Idag välkomnar Apple två viktiga tillverkningspartner – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) och Murata Manufacturing – som nya investerare i återställningsfonden, som syftar till att leda storskaliga globala investeringar till naturbaserade projekt för effektivt koldioxidupptag och samtidigt skydda ovärderliga ekosystem. Den globala halvledartillverkaren TSMC kommer att investera upp till 50 miljoner dollar i en fond som hanteras av Climate Asset Management, ett samarbete mellan HSBC Asset Management och Pollination. Murata, en iPhone-tillverkare i Japan, kommer att investera upp till 30 miljoner dollar i samma fond. Dessa nya investeringar tillsammans med Apples tidigare avsättning av upp till 200 miljoner dollar till återställningsfondens andra fas ger totalt 280 miljoner dollar i avsatt kapital.
Apple har också tillkännagett sina partner för återställningsfondens inledningsfas som lanserades 2021. Med dessa investeringar samarbetar Apple, Goldman Sachs och Conservation International med erfarna skogsbruksorganisationer – Symbiosis, BTG Pactual Timberland Investment Group och Arbaro Advisors – för att skapa hållbart certifierade brukade skogar på försämrade betes- och odlingsmarker i Sydamerika. Apple förväntar att projektportföljen ska överträffa sitt mål att avlägsna en miljon ton koldioxid ur atmosfären till 2025.
”Företag som investerar i naturen investerar också i friskare samhällen, en mer motståndskraftig global ekonomi och ett avgörande verktyg i kampen mot klimatförändringar”, säger Lisa Jackson, Apples vice vd för Environment, Policy, and Social Initiatives. ”Återställningsfonden ger redan konkreta positiva effekter för samhällen och ekosystem i Sydamerika och tar samtidigt upp koldioxid ur atmosfären. Och det är härligt att se leverantörer investera i naturen tillsammans med oss, samtidigt som de jobbar hårt med att minska koldioxidutsläppen i sina egna verksamheter.”
Effektiva investeringar i naturen
Återställningsfonden valde ut en portfölj av projekt till inledningsfasen efter att noga ha bedömt tilltänkta organisationer och investeringar enligt robusta kriterier vad gäller miljö, samhälle och politisk styrning samt strikta standarder för kvalitet, skalbarhet och inverkan. De flesta potentiella investeringar gallras bort under denna intensiva efterforskningsprocess, som beskrivs ytterligare i en nyligen utgiven rapport om Apples strategi för koldioxidupptag.
Alla projekt som väljs ut av återställningsfonden utvärderas regelbundet med avseende på skogens tillväxt och förändring över tid, brandrisk och andra risker samt mängden koldioxid som är bunden i skogen. Inom ramen för sådana analyser har Apple och dess partner – bland andra Space Intelligence och Upstream Tech – använt innovativa verktyg som LiDAR på iPhone, satellitdata, bioakustisk övervakning och maskininlärning för att utvärdera hur marken mår och hur projekten fortskrider.
Alla projekt i återställningsfondens första fas har som gemensamt mål att skapa nya, ansvarsfullt brukade skogar som ska möta den ökande globala efterfrågan på timmer och minska trycket på naturskogar. Projekten kommer att administreras av:
  • Arbaro Advisors som bygger en portfölj av skogsprojekt i hela Latinamerika, bland annat Apples första återställningsfondprojekt i Paraguay, för att utveckla hållbart skötta eukalyptusodlingar och samtidigt stärka försörjningstillfällen för lokalsamhällen och skydda naturliga ekosystem i projektområdet.
  • BTG Pactual Timberland Investment Group som jobbar med att återställa och skydda naturliga ekosystem på halva projektområdet samt plantera eukalyptus och andra kommersiella arter på den andra halvan.
  • Symbiosis som utvecklar inhemska fröplantor för att odla brukade skogar med inhemska tropiska träslag och samtidigt skydda naturskogar i Atlantskogen i Brasilien.
Dessa organisationer ska se till att alla projekt uppfyller återställningsfondens rigorösa krav.
Vägen till koldioxidneutralitet
TSMC och Murata är två av de över 300 leverantörer som ingår i Apples leverantörs­program för ren energi och har åtagit sig att uppnå 100 procent förnybar elektricitet i all Apple-produktion senast 2030. År 2022 uppmanade Apple alla sina leverantörer att gå ännu längre och reducera utsläppen för all Apple-relaterad verksamhet till slutet av årtiondet. Det innebär att oundvikliga återstående utsläpp ska kompenseras med effektivt koldioxidupptag.
Fonden som TSMC och Murata investerar i tillsammans med Apple kommer att kombinera återskapande jordbruksprojekt med bevarande och återställning av ekosystem som både ska ge ekonomiska fördelar och bidra till koldioxidneutralitet. Urval av projekt pågår för närvarande.
Återställningsfonden är en viktig del av Apple 2030, som är namnet på företagets ambitiösa mål att göra hela värdekejdan koldioxidneutral till slutet av årtiondet. Apple är otroligt fokuserat på att få ner sitt koldioxidavtryck med 75 procent från 2015 års nivåer genom direkta utsläppsminskningar och kompensera återstående utsläpp med effektivt koldioxidupptag. Apple utnyttjar endast klimatkompensation för återstående utsläpp som är svåra att undvika eller minska med befintliga lösningar, och tillgodoräknar sig endast klimatkompensation från projekt där bevisat koldioxidupptag redan har skett.

Media

  • Texten i den här artikeln