öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 14 september 2021

Apples mest populära iPad har nu ännu mer prestanda och avancerade funktioner

iPad 10,2 tum är utrustad med A13 Bionic, Centrerat, True Tone och har redan från början dubbelt så mycket lagringsutrymme, allt till ett otroligt pris
Nya iPad med Apple Pencil (första generationen) och Smart Keyboard.
Nionde generationens iPad har tagit ett enormt kliv framåt och är utrustad med avancerade funktioner till ett otroligt pris.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag nya iPad (nionde generationen) med det kraftfulla A13 Bionic-chippet som ger Apples populäraste iPad ännu mer prestanda och ett batteri som räcker hela dagen.1 Nya iPad finns från endast 3 995 SEK och har en 10,2-tums Retina-skärm med True Tone, en skärmkamera med ultravidvinkel, 12 MP och Centrerat, stöd för Apple Pencil (första generationen) och Smart Keyboard, intuitiva iPadOS 15 samt dubbelt så mycket lagringsutrymme jämfört med föregående generation. Nya iPad kan beställas från och med idag på apple.com/se, och finns i butik från och med fredagen den 24 september.
”iPad har aldrig varit mer relevant för arbete, kunskap och kommunikation och vi ser fram emot att presentera en av de största uppdateringarna någonsin av vår populäraste iPad”, säger Greg Joswiak, Senior Vice President of Worldwide Marketing på Apple. ”Med kraftfulla A13 Bionic, mer fängslande videosamtal med Centrerat och dubbelt så mycket lagringsutrymme är nya iPad utrustad med avancerade funktioner, mångsidighet och enkelhet till ett otroligt pris.”
Ett barn använder nya iPad när det målar en statyett.
Nionde generationens iPad ger användarna ännu fler sätt att arbeta, lära sig saker och kommunicera med andra, oavsett om de är hemma eller på språng.

A13 Bionic med Neural Engine ger mer prestanda till iPad

Nya iPad är utrustad med det kraftfulla A13 Bionic-chippet, vilket ger ett prestandalyft på 20 procent jämfört med föregående generation. Det gör nya iPad till upp till tre gånger snabbare än den bäst säljande Chromebook-modellen och ända upp till sex gånger snabbare än den bäst säljande Android-surfplattan.2 Den extra prestandan gör att användarna smidigt kan köra avancerade appar och spel på Apples mest prisvänliga iPad. Neural Engine i A13 Bionic driver också funktioner för maskininlärning på en helt ny nivå, såsom Livetext i iPadOS 15 som använder intelligenta funktioner på enheten för att känna igen text i en bild som användarna kan använda sig av.
En teckning visas på nya iPad med Apple Pencil.
Det kraftfulla A13 Bionic-chippet kommer till Apples mest populära iPad, vilket gör att användarna smidigt kan köra avancerade appar.

Avancerad skärmkamera med ultravidvinkel, 12 MP och Centrerat

Centrerat-upplevelsen på iPad Pro finns nu på iPad tack vare den nya skärmkameran med ultravidvinkel och 12 MP samt Neural Engine, så att användarna kan ha ännu mer fängslande videosamtal. Om användarna flyttar på sig så panorerar Centrerat automatiskt för att hålla kvar dem i synfältet. Om fler personer ansluter till samtalet kan kameran identifiera även dessa. Den zoomar sedan ut så att alla görs delaktiga i samtalet. Centrerat gör videosamtal mer naturliga i FaceTime samt i tredjepartsappar för videosamtal. Oavsett om man vill prata virtuellt med sina nära och kära eller använda iPad för distansundervisning gör Centrerat det till en mer fängslande upplevelse än någonsin.
Centrerat på nya iPad gör kommunikation via FaceTime mer fängslande än någonsin.

10,2-tums skärm med True Tone för en förbättrad bildupplevelse  

För första gången finns nu True Tone i den fina 10,2-tums Retina-skärmen på iPad. En ny uppgraderad sensor för omgivande ljus gör det möjligt att använda True Tone som anpassar skärmen efter färgtemperaturen i ett rum. True Tone på nya iPad gör bilderna mer naturliga och bjuder användarna på en mer behaglig bildupplevelse i alla typer av ljus.
True Tone kommer till nya iPad och gör bilderna mer naturliga för en behaglig bildupplevelse i alla typer av ljus.

Dubbelt så mycket lagringsutrymme för att göra mer på språng

Tack vare den tunna, lätta designen och Cellular-alternativet3 ger iPad användarna friheten att arbeta, lära sig och kommunicera hemma eller på språng. Nya iPad har 64 GB lagringsutrymme från början, dubbelt så mycket som föregående generation, och ger iPad-användarna mer för pengarna. Ett alternativ på 256 GB finns också för de användare som vill lagra ännu fler appar, spel, bilder och videor.
iCloud Drive visas på nya iPad.
Nya iPad har 64 GB lagringsutrymme från början, dubbelt så mycket som föregående generation.

En ännu mer intuitiv iPad-upplevelse med iPadOS 15

iPadOS 15 bjuder på nya funktioner som drar nytta av de unika egenskaperna hos iPad. Nu kan användarna bli ännu mer produktiva och jobba på ännu fler sätt med iPad: 
  • Multitasking blir ännu smidigare när Split View, Slide Over och andra funktioner blir kraftfullare, enklare att hitta och enklare att använda. 
  • Med den nya widgetlayouten på hemskärmen och i appbiblioteket blir det enkelt att anpassa användarupplevelsen och ordna appar.
  • Anteckningar integreras i hela systemet med Snabbnotiser, som öppnar upp för nya sätt att samarbeta och organisera med eller utan Apple Pencil.
  • Appen Översätt kommer till iPad med nya funktioner som gör att konversationer flyter smidigare och mer naturligt.
  • Livetext bygger på intelligenta funktioner på enheten och gör det möjligt att känna igen text i en bild och utföra olika åtgärder utifrån detAnvändaren kan till exempel ringa upp ett telefonnummer som finns med på en bild av ett skyltfönster. 
  • Med Fokus kan användarna automatiskt filtrera notiser utifrån vad de gör för tillfället, till exempel jobbar, läser, tränar, spelar spel eller sover.
  • FaceTime-samtal känns mer naturliga med rumsligt ljud och ett nytt porträttläge. Nu kan man se alla deltagare i FaceTime-gruppsamtalet i lika stora rutor i en ny rutnätsvy.

iPad och miljön

Höljet på nya iPad består av 100 procent återvunnen aluminium, vilket är en viktig milstolpe eftersom alla iPad-modeller nu har ett hölje av 100 procent återvunnen aluminium. iPad använder även 100 procent återvunnet tenn i lödningarna på huvudlogikkortet och 100 procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i höljets magneter. 
Apple är redan idag koldioxidneutralt i den egna globala verksamheten och har som mål att hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, till 2030 ska ha netto noll klimatavtryck. Det innebär att varje såld Apple-enhet ska vara 100 procent koldioxidneutral, från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning. 
Hela iPad-kollektionen med nya iPad, iPad Pro, nya iPad mini och iPad Air.
Nya iPad gör kraftfulla iPad Pro, nya iPad mini och iPad Air sällskap i den mest avancerade iPad-kollektionen någonsin.
Priser och tillgänglighet
  • Nya iPad  finns att beställa från och med idag på apple.com/se/store och i Apple Store-appen i 28 länder och områden, från och med fredagen den 24 september.
  • Wi-Fi-modeller av iPad kostar från 3 995 SEK och Wi-Fi + Cellular-modeller kostar från 5 495 SEK. Finns i färgerna silver och rymdgrått. Nya iPad har 64 GB lagringsutrymme från början, dubbelt så mycket som föregående generation. Ett alternativ på 256 GB finns också.
  • iPadOS 15, det kraftfulla operativsystemet som har utformats särskilt för iPad, blir tillgängligt måndagen den 20 september och finns kostnadsfritt på nya iPad. iPadOS 15 kommer som gratis mjukvaruupdatering till iPad mini 4 och senare, iPad Air 2 och senare, iPad (femte generationen och senare) och alla iPad Pro-modeller.
  • Apple Pencil (första generationen) som är kompatibel med iPad (nionde generationen) finns att köpa för 1 099 SEK.
  • Smart Keyboard till iPad finns att köpa separat med layouter för över 30 språk, däribland förenklad kinesiska, franska, tyska, japanska och spanska.
  • Smarta fodral till iPad finns att köpa i svart, vitt och engelsk lavender.
  • Kunder kan också byta in sin nuvarande iPad och få ett lägre pris när de köper en ny.
  • Gravera din iPad med en skön blandning av emojis, text och siffror, helt gratis på apple.com/se/store eller i Apple Store-appen. 
  • Apple erbjuder kunderna en rad tjänster i butik och online som gör shoppingupplevelsen helt unik för Apple. Med allt från personlig service och råd från Apples specialister till suveräna inbytesvärden, gratis frakt och gravyr ser Apple till att det bästa sättet att köpa Apple-produkter är att göra det på Apple Store och apple.com/se/store.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Batteritiden varierar beroende på användning och konfiguration.
  2. Testerna utfördes av Apple i augusti 2021 med förhandsversioner av iPad-system (nionde generationen) med Apples A13 Bionic-chip samt Qualcomm SDM 429-baserade Android-system för surfplatta som var i produktion med den senaste versionen av Android 11 som fanns på marknaden då testerna utfördes samt Intel Celeron N4000-baserade Chromebook-system som var i produktion med den senaste versionen av Chrome OS 92 som fanns på marknaden då testerna utfördes. Uppgifter om vilka system som såldes mest baseras på offentliga försäljningsdata för de senaste tolv månaderna. Testerna utfördes med vanliga uppgifter i kommersiella appar och utvalda prestandatester av branschstandard. Prestandan beror på enhetens inställningar, användning, omgivande miljö och många andra faktorer. Prestandatesterna utförs med specifika system och visar den ungefärliga prestandan hos iPad.
  3. Täckning och mobilabonnemang krävs. Hastigheten varierar. Kontakta din operatör för mer information.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48