“Större och bättre”

Testad: Apple Watch Series 7 – Finslipad ledare

Det finns en tydlig orsak till att Apple Watch är den mest populära smartklockan och ser vi på funktioner finns det ingen annan klocka som kan mäta sig. De egentliga enda svagheterna är batteritiden och att den kräver en Iphone för att du ska kunna använda den.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
8/10
Tätt integrerad med Iphone-funktioner
Skärmen och gränssnittet
Esim-möjlighet
Batteritiden
Kräver speciell laddare och kan inte laddas från vanlig trådlös laddare

Apple Watch series 7 erbjuder inga stora nyheter och den något större och tåligare skärmen och snabbare laddning är det enda. Sett samlat på vad klockan erbjuder, när man räknar in allt den och flera tidigare modeller har, så är det dock en attraktiv samling funktioner.

Pusselbit i systemet

Klockans tydliga koppling till Apples övriga ekosystem av produkter gör dels att den stänger ute dig som Android-användare, men det gör även att du kan använda den för att låsa upp din Mac-dator, istället för att ange lösenord, och det gör att du kan låsa upp din Iphone även de gånger Face ID-inte fungerar, till exempel för att du använder ett munskydd. Du kan även parkera inkommande samtal direkt från klockan medan du letar reda på din Iphone. Det innebär att den som ringer hör en röst som säger “Var god vänta” följt av toner tills du kan svara.  

Apple Watch med från vänster series 5, 6 och sist 7.

I Apple Watch, liksom i de flesta andra smartklockor idag är fokus i stor grad på hälsa och träning. Med det sagt så finns även ett apputbud som gör det enkelt att komma igång. Apple Watch utgår från din Iphone och appar du har i telefonen installeras även i klockan i de fall appen i fråga erbjuder en klockapp. Bland de appar som gör det märks särskilt kanske Spotify, Facebook Messenger och träningsappar som Strava, Nike Run Club, Runkeeper och sen då alla appar som Apple själva erbjuder. Det här innebär alltså att du kan lyssna på musik i klockan, med hörlurar anslutna trådlöst då, oberoende av mobilen i antingen Spotify eller med Apple Music. Givetvis finns även e-post, Imessage och Apple Pay tillgängligt i klockan, precis som det finns i din mobil. Apple Watch är alltså ovanligt fullkomlig när det kommer till funktioner.

Appar inte i fokus

Vi kan även se bortom apparna, för där är tillväxten knappast imponerande. Om något har det istället märkts att apptillverkare allt oftare överger smartklockan och flera appar som fanns för smartklockor, till exempel Instagram, gör det inte längre. Ett viktigt användningsområde är därför klockans möjligheter att visa aviseringar från telefonen och låta dig svara, då oavsett om appen i fråga har en klockapp eller inte. I fallet med Apple Watch kan du välja vilka notiser du ska få på klockan och vilka du föredrar ska stanna i mobilen. Vi rekommenderar att du bara låter det nödvändigaste gå till klockan för att inte bli störd onödigt ofta. Apple Watch series 7 introducerar ett fullständigt tangentbord på klockan för att svara på inkommande meddelanden, men det finns bara på engelska, inte svenska, och är dessutom rätt begränsat. Även om det stödjer både touch och svep är det knappast något du använder för längre meddelanden än 2-3 ord och till och med då händer det att tangentbordet tolkar det jag försöker skriva fel. Betydligt bättre fungerar röstigenkänningen där du dikterar ditt svar. Där visar verkligen Apple att de är bäst i klassen. 

Orsaken till att tangentbord gjort entré i just denna klocka är att skärmen nu är lite större än tidigare, även om det inte är någon jättestor skillnad. VIdare är skärmen som nu är på 1,9 tum mer tålig och ljusstyrkan när du har Always on-skärmen igång är starkare, så att du kan se tydligare när du sneglar för att se vad klockan är utan att för den skull lyfta armen så att skärmen tänds. 

Lite snabbare laddning

Enligt Apple laddar klockan 33 procent snabbare än föregångaren och för mig innebär det när jag testar att klockan går från 32 till 89 procent på trettio minuter. En fullständig laddning från 0 till fulladdad tar ungefär en timme. Det är dock ingen jättestor skillnad mot vad som var möjligt även i föregångaren, men några välkomna minuter snabbare. När batteriet väl är laddat räcker det ungefär ett dygn när jag har funktionen med skärmen ständigt aktiv. Det märks dock att just den funktionen drar mycket batteri och stänger jag av den, så att klockans skärm alltid är släckt när jag inte använder den kan klockan med lite tur nosa på två dygns batteritid. Då använder jag den alltså såväl dag som natt, med sömnmätning under nattimmarna. Du får dock räkna med betydligt kortare batteritid om du använder esim i din klocka. När jag gör det förbrukas generellt ungefär 30 procent batteri efter en timme med gpsloggning och strömmad musik under joggingrundan.

Hälsa och träning är i fokus på Apple Watch, liksom i många andra smartklockor. Apputbudet har inte riktigt tagit fart.

Utöver sömnmätningen finns så klart mätning av träning med puls- och gps samt inom hälsa mätning av EKG och blodsyrenivåer. Allt detta samlas som tidigare i Apples Hälso-app och du kan dela dina träningsframgångar med andra användare av Apple Watch för att peppa varandra till framgång. Apple Watch sammanfattar din aktivitet i tre ringar, en för ståtimmar, en för träningsminuter med mer intensiv träning och en för rörelse. I hälsoappen i telefonen kan du också få en mer ingående analys av de data som samlas in och se trender över längre tid.  

Självklart, snabbt gränssnitt

Att samla all den information, appar och funktioner som Apple Watch erbjuder är inte lätt och efter att nyligen ha testat en handfull andra klockor för vårt jämförande test kan jag konstatera att Apples gränssnitt gör klockan enkel, för att inte säga självklar att använda. Särskilt användbart är hur mycket information man kan få samlat direkt i urtavlan, då både från Apples egna appar och från tredjepartsappar. Jag har redan varit inne på att kopplingen till Iphone gör att appar såväl som inställningar, dina sms och så vidare redan är på plats från start. Apples nya fokuslägen i Ios förlängs även till klockan och sätter du den i sovläge så tystas följaktligen även din telefon. Det här gäller dock i stor grad även de senaste årens Apple Watch eftersom nyheterna i Series 7 är så marginella. När jag för att jämföra byter till en två år gammal Apple Watch series 5 är visserligen den mindre skärmytan något jag märker, men inte så att det nämnvärt förändrar vad jag faktiskt gör eller kan göra med klockan. Istället är det den bristande batteritiden med ett välanvänt två år gammalt batteri som gör sig påmint och i den meningen är Apple Watch series 7 med sitt fräscha batteri den största skillnaden. 

Betyg:
8/10

Fakta Apple Watch series 7, gps + cellular, 45 mm

Mått: 45 x 38 x 10,7 mm (finns även i 41-millimeters-version)
Vikt: 38,8 gram (finns även i andra vikter beroende på material)
Skärm: Oled-skärm med always-on-läge på 1,9 tum med 484 x 396 pixel (430 x 352 pixel på 41 mm-varianten)
Platform: Dubbelkärnig Apple S7, 64 bitar
Batteritid: Upp till 18 timmar
Operativsystem: Apple Watch OS 8
Uppkoppling: Bluetooth, wifi, 3G och 4G via e-sim 
Sensorer: Pulsmätare, EKG, mätare för blodets syresättning, accelerometer, gyro, barometer, gps, kompass, ljussensor
Pris: Från 4495 kronor (41 mm, aluminium, utan mobilnät), gps + cellular från 6095 kr (45 mm, aluminium)
Tätt integrerad med Iphone-funktioner
Skärmen och gränssnittet
Esim-möjlighet
Batteritiden
Kräver speciell laddare och kan inte laddas från vanlig trådlös laddare