öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 20 september 2021

Idag blir iPadOS 15 tillgängligt

Hemskärmens nya design på iPad mini.
Multitasking på iPad blir enklare och smidigare med iPadOS 15.
iPadOS 15 bjuder på funktioner som gör att användarna nu kan jobba med iPad på ännu fler sätt – multitasking blir smidigare, hemskärmens widgetar har fått ny layout, appbiblioteket, fler sätt att skriva ner sina idéer med Snabbnotiser och uppdateringar av FaceTome för mer naturliga videosamtal. Idag blir iPadOS 15 tillgängligt som en kostnadsfri mjukvaruupdatering.

Få mer gjort med multitasking och kortkommandon

I iPadOS 15 blir det enklare än någonsin att jobba med flera appar samtidigt. Högst upp i apparna visas nu en multitaskingmeny där användaren enkelt kan välja Split View eller Slide Over med bara ett tryck. Användaren kommer nu snabbt åt hemskärmen i läget Split View, och med den nya raden kan man också använda multitasking i Safari, Pages och andra appar som har flera fönster.
Menyraden för multitasking visas i appen Anteckningar på nya iPad.
I iPadOS 15 ingår en ny multitaskingmeny som visas högst upp i apparna, vilket gör det enkelt att välja Split View eller Slide Over med bara ett tryck.
Med helt nya kortkommandon och en omdesignad menyrad kan användaren få mer gjort. Man kan till exempel snabbt ställa in och växla mellan Split View och Slide Over direkt på sitt externa tangentbord.
Kortkommandon på iPad Pro.
Med iPadOS 15 kan användaren nu växla mellan Split View och Slide Over direkt på sitt externa tangentbord.

Ordna och anpassa iPad med widgetar och appbiblioteket

Widgetar kan nu placeras bland apparna på hemskärmen för att få tillgång till mer information snabbt och anpassa upplevelsen efter eget tycke och smak. En ny, större storlek för widgetar som är framtagen speciellt för den större skärmen på iPad passar perfekt för video, musik, spel, bilder och mycket mer.
Nu kommer också appbiblioteket till iPad. Appar ordnas automatiskt i praktiska kategorier som produktivitet, spel och senast tillagda. Användaren kan dessutom nå alla sina appar via Dock.
Nya appbiblioteket på iPad Pro.
Appbiblioteket ordnar automatiskt alla appar i praktiska kategorier som produktivitet, spel och senast tillagda. Användaren kan dessutom nå alla sina appar via Dock.

Skriv ner idéer med Snabbnotiser och organisera innehåll med taggar

Anteckningar integreras med Snabbnotiser, ett snabbt sätt att göra anteckningar i iPadOS när andan faller på. Användare som surfar i Safari eller kollar upp en restaurang på Yelp kan när som helst öppna Snabbnotiser och skriva ner några minnesanteckningar eller spara länkar. Sedan kan de enkelt återgå till det de höll på med.
Funktionen Snabbnotiser i iPadOS 15 visas på iPad Pro.
I iPadOS 15 presenterar Snabbnotiser ett snabbt sätt att göra anteckningar i iPadOS när andan faller på.
Anteckningar bjuder också på nya sätt att organisera och samarbeta. Med taggar blir det enkelt att sortera in anteckningar i kategorier och sedan hitta dem snabbt med den nya taggbläddraren och taggbaserade smarta mappar. När man arbetar i delade anteckningar kan Omnämnanden användas för att kontakta och hjälpa varandra att hitta tillbaka till anteckningen. Den nya aktivitetsvyn visar vilka uppdateringar som nyligen har gjorts i en anteckning.

Förbättringar för mer naturliga FaceTime-samtal

Kraftfulla uppdateringar i FaceTimes ljud- och bildfunktioner gör att samtalen känns mer naturliga och verklighetstrogna. Rumsligt ljud får rösterna i ett FaceTime-samtal att låta som om de kom från riktningen där personerna visas på skärmen. Den nya mikrofoninställningen Röstisolering använder maskininlärning för att minska bakgrundsbrus och prioritera användarens röst. Med Wide Spectrum släpps allt bakgrundsljud fram.
Porträttläget i FaceTime gör användarens bakgrund suddig och lägger fokus på ansiktet. Nu kan man även se alla deltagare i FaceTime-gruppsamtalet i lika stora rutor i en ny rutnätsvy, vilket gör det lättare att ha samtal med större grupper.
Ett FaceTime-gruppsamtal visas på nya iPad.
Med iPadOS 15 känns FaceTime-gruppsamtal med nära och kära ännu mer naturliga.
Vad som också är nytt i iPadOS 15 är att användare av Android- och Windows-enheter nu kan delta i FaceTime-samtal. Användare kan skapa en länk på iPhone, iPad eller Mac och dela den via Meddelanden, Kalender, Mail eller en tredjepartsapp, så att vem som helst kan delta i ett FaceTime-samtal från sin webbläsare. FaceTime-samtal via webben skyddas också med punkt-till-punkt-kryptering, så integritetsskyddet är lika starkt som alltid.
Senare i höst kommer SharePlay att erbjuda ett nytt sätt för användare att dela upplevelser med nära och kära under ett FaceTime-samtal, som att lyssna på låtar tillsammans, titta på ett tv-program eller en film, träna tillsammans eller dela sina skärmar för att visa appar. SharePlay fungerar tillsammans med appar som Apple Music, Apple TV+ och Apple Fitness+ samt Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, SoundCloud, TikTok, Twitch och många fler. SharePlay är åtkomligt på iPhone, iPad och Mac, och med de delade uppspelningsreglagen kan alla deltagare trycka på uppspelning, paus eller hoppa framåt. SharePlay fungerar också med Apple TV, så att användarna kan titta på en serie eller film på en stor skärm.

Verktyg för att hitta fokus och ett nytt, fräscht utseende för Notiser

iPadOS 15 presenterar Fokus, ett nytt sätt att slippa bli störd genom att filtrera notiser baserat på vad användaren vill fokusera på just då. Till exempel kan man ställa in Arbetsfokus under arbetstid för att endast tillåta notiser från kollegor och appar som används i jobbet. Personligt fokus kan användas när man tar en paus med vänner och familj. För att inte frestas att göra något annat kan användare skapa särskilda sidor för hemskärmen med relevanta appar och widgetar för att matcha en särskild fokusinställning. Medan Fokus används visas en status automatiskt för kontakter i Meddelanden och kommunikationsappar från tredje part som har stöd för funktionen, som till exempel Slack, så att andra vet att de inte ska störa.
Den nya funktionen Fokus visas på iPad Pro.
Fokus är ett nytt kraftfullt verktyg i iPadOS 15 för att användare ska slippa bli störda.
Notiser har designats om och har nu profilbilder för kontakter samt större appikoner som är ännu lättare att känna igen. Användare kan nu få en sammanställning över notiser – en användbar samling av notiser som skickas dagligen – vid schemalagda tidpunkter, till exempel på morgonen och kvällen. På så sätt kan användaren enkelt hålla koll på dagens aktiviteter när det passar.
En sammanställning av notiser på iPad Pro.
Sammanställningen av notiser är en användbar samling notiser som skickas dagligen – en ny funktion i iPadOS 15.

Intelligenta funktioner på enheten möjliggör nya bildfunktioner och avancerad Spotlight-sökning

Med hjälp av intelligenta funktioner på enheten känner Live-text igen text i bilder i alla system, även på webben, och låter användare utföra olika åtgärder utifrån det, som till exempel kopiera och klistra in, slå upp information och översätta. Användare kan trycka på bilden av ett telefonnummer för att ringa ett samtal eller på bilden av webbadress för att öppna en sida i Safari. Med visuell sökning kan användarna ta reda på mer om populära konstverk, sevärdheter och böcker, växter och blommor eller husdjursraser.
Demonstration av Live-text på iPad Pro.
Live-text känner igen text i foton och låter användare utföra olika åtgärder utifrån det.
Med Spotlight kan användaren nu söka efter bilder i appen Bilder och på webben och få helt nya detaljrika sökresultat för kontakter, med exempelvis de senaste konversationerna, delade bilder och kontaktens plats om personen har delat den via Hitta. Med hjälp av Live-text kan Spotlight också hitta både tryckt och handskriven text i foton.

Nya sätt att kommunicera med Översätt på iPad

Appen Översätt kommer till iPad med nya funktioner som gör att konversationer flyter smidigare och mer naturligt. När man använder appen Översätt registrerar funktionen Översätt automatiskt när någon talar och på vilket språk, så att användarna kan prata med varandra på ett naturligt sätt utan att behöva trycka på mikrofonknappen. För ännu mer personliga samtal finns ett läge där två personer kan sitta mittemot varandra med en iPad mellan sig och se översättningar av samtalet på respektive sida. Man kan nu översätta både tryckt och handskriven text överallt på iPad genom att markera och trycka på Översätt. I kombination med Live-text kan till och med text som finns i bilder översättas.
Den nya upplevelsen för Översätt visas på nya iPad.
Text kan nu översättas överallt på iPad genom att markera den och trycka på Översätt.

Fler anonymitetsinställningar

Nya funktioner för integritet går ännu längre för att ge transparens och kontroll över den data som användarna ger appar tillgång till. Integritetsskyddet i Mail förhindrar avsändare från att ta reda på om ett mejl har öppnats eller inte. Mottagarens IP-adress döljs också, så att det inte går att ta reda på användarens position eller använda den informationen för att bygga upp en profil. Siris skydd av användarens integritet går nu ännu längre med röstigenkänning på enheten så att ljudet från användarnas förfrågningar bearbetas direkt på deras enhet som förval.1 På så sätt möjliggörs ännu mer anpassning, förfrågningar offline och snabbare prestanda.

Fler funktioner i iPadOS 15

  • Safari presenterar nya sätt för att användare att göra sin upplevelse av webben mer personlig. Med flikgrupper kan användarna ordna flikar och enkelt komma åt dem när som helst på iPhone, iPad eller Mac. En anpassningsbar startsida och webbtillägg i iPadOS gör Safari ännu personligare och kraftfullare.
  • Delas med dig erbjuder ett helt nytt sätt att ta del av innehåll som ens nära och kära skickat via Meddelanden. Innehåll som bilder, artiklar och musik som delas över Meddelanden kommer automatiskt att visas i ett nytt avsnitt, Delas med dig, i Bilder, Safari, Apple News, Musik, Podcaster och Apple TV-appen.
  • Bilder innehåller den mest omfattande uppdateringen hittills av Minnen, som har fått en helt ny design och ett interaktivt gränssnitt. Minnen har nu även integrerats med Apple Music, som använder intelligenta funktioner på enheten för att föreslå låtar som väcker minnena till liv.
  • iCloud+ presenterar nya premiumfunktioner, som Dölj min e-postadress, utökat stöd för Säker HomeKit-video samt den innovativa nya internetsekretesstjänsten iCloud Private Relay2, utan någon extra kostnad. Befintliga iCloud-abonnemang uppgraderas automatiskt till iCloud+. Alla iCloud+-abonnemang kan delas med personer som ingår i samma familjedelningsgrupp, så att alla kan utnyttja de nya funktionerna, lagringsutrymmet och den förbättrade upplevelsen.
  • Kartor erbjuder helt nya sätt att navigera och utforska världen med möjlighet att studera stadsdelar, shoppingområden, höjdskillnader och byggnader i betydligt större detalj. Appen bjuder på omdesignade färger och benämningar på vägar, skräddarsydda avbildningar av sevärdheter samt ett nytt nattläge med månsken.
  • Nya hjälpmedelsfunktioner har utformats för att passa användarna. VoiceOver-skärmläsaren kan nu upptäcka föremål i bilder tack vare smarta inbyggda funktioner, vilket innebär att användaren kan ta reda på mer om personer, text, tabeller och andra föremål i bilder. Stöd för hårdvara för ögonspårning från andra leverantörer innebär att användare kan styra iPad med bara ögonen. Reglagestyrning kan anpassas så att det fungerar med ljudkommandon, det vill säga olika ljud som användaren kan göra med munnen. Visnings- och textstorlek kan nu ställas in per app.
Tillgänglighet
iPadOS 15 är en kostnadsfri mjukvaruupdatering som finns tillgänglig från och med idag till iPad mini 4 och senare, iPad Air 2 och senare, iPad (femte generationen och senare) och alla iPad Pro-modeller. Mer information finns på apple.com/se/ipados/ipados-15. Vissa funktioner finns inte i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Finns på iPhone och iPad med A12 Bionic och senare. Kräver nedladdning av talmodeller. Ljud skickas till Apples servrar om användaren tackar ja till att vara med och förbättra Siri och diktering.
  2. Abonnemang för iCloud+: 50 GB med en Säker HomeKit-videokamera ($0.99/månad), 200 GB med upp till fem Säker HomeKit-videokameror ($2.99/månad) och 2 TB med ett obegränsat antal Säker HomeKit-videokameror ($9.99/månad). iCloud Private Relay kommer först att släppas som en betaversion för allmänheten.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48