öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 14 september 2021

Apple presenterar iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max – mer pro än någonsin

Det mest avancerade proffskamerasystemet någonsin på en iPhone, Super Retina XDR-skärm med ProMotion, betydligt längre batteritid, A15 Bionic – det snabbaste chippet någonsin i en smartphone, avancerad 5G-upplevelse och mycket annat
iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max i sierrablått.
iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max är Apples proffsigaste iPhone-modeller hittills. De har helt ny kamerateknik, en smart skärm med ProMotion, den bästa grafikprestandan någonsin på en iPhone och suverän batteritid.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Idag presenterade Apple iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max, som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att uppnå med en smartphone. Båda modellerna har fått en helt ny design, både inuti och utanpå. De har en helt ny Super Retina XDR-skärm med ProMotion och adaptiv uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz, som gör skärmen snabbare och smidigare. Proffskamerasystemet tar ett större kliv framåt än någonsin tidigare med nya tele-, vidvinkel- och ultravidvinkelkameror som bidrar till fantastiska bilder och videor. Till grund för detta ligger den oöverträffade prestandan hos A15 Bionic, som är kraftfullare än andra chip från ledande konkurrenter. Med den här tekniken kan man ta bättre och mer imponerande bilder än någonsin tidigare med iPhone, tack vare bland annat makrofoto med den nya ultravidvinkelkameran och upp till 2,2 gånger bättre resultat vid fotografering i svagt ljus med den nya vidvinkelkameran. Med fotografiska stilar och andra nya funktioner för beräkningsfotografering kan användaren skapa mer personliga bilder i Kamera-appen och samtliga kameror på båda modellerna har dessutom nattläge. Videofunktionen tar ett enormt kliv framåt med cinematiskt läge som öppnar för vackra övergångar i skärpedjup, makrovideo, uppsnabbad video, slow motion och ännu bättre resultat vid inspelning i svagt ljus. Båda modellerna kan användas för kompletta, komplicerade arbetsflöden i Dolby Vision och erbjuder för första gången ProRes-video, som bara finns på iPhone. iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har också fler 5G-band för bättre täckning, dramatiskt förbättrad batteritid i form av det bästa iPhone-batteriet någonsin i iPhone 13 Pro Max, ny lagringskapacitet på 1 TB och framsida i Ceramic Shield som tål mer än något annat smartphone-glas.
iPhone 13 Pro i grafit, guld, silver och sierrablått.
iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max kommer att finnas i de fyra snygga finisharna grafit, guld, silver och sierrablått.
iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max kommer att finnas i de fyra snygga finisharna grafit, guld, silver och helt nya sierrablått. De nya modellerna kan beställas från fredagen den 17 september och blir tillgängliga i butik fredagen den 24 september.
”iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max är våra proffsigaste iPhone-modeller någonsin med det hittills största framsteget i fråga om kamerasystem, bättre batteritid än någon annan iPhone och högre prestanda än någon annan smartphone. De höjer ribban för iPhone och öppnar för suveräna upplevelser som aldrig tidigare varit möjliga”, säger Greg Joswiak, Senior Vice President of Worldwide Marketing på Apple. ”Det nya proffskamerasystemet har ännu fler suveräna kamerafunktioner, såsom förbättrad telezoom, makrofoto, fotografiska stilar, cinematiskt läge och videoinspelning med ProRes och Dolby Vision. Super Retina XDR-skärmen med ProMotion är vår bästa skärm någonsin. Den reagerar smart på det som visas på skärmen och har fantastisk grafikprestanda som passar perfekt för alla tänkbara tittarupplevelser.”
Närbild på kamerasystemet på iPhone 13 Pro i sierrablått.
Proffskamerasystemet på iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har en helt ny ultravidvinkelkamera med autofokus som gör det möjligt att ta makrobilder direkt på iPhone, en ny vidvinkelkamera och en ny telekamera med utökad 3× optisk zoom.

De mest avancerade kamerorna hittills på iPhone

Modellerna i iPhone 13 Pro-serien har det bästa kamerasystemet någonsin på iPhone. Samtliga tre kameror har nya sensorer och objektiv som har optimerats för att fungera smidigt med iOS 15 och drivs av den nya bildsignalprocessorn i A15 Bionic för förbättrad brusreducering och tonmappning. Den helt nya vidvinkelkameran har en större sensor med 1,9-µm-pixlar, vilket är mer än någonsin tidigare på iPhone. Förbättringen bidrar till minskat brus och snabbare slutarhastighet, som är en förutsättning vid fotografering i olika ljusförhållanden och ger upphov till mer detaljerade bilder. Detta i kombination med en större bländare på ƒ/1,5 gör att vidvinkelkameran på iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max ger dramatiskt förbättrade resultat vid fotografering i svagt ljus – upp till 2,2 gånger jämfört med iPhone 12 Pro och nästan 1,5 gång jämfört med iPhone 12 Pro Max. Optisk bildstabilisering med sensorförskjutning är unikt för iPhone och finns på båda modellerna. Tekniken stabiliserar sensorn snarare än själva objektivet så att bilder blir skarpa och videor jämna och stadiga även om användaren skulle darra på handen.
Den nya ultravidvinkelkameran har en betydligt större bländare på ƒ/1,8 och ett nytt system för autofokus som ger 92 procent bättre resultat i svagt ljus i form av klarare och skarpare bilder. Den nya objektivdesignen, autofokusfunktion i ultravidvinkelkameran för första gången på iPhone och avancerad mjukvara öppnar också för makrofoto, något som aldrig tidigt varit möjligt på iPhone. Användaren kan ta vackert skarpa bilder som verkligen blåser liv i motivet och skapa förstoringar av föremål med ett minsta fokusavstånd på två centimeter. Makrofunktionen kan även användas för videoinspelning med slow motion och uppsnabbad video. iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max kan också skryta med en ny 77 mm telekamera som gör att användaren kan komma närmare motivet vid inspelning och ta klassiska porträtt med 3× optisk zoom, vilket betyder att kamerasystemet totalt har 6× zoomomfång.
Snabbare Neural Engine i A15 Bionic, ny bildsignalprocessor och förbättrad beräkningsfotografering ger kraft åt alla nya funktioner på iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max. Med fotografiska stilar kan användarna nyttja sina egna bildinställningar i varje bild och samtidigt dra fördel av Apples bildbehandling från flera bilder. Förinställda och anpassade inställningar fungerar i alla scener och för alla motiv och till skillnad från ett vanligt filter tillämpar de på ett smart sätt rätt justeringar som bevarar hudtoner och andra viktiga delar av bilden. Hos iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max finns nattläget för första gången på samtliga kameror, även telekameran. Tack vare Smart HDR 4 kan användaren även räkna med förbättringar i fråga om färg, kontrast och belysning även i gruppfoton och vid svåra ljusförhållanden. Det ger mer naturtrogna bilder. iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har även Deep Fusion, Apple ProRAW, porträttläge med porträttljus och andra populära funktioner.
Med fotografiska stilar, som drivs av A15 Bionic-chippet, kan användaren lägga till personliga inställningar i alla sina bilder och justera ton, värme och mättnad för att bevara hudtoner och andra viktiga delar av bilden.

Smartphone-video i en helt ny klass

Det cinematiska läget på iPhone är resultatet av ingående studier av filmfotografi och kraftfull användning av skärpeförflyttning. Med det här läget behöver man inte vara professionell filmskapare för att kunna fånga filmiska ögonblick och filma människor, djur och föremål med snygg djupeffekt och automatiska fokusövergångar. För kreativ kontroll kan fokus ändras både under och efter tagningen och användaren kan justera bokeh-effekten i Bilder-appen och iMovie för iOS och snart även i iMovie för macOS och Final Cut Pro1. De här modellerna är därmed de enda enheterna där man kan redigera skärpedjupet i videor även efter inspelning. Tack vare A15 Bionic och avancerade maskininlärningsalgoritmer filmar det cinematiska läget i Dolby Vision HDR.
iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har också för första gången ProRes2, en avancerad videokodek som ofta används som slutformat för reklamfilmer, långfilmer och nyhetssändningar för att uppnå mer naturtrogna färger och mindre komprimering.3 Hemligheten bakom de här nya proffsfunktionerna är den nya kameratekniken, avancerade videokodare och videoavkodare i A15 Bionic samt flashlagringsflöde. iPhone är den enda smartphone i världen som kan användas till allt från fotografering och inspelning till redigering och delning i Dolby Vision eller ProRes.
I cinematiskt läge kan användaren lägga till vackra fokusövergångar och bokeh-bakgrund i videoinspelningar för ett mer dynamiskt bildberättande i kreativa projekt och minnesvärda ögonblick.

A15 Bionic med femkärnig grafikprocessor – prestanda i toppklass

A15 Bionic-chippet i iPhone 13 Pro-serien är ännu mer avancerat, kraftfullt och strömsnålt och driver suveräna nya skärm-, kamera- och videofunktioner som aldrig tidigare varit möjliga på iPhone. A15 Bionic bygger på 5-nanometersteknik och är det snabbaste chippet i en smartphone. Pro-modellerna har en ny femkärnig grafikprocessor som bidrar till högre grafikprestanda än någon annan smartphone, upp till 50 procent högre än ledande konkurrenter, som lämpar sig utmärkt för videoappar och avancerade spel och som ligger till grund för de nya kamerafunktionerna. Den nya sexkärniga processorn med två nya prestandakärnor och fyra nya effektivitetskärnor är upp till 50 procent snabbare än konkurrenterna och hanterar krävande uppgifter smidigt och effektivt. Nya 16-kärniga Neural Engine kan utföra 15,8 biljoner beräkningar per sekund, gör det möjligt att göra ännu snabbare maskininlärningsberäkningar för upplevelser med appar från andra utvecklare och funktioner som Livetext i Kamera med iOS 15. Stora framsteg hos den nya generationen bildsignalprocessorer bidrar dessutom till förbättrad brusreducering och tonmappning.

Super Retina XDR med ProMotion: en ljusstarkare och snabbare skärm

iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har den mest avancerade skärmen någonsin på en iPhone. Super Retina XDR-skärmen med ProMotion har stöd för en adaptiv uppdateringsfrekvens på mellan 10 och 120 Hz, så att bildhastigheten är hög när enheten används och lägre när den inte används, vilket sparar batteri. Den smarta nya skärmen finns i storlekarna 6,1 tum och 6,7 tum4 och har en mer strömsnål OLED-skärm, A15 Bionic-chippets nya skärmkort, snabbare grafikprestanda samt en Touch-coprocessor som alltid är på. Skärmen är särskilt framtagen för att fungera med iOS 15, vilket innebär att gester, animeringar och spelmoment känns både snabbare och smidigare. Det är den ljusstarkaste skärmen någonsin på en iPhone med upp till 25 procent högre maximal ljusstyrka utomhus på 1000 cd/m². Det innebär att användare kan njuta av suverän upplösning, fantastiska färger och makalös kontrast när de surfar på webben eller tittar på HDR-video.
iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har en ännu ljusstarkare och smartare Super Retina XDR-skärm med ProMotion och en adaptiv uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz.

Ny design inifrån och ut, tålig design och betydligt längre batteritid

De helt nya Pro-modellerna har en snygg design med platta kanter och är tillverkade av förstklassiga material. De har till exempel ett band i rostfritt stål av kirurgisk kvalitet med en elegant finish som står emot repor och rost samt texturerat matt glas på baksidan. Båda modellerna finns i fyra vackra färger, däribland den helt nya färgen sierrablått, som tas fram genom användning av nanometertunn metallkeramik som appliceras i flera lager på ytan och resulterar i en vacker och tålig finish. iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har en skyddande framsida i Ceramic Shield som är unikt för iPhone, tål mer än något annat smartphone-glas och bidrar till hållbarhet och suveränt skydd mot tappskador. TrueDepth-kamerasystemet tar 20 procent mindre plats, vilket bidrar till mer visningsyta på båda modellerna utan att kompromissa med innovativa tekniker såsom Face ID, som är den säkraste ansiktsidentifieringen på en smartphone. Kamerasystemet på baksidan har en helt ny utformning där varje objektiv i safirglas omgärdas av en vacker ram i rostfritt stål. Pro-modellerna är utformade för att stå emot spill av vanliga vätskor med branschledande IP68-klassad vattentålighet.5
Inuti finns A15 Bionic, mer strömsnåla komponenter samt ett större batteri. Den täta integreringen mellan hårdvara och mjukvara resulterar i strömsnålhet och suverän batteritid hos båda Pro-modellerna6. iPhone 13 Pro Max har den längsta batteritiden någonsin hos en iPhone. Batteriet hos iPhone 13 Pro räcker upp till en och en halv timme längre per dag än batteriet hos iPhone 12 Pro. Om man jämför iPhone 13 Pro Max och iPhone 12 Pro Max är den siffran istället två och en halv timme på en dag.
iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max tillverkas av förstklassiga material som gör dem otroligt tåliga och har en skyddande framsida i Ceramic Shield som är unikt för iPhone.

5G-upplevelser på fler platser

5G-utbyggnaden pågår för fullt runtom i världen och iPhone erbjuder en avancerad 5G-upplevelse som helt förändrar hur användare ansluter, delar och tar del av innehåll. iPhone 13 Pro-modellerna har en anpassad hårdvarudesign med fler 5G-band och fungerar därmed med 5G på fler platser och erbjuder bättre täckning och prestanda.7 I slutet av 2021 kommer stödet för 5G på iPhone att ha fördubblats runtom i världen, med fler än 200 operatörer världen över och i 60 länder och områden. Användarna kan streama video med bättre kvalitet på sina favoritplattformar, få en ännu bättre upplevelse i spel för flera spelare, snabbare ned- och uppladdningshastigheter och ännu mer. Med iOS 15 erbjuder SharePlay8 med 5G helt nya delade upplevelser, till exempel kan man titta på filmer eller tv-program i HDR tillsammans med vännerna under ett FaceTime-samtal. Med läget Smart Data sparar man batteri på ett smart sätt genom att iPhone automatiskt byter till LTE när 5G-hastigheter inte behövs.

Med iOS 15

iOS 15 gör iPhone-upplevelsen bättre med nya sätt att hålla kontakten och vara uppkopplad, kraftfulla verktyg för att fokusera och upptäcka världen samt nya smarta funktioner på enheten. FaceTime-samtalen blir mer naturliga med rumsligt ljud och ett nytt Porträttläge, med nya Fokus-funktioner slipper man bli störd, notiserna har designats om och Livetext använder intelligenta funktioner på enheten för att känna igen text i en bild och låta användaren bestämma hur den ska användas. Appen Kartor erbjuder nya snygga sätt att hitta runt och utforska världen med nya tredimensionella bilturer i städer och vägbeskrivningar i förstärkt verklighet när man promenerar. Appen Väder har gjorts om med kartor i helskärm och mer grafiska presentationer av informationen. Wallet har nu stöd för hemnycklar, och nya integritetsinställningar i Siri, Mail och andra ställen i systemet skyddar användarinformationen ytterligare.9

iPhone och miljön

iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max är utformade för att minimera påverkan på miljön. De sällsynta jordartsmetallerna i MagSafe och andra magneter utgörs till exempel av hundra procent återvunnet material. Lödningarna på huvudlogikkortet görs med hundra procent återvunnet tenn och detsamma gäller nu för första gången även lödningarna i batterihanteringsenheten. Båda modellerna har även hundra procent återvunnet guld i huvudlogikkortets plätering och kablarna i kamerorna på fram- och baksidan. I den omgjorda förpackningen används inte längre någon utvändig plast. Det innebär 600 ton mindre plast och för Apple närmare målet med helt platsfria förpackningar senast 2025.
Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna globala verksamheten och har som mål att hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, till 2030 ska ha netto noll klimatavtryck. Det innebär att varje såld Apple-enhet ska vara hundra procent koldioxidneutral, från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
Priser och tillgänglighet
  • iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max kommer att finnas i grafit, guld, silver och sierrablått med lagringsalternativ på 128 GB, 256 GB, 512 GB respektive helt nya 1 TB.
  • Kunder i Australien, Indien, Japan, Kanada, Kina, Storbritannien, Tyskland, USA och fler än 30 andra länder och områden kommer att kunna förbeställa iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max från och med fredagen den 17 september kl. 14.00 och de finns att köpa från fredagen den 24 september.
  • Kunder kan köpa iPhone 13 Pro för 12 295 SEK utan inbyte och iPhone 13 Pro Max för 13 495 SEK utan inbyte på apple.com/se/store, i Apple Store-appen samt på Apple Store.
  • iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max finns även hos auktoriserade Apple-återförsäljare och vissa operatörer.
  • iOS 15 kommer som en gratis mjukvaruuppdatering måndagen den 20 september.
  • Den nya iPhone-plånboken i läder med MagSafe fungerar med funktionen Hitta, så att användaren kan ta reda på var den fanns senast om den tas loss från iPhone. iPhone-plånboken i läder med MagSafe gör sällskap med nya MagSafe-skal och -fodral i läder och silikon samt ett genomskinligt skal med MagSafe, som går att beställa redan idag.
  • Apple erbjuder kunderna en rad tjänster i butik och online som gör shoppingupplevelsen helt unik för Apple. Med allt från personlig service och råd från Apples specialister till praktiska leverans- och hämtningsalternativ, gratis gravyr och unika sätt att spara med operatörserbjudanden och inbyte ser Apple till att det bästa sättet att köpa Apple-produkter är att göra det på Apple Store och apple.com/se/store.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Möjligheten att redigera skärpedjupseffekten kommer i uppdateringar av iMovie för macOS och Final Cut Pro längre fram och kräver macOS Monterey. Final Cut Pro säljs separat.
  2. ProRes kommer i en framtida uppdatering av iOS 15 för iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max.
  3. iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har stöd för ProRes-video i appen Kamera i 1080p med 30 bilder/s med lagringsalternativet på 128 GB och upp till 4K med 30 bilder/s med lagringsalternativen 256 GB, 512 GB respektive 1 TB.
  4. Skärmen har rundade hörn som följer den elegant välvda designen och är placerade inom ett rektangulärt format. Uppmätt som diagonalen i en rektangel är skärmen 6,06 tum (iPhone 13 Pro) respektive 6,68 tum (iPhone 13 Pro Max). Den faktiska skärmytan är något mindre.
  5. iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max står emot vatten, stänk och damm. De har testats i laboratorium och uppfyller kraven för klass IP68 i enlighet med IEC-standard 60529 (maxdjup 6 meter i upp till 30 minuter). Graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normalt slitage. Försök inte att ladda en blöt iPhone. I användarhandboken kan du läsa om hur du bäst rengör och torkar din enhet. Vätskeskador täcks inte av garantin.
  6. Batteritiden varierar beroende på användning och många andra faktorer. De faktiska resultaten varierar.
  7. Surfabonnemang krävs. Samtal via 5G, Gigabit LTE, VoLTE och wifi är endast tillgängliga på utvalda marknader och hos utvalda mobiloperatörer. Hastigheterna baseras på teoretisk genomströmning och påverkas av lokala förhållanden och ditt val av operatör. Kunderna kan kontakta sin operatör eller besöka apple.com/iphone/cellular för mer information om stöd för 5G och LTE.
  8. SharePlay kommer med en uppdatering av iOS 15 längre fram.
  9. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller områden. Visa en fullständig lista.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48