öppnas i ett nytt fönster
Apputvecklarna Ben Robinson och Lyndsey Balfe i klassrumsmiljö.
Ben Robinson och Lyndsey Balfe lärde sig båda att koda på egen hand, och nu använder de sina kunskaper till att lösa riktiga problem och lära andra att göra desamma.
Vid första anblick kan det tyckas som att Ben Robinson, 16 år, och Lyndsey Balfe, 38 år, inte har så mycket gemensamt. De bor i olika länder, det skiljer en hel generation mellan dem och de har aldrig träffats.
Men faktum är att de har en gemensam erfarenhet, nämligen att båda lärde sig att koda på egen hand och nu använder Swift och resten av Apples ekosystem till att lösa riktiga problem, odla sina intressen och förmedla sina kunskaper till andra.
Ben Robinson bor med sin familj i London i England. Han har varit fascinerad av teknik ända sedan han var liten, och när han var tretton lärde han sig att koda på egen hand med hjälp av Apples material Alla kan koda.
”Swift Playgrounds och så småningom även Xcode var hela tiden görbart”, säger Ben. ”Det kändes alltid som att det gick att ta nästa lilla steg som till slut ledde till att skapa ett helt program.”
Ben kämpade även med panikångestattacker, vilket ledde till att han bytte skola flera gånger. Han tror att det var att han lärde sig att koda som fick honom att fokusera på något annat än ångesten.
När Ben var 14 år släppte han sin första app, Anxiety Relief: Find Your Calm, på App Store efter att en av hans terapeuter föreslagit att han skulle göra djupandningsövningar.
”Många av apparna som jag hade sett då var antingen fokuserade på meditation eller kostade pengar, så jag ville utveckla ett kostnadsfritt verktyg som verkligen kunde hjälpa både mig och andra”, säger Ben.
Den unga apputvecklaren Ben jobbar hemma på sin MacBook Pro.
Ben Robinson tror att kodningen och hans hund Sherlock har hjälpt honom att dämpa ångesten.
Bens mamma, Kara, lade direkt märke till hur sonen förändrades.
”Jag kunde se hur lugn han blev”, berättar Kara. ”Jag tror att han upptäckte att kodningen var något han kunde använda för att ta sig igenom ångesten. Ur en otroligt jobbig erfarenhet skapade han något otroligt positivt som dessutom kunde hjälpa andra också. Nu har koden blivit hans passion.”
Tidigare under pandemin lanserade Ben sin andra app – ett spel så att han och hans vänner kunde spela tillsammans på distans. Han uppdaterade även sin första app med bland annat Siri-genvägar, widgetar och andra verktyg.
Tillsammans har Bens appar laddats ner tusentals gånger och just nu håller han på att utveckla en tredje app, den här gången en löparapp som fungerar med Apple Watch.
I år utsågs Ben till en av vinnarna i Swift Student Challenge under Apples årliga WWDC-event (Worldwide Developers Conference). Han har tittat på WWDC-inspelningar från fler år tillbaka vilket har gett honom förståelse för hur man skapar appar.
”Det finns en otrolig gemenskap bland utvecklare som jobbar med iOS-utveckling, och det finns mängder av resurser online”, säger Ben. ”Jag kan alltid hitta den information jag behöver om olika ramverk. Mängder av andra personer funderar på samma problem som man själv och erbjuder råd i artiklar och forum.”
Inför framtiden hoppas Ben kunna bygga vidare på sitt arbete som utvecklare och utforska maskininlärning och artificiell intelligens. Han har också blivit tillfrågad att hjälpa till att leda en av skolans kodklubbar i år.
”Det känns spännande att jobba med kodklubben och få hjälpa andra att utveckla sitt intresse för programmering”, säger Ben. ”Min passion för kodning har gjort så mycket för mig, och jag vill verkligen få andra att känna samma sak.”
Läraren Lyndsey Balfe jobbar med sina elever i klassrummet.
Läraren Lyndsey Balfe berättar för eleverna hur viktigt det är med hjälpmedelsfunktioner medan de skapar apprototyper under en programmeringslektion.
Läraren Lyndsey Balfe på Swords Community College i Dublin i Irland inleder sin träslöjdslektion med att se till att varje elev har sin iPad redo bredvid sina linjaler och knivar. Femton- och sextonåringarna jobbar med att skära ut ett löv i trä och dagens lektion handlar helt och hållet om processen – och hur kodning kan bidra.
”Alla som har haft något praktiskt ämne med mig förut vet att vi tar bilder av varje steg medan vi gör det här”, instruerar Balfe. Sedan ber hon eleverna att ladda upp sina bilder i Keynote. ”Era egna anvisningar är ert recept. Det är precis som med kod. Vi bryter ner det vi ska göra i olika steg och sedan följer vi de stegen.”
Balfe ser kodens magi överallt och använder dess logik och struktur när hon undervisar, inte bara i träslöjden, utan även i grafisk design, tillämpad teknik och byggnadsteknik.
”Jag upplever att arbetet blir mer genomtänkt om man utgår från kodning”, säger hon. ”Man måste fundera på syftet när man bryter ner saker i olika steg. Man tänker på helheten och allt som den innefattar. Vi vill att eleverna ska utveckla den typen av kritiskt tänkande så att de kan ta sig an alla utmaningar de kan stöta på i framtiden.”
Från vänster till höger: (1) Kodkoncepten används i alla ämnen som Lyndsey Balfe undervisar i, även träslöjd. (2) Balfe visar eleverna hur man skär ut ett löv i trä under en träslöjdslektion.
Uppifrån och ner: (1) Kodkoncepten används i alla ämnen som Lyndsey Balfe undervisar i, även träslöjd. (2) Balfe visar eleverna hur man skär ut ett löv i trä under en träslöjdslektion.
Balfe vet precis hur det är att lära sig att koda. Hon lärde sig nämligen själv för bara fem år sedan. Hon började med instruktionsfilmer online, men blev snabbt frustrerad.
”När jag började koda var det jättesvårt att hitta material eller veta var man skulle leta”, säger Balfe. Det vill säga tills hon upptäckte Apples material Alla kan koda.
”Jag tyckte bara att det var enklare när jag började med Swift Playgrounds”, säger Balfe. ”Aktiviteterna var mycket mer visuella och man skulle lösa klurigheter. Dessutom får man bara precis det antal anvisningar som man behöver för tillfället. Det växer allteftersom, men det känns aldrig överväldigande.”
Ungefär samtidigt blev Balfe Apple Distinguished Educator och började som lärare på Swords där hon ledde skolans iPad-program som går ut på att alla elever och lärare ska ha varsin iPad.
Lyndsay Balfe är lärare på Swords Community College.
Lyndsey Balfe lärde sig att koda på egen hand och förmedlar nu de kunskaperna vidare till sina elever med hjälp av Apples metodmaterial Alla kan koda.
”Lyndsey har helt förändrat hur vi jobbar med hjälp av iPad, kodningsprinciper och Keynote, Pages och ett antal andra produkter”, säger Aoife Smith, rektor på Swords Community College. ”Det är ett resultat av det faktum att hon lever och brinner för sin undervisning och sina elever. Och de gillar henne lika mycket. Men hon förstår även en del av de svårigheter som de kan ha, och hon vill hjälpa dem att ta sig igenom dem.”
Balfe fick diagnosen dyslexi för tio år sedan, och det perspektivet har hon med sig när hon undervisar. Det är extra tydligt under programmeringslektionerna, där hon ber eleverna att utforma en apprototyp för någon som bor på ett vårdhem.
”Jag vill att de funderar på vad som skulle hända om personer med funktionsvariationer använder deras appar”, säger Balfe. Hon gav därför varje appteam en specifik situation att utgå från. ”En grupp skulle testa sin app som om de hade artros i fingrarna och en annan som om de hade en synnedsättning. Vi tittade alltså på apparna ur olika perspektiv.”
Två elever på Swords Community College pluggar med iPad i klassrummet.
På Swords Community College i Dublin i Irland har alla elever och lärare en egen iPad.
Balfe hoppas att hennes lektioner ger eleverna möjlighet att hitta sitt kall, oavsett ämne.
”Min stora förhoppning är att de hittar något de brinner för – något som de kommer att gilla att göra resten av livet”, säger hon. ”Jag gillar att ge dem så många olika möjligheter jag bara kan för att hitta något som tänder den där gnistan hos dem. Jag älskar att vara lärare, så jag hoppas att de hittar något som de gillar lika mycket.”
Eleven Marcel Czubak, 15 år, säger att det är Balfe, som han kallar ”oide” det iriska ordet för lärare, som har fått honom att utforska kodning.
”Jag kollade online och har gjort några Swift Playgrounds och blivit mer och mer intresserad”, säger han. ”Men det är Oide Lyndsey som har gett mig styrkan att göra det.”
Eleven Marcel Czubak i ett klassrum på Swords Community College.
Eleven Marcel Czubak har haft Lyndsey Balfe som lärare i flera olika ämnen och säger att hennes sätt att undervisa har hjälpt honom att hitta nya sätt att lösa problem.
För att hylla Europe Code Week har Apple lanserat en utmaning för inkluderande appdesign, som du hittar på apple.co/codeweek. Lär dig att använda utmaningar för att hjälpa till med att lära studenter att vara inkluderande och erbjuda hjälp från träningsinstruktioner, resurser och råd om hur man kan skräddarsy aktiviteten för elever i alla åldrar. Eleven ska identifiera problem som är relevanta för dem, och planera, skapa prototyper och dela app-idéer som alla kan få tillgång till och förstå. Lärare kan använda utmaningen för att lära eleverna om inkludering och tillgänglighet med hjälp av stegvisa anvisningar, stödmaterial och tips för att anpassa aktiviteten för elever i olika åldrar. Eleverna ringar in problem som de tycker är viktiga och får sedan planera, skapa en prototyp och dela med sig av förslag på appar som alla kan använda och ta del av.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48