Ett mellanting

Test: Apple Ipad Mini (2021) – Stor men liten

Till det yttre ser den ut lite som en förkrympt Ipad Pro, men trots det är det här något helt annat än de övriga Ipad-modeller Apple erbjuder.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
8/10
Media och skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
74%

Smidigt bärbar

Udda 3:2-skärmformat

Utvecklingen av Ipad-serien de senaste åren har framförallt handlat om att kunna göra mera, att kunna använda flera appar samtidigt på ett smidigare sätt, att allt mer överbrygga gapet till datorn och inte bara agera som en förstorad Iphone.  Penna och avancerade tangentbordsfodral med pekplatta har skyndat på den här utvecklingen. Det har även ökad prestanda och utvecklingen av Ipad OS gjort, med stöd för att styra systemet med just pekplatta eller mus, alltså utan att faktiskt röra vid skärmen.

För liten för tangentbordsskal

Penna, Apples andra generation Apple Pencil fungerar med Ipad Mini och enheten har usb-c i botten vilket gör att du kan ansluta extern lagring och tillbehör enklare, men på många andra sätt så känns plattan lite som om den fortfarande lever kvar i den tid då förra versionen av Ipad Mini kom och det är ju så länge sedan som 2019 och innan dess kom modellen innan redan 2015. Även om penna alltså finns så är ett fysiskt tangentbord ingen bra idé till den här enheten. Apple säljer inget och anledningen är helt enkelt att ett tangentbordsskal som till de större Ipad-modellerna skulle bli för litet för att få plats med alla tangenter på ett användbart sätt. Storleken gör även att jag inte tycker att jag får nytta av de framsteg Ipad-serien gjort senaste åren. Ett svep med pennan från skärmens hörn öppnar den lilla snabbanteckning som ska komma fram och dölja bara en liten del av skärmen, smidigt på större Ipads. Men här tar ju även en mindre anteckning upp en stor del av skärmen, så att själva syftet, att fortfarande ha andra appar igång och synliga, faller lite. Samma sak med multitasking. Att dela upp skärmen för flera appar, som ju nu är lite enklare med Ipad OS 15, har inte samma självklara fördel här. 

Plats i bakfickan

I stora delar blir därför Ipad Mini en något förstorad Iphone. Ganska mycket förstorad om du jämfört med en Iphone Mini, inte så förstorad om du jämför med en Iphone Max. Storleksmässigt så kan jag trycka ner Ipad Mini i bakfickan på jeansen men det är inte bekvämt eller praktiskt. Att bära med sig den i till exempel jackfickan är mer rimligt och just att den är extra bärbar är ju en självklar fördel med plattan jämfört med större Ipads. På den givna bekostnaden då av att skärmen är mindre.

Om vi för ett ögonblick bortser från storleken och vilka gränser den sätter för vad som får plats här erbjuder ändå Ipad OS stor valfrihet och prestandan går inte att klaga på. Apputbudet i App Store inkluderar så klart appar för alla de stora streamingtjänsterna, produktivitetsappar från Apple själva, Google och Microsoft, samt till exempel appar för att kunna läsa böcker, dagstidningarna och så klart en lång rad spel att spela. Jag märker dock snabbt att pennan inte är särskilt användbar i Googles Office-appar. I Apples egna appar och i systemet som sådant är dock Ipad förbluffande duktig på att tyda vanlig handstil och göra text jag skriver för hand översatt till redigerbar text, vilket så klart gör att nyttan blir självklar framför att behöva skriva rent själv i efterhand. Pennan kan fästas precis som på Ipad Pro på långsidan av Ipad Mini med magnet så du har den tillgänglig och risken för att tappa bort den minskar. Om Ipad Mini till ett yttre lånat mycket av formgivningen från Ipad Pro så har inte samma arv skett när det gäller prestanda. Även här räcker den dock till och blir över. Ipad Mini drivs av A15 Bionic, samma chip som sitter i Iphone 13 och det klarar att göra Ipad Mini snabb när vi använder den. Däremot saknar den här skärmen den snabba skärmuppdatering som introducerades i Iphone 13 Pro och för den delen även funnits sedan tidigare i Ipad Pro. Här får vi alltså nöja oss med 60 hertz istället för 120. Jag reagerar även på att skärmen är i det udda formatet 3:2, vilket gör att såväl filmer som foton får svarta kanter runt och vi därmed aldrig riktigt utnyttjar ytan fullt ut.

En kamera vardera

Kamerorna är en annan tydlig skillnad på andra enheter, oavsett om vi jämför med telefoner eller andra surfplattor. På baksidan hittar vi en ensam kamera med snäv vinkel, så ska du ta bild på något framför dig på bordet kan du behöva ta ett steg tillbaka. Ingen vidvinkel alltså. Selfiekameran är utrustad med Centrerat-funktionen som innebär att du när du har videomöten hela tiden hamnar centrerad i bild även om du låter plattan stå på ett bord och rör dig fritt framför den. Hur mycket användning du i praktiken har av det är en annan fråga. Oftast sitter man väl kanske ändå rätt still framför sitt videomöte, särskilt när man har en Ipad med så liten skärm som denna har, den är ju inte så praktisk att kolla på från långt håll. Tyvärr sitter selfiekameran som används för videosamtal på kortsidan av Ipad Mini, vilket gör vinkeln lite avig eftersom videomöten oftast sker i liggande läge. 

Annars är Apple bra på att anpassa Ipad Mini så att den fungerar bra i alla olika riktningar. Skärmbilden snurrar så klart runt så den anpassar sig oavsett på vilken ledd du håller Ipad Mini och Touch ID som sitter i knappen på ena kortsidan rekommenderas du att lära flera fingrar, så att du når naturligt oavsett hur du håller plattan och vilket finger du då använder för identifieringen. Lite ovant är det ändå att inte ha Face ID, men Touch ID fungerar bra och genom att vila fingret på läsaren låses skärmlåset upp, låter du fingret ligga kvar lite till kommer du dessutom direkt till startskärmen med ikoner.

Kanske är nya Ipad Mini lite en försmak av vad en eventuell vikbar Iphone kan erbjuda. Tänk dig att du viker Ipad Mini på mitten så får du en enhet på 13 x 10 centimeter ihopvikt ungefär. Ska en sådan vikbara Iphone bli en framgång måste Apple arbeta mer för att tillföra extra funktioner i surfplatteläget. Som Ipad Mini ser ut i dag är den också lite av ett mellanting mellan surfplatta och telefon. Den drar nytta av sin skärmstorlek, men känns ändå mer som en stor mobiltelefon än vad den klarar att utmana en dator och ger inte riktigt den där hundraprocentiga surfplattekänslan.

Frågor och svar

Hur är ljudet?
Det är inget riktigt djup eller tryck i ljudet från högtalarna.

Är Ipad Mini vattentålig?
Nej, så var försiktig om du använder den utomhus, eller i köket när du lagar mat.

Vad kan den som jag inte redan kan göra på min Iphone?
Framförallt är det ju stöd för Apple Pencil och multitasking med flera appar i delad skärm som erbjuds samt då möjligheten att ansluta tillbehör via usb-c-kontakten. Och större skärm.

 

Ett alternativ:

Något annat
De tydligaste alternativen är en stor Iphone för ännu smidigare format eller en stor Ipad så att du kan dra nytta av surfplatteunika funktionerna bättre.

Testbild

Kameran på baksidan är enkel och erbjuder varken vidvinkel eller optisk zoom.  

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
8/10
Media och skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
74%

Fakta

Allmänt

Modell Ipad Mini (2021)

Tillverkare Apple

Lanseringsdatum 2021-09-24

Mått 195,4 x 134,8 x 6,3 mm

Vikt 293 - 297 g

Material baksida Aluminium

Pris Från 6000 kr

System Ios

Systemversion 15

Chipset A15 Bionic

Tillverkningprocess 5 nm, 76 %

Skärm

Mått 8,3 tum, 73 %

Upplösning 2266 x 1488 pixel

Typ LCD - IPS

Bilduppdateringsfrekvens 60 Hz, 72 %

Minne

Lagringsminne 64 GB, 256 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 12 Megapixel

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Anslutningar

Variant med simkortplats Ja

Telefoni Nej

GPS Ja

Benchmark-tester

Antutu 9 804933

Geekbench 5: CPU Single-core 1586

Geekbench 5: CPU Multi-core 4613

Geekbench 5: Compute 13739

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 52,2292 FPS, 307 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 60,0119 FPS, 119 %

3DMark Wild Life Stress Best 9538, 234 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 8504, 254 %

Google Octane 58228, 209 %

Jetstream 2 177,997, 208 %

Smidigt bärbar

Udda 3:2-skärmformat