dator kommer från test av Lenovo Legion 5 (82JW0012US). Data för separat grafikprestanda på avancerad bärbar pc-dator kommer från test av MSI GE76 Raider (11UH-053). Prestandadata på bärbar pc-proffsdator kommer från test av Razer Blade 15 Advanced (RZ09-0409CE53-R3U1). Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos MacBook Pro.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48