öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 26 augusti 2021

Apple och amerikanska utvecklare är överens om App Store-uppdateringar som kommer att stötta företag och fortsättningsvis erbjuda en fantastisk upplevelse för användare

CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag ett antal förändringar av App Store som, i avvaktan på domstolsgodkännande, kommer att avgöra en grupptalan från amerikanska utvecklare. Avtalsvillkoren bidrar till att göra App Store till en ännu bättre affärsmöjighet för utvecklare samtidigt som man bevarar den trygga och pålitliga marknadsplatsen som användarna älskar. Apple uppskattar återkopplingen och idéerna från utvecklarna som nu utgör en del av avtalet och respekterar den pågående rättsliga prövningen.
Avtalet klargör att utvecklare kan dela köpalternativ med användare utanför sin iOS-app. Det utökar även antalet prisnivåer som utvecklare kan erbjuda för prenumerationer, köp i appar och betalda appar. Dessutom ska en ny fond upprättas för att hjälpa berättigade amerikanska utvecklare. Uppdateringarna utgör det senaste kapitlet i Apples mångåriga ansträngningar att utveckla App Store till en ännu bättre marknadsplats får såväl användare som utvecklare.
”Ända från början har App Store varit ett ekonomiskt mirakel. Det är den tryggaste och mest pålitliga platsen för användare att skaffa appar, och det är en otrolig affärsmöjlighet för utvecklare att finna nya vägar, utvecklas och växa”, säger Phil Schiller, Apple Fellow med ansvar för App Store. ”Vi vill tacka de utvecklare som har arbetat tillsammans med oss för att nå dessa överenskommelser till stöd för App Stores mål och till nytta för alla våra användare."

Mer flexibilitet och resurser åt mindre utvecklare

Efter en produktiv dialog har Apple och de målsägande i Cameron et al v. Apple Inc.-målet nått en överenskommelse som fastställer sju viktiga prioriteringar som Apple och mindre utvecklare delar. Dessa har lämnats in till domaren som leder förhandlingarna för hennes godkännande.
  • Som ett bekräftande på framgången med App Store Small Business Program kom Apple och utvecklarna överens om att behålla programmet i sin aktuella form åtminstone de kommande tre åren. Företag som tjänar mindre än 1 miljon US-dollar per år kommer fortsättningsvis att kunna dra nytta av den lägre provisionen, medan större utvecklare betalar App Stores standardprovision för betalappar och köp i appar.
  • Sökfunktionen i App Store har alltid handlat om att göra det enkelt för användarna att hitta apparna de letar efter. På utvecklarnas begäran har Apple gått med på att sökresultaten ska fortsätta att baseras på objektiva egenskaper som hämtningar, stjärnomdömen, textrelevans och utifrån olika tecken på användarbeteende. Avtalet garanterar att den aktuella sökfunktionen i App Store bibehålls åtminstone de tre kommande åren.
  • För att ge utvecklare ännu mer flexibilitet att nå ut till sina kunder klargör Apple också att utvecklare kan använda e-post och andra kommunikationsmedel för att dela information om betalningsmetoder utanför sin iOS-app. Som vanligt betalar inte utvecklare Apple någon provision på köp som sker utanför deras app eller App Store. Användare måste ge sitt samtycke till kommunikationen och ha rätt att neka den.
  • Apple kommer också att utöka antalet tillgängliga prisnivåer för utvecklare för prenumerationer, köp i appar och betalappar från färre än 100 till mer än 500. Utvecklare kommer fortsätta att sätta sina egna priser.
  • Apple kommer att behålla möjligheten för utvecklare att överklaga ett avslag på en app om de upplever orättvis behandling, en process som fortsätter visa sig vara framgångsrik. Apple har gått med på att lägga till innehåll på webbplatsen för appgranskning för att hjälpa utvecklare förstå hur processen för överklagande fungerar.
  • Under de senaste åren har Apple publicerat en mängd ny information om App Store på apple.se. Apple har gått med på att skapa en årlig transparensrapport baserad på dessa data. Rapporten kommer att innehålla betydelsefull statistik om granskningsprocessen för appar, bland annat antalet appar som av olika anledningar fått avslag, antalet kund- och utvecklarkonton som har avaktiverats, objektiva data gällande sökord och resultat samt antalet appar som har tagits bort från App Store.
  • Apple kommer också att upprätta en fond för att hjälpa amerikanska utvecklare, särskilt då världen fortsätter att drabbas av effekterna av covid-19. Berättigade utvecklare måste ha tjänat högst 1 miljon US-dollar via den amerikanska butiken för alla sina appar under varje kalenderår som utvecklarna har haft ett konto mellan 4 juni 2015 och 26 april 2021 – vilket omfattar 99 procent av de amerikanska utvecklarna. Mer information kommer senare.

Lansering av News Partner Program

Idag presenterade Apple även ytterligare uppdateringar av App Store i och med lanseringen av News Partner Program. Apple inser vikten av noggrann journalistik samt en fri och oberoende presskår. Därför inkluderar programmet en ny rad initiativ för att utöka Apples stöd för journalistiken.
För att delta i programmet måste nyhetsorganisationer ge sina kunder tillgång till sitt innehåll i Apple News med Apple News Format. För de deltagande organisationerna tas en provision på 15 procent ut på berättigade prenumerationer på nyhetsappen. Tillsammans med App Store Small Business Program kommer det nya programmet att erbjuda flera vägar för nyhetsorganisationer att göra sitt innehåll tillgängligt för Apples kunder samtidigt som man stöttar lokaljournalistiken. Du hittar mer information om programmet på apple.com/se/newsroom/.
I och med uppdateringarna som presenteras idag fortsätter App Store att utvecklas till en ännu bättre affärsmöjlighet för utvecklare samtidigt som det förblir en trygg och pålitlig marknadsplats för användarna. Apple bistår redan fler än 30 miljoner registrerade utvecklare med alla verktyg, resurser och allt stöd de behöver för att skapa och leverera mjukvara till över en miljard kunder runt om i världen på Apples plattformar.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48