Hoppa till innehållet

Chipjättens nya fabrik: ”En renässans”

Den taiwanesiska chiptillverkaren TMSC, som står för hälften av världens chip och förser företag som Apple och Nvidia med halvledare, har invigt en ny fabrik i Japan.

Morris Chang, grundare av TMSC.
Morris Chang, grundare av TMSC.Foto: AP/TT

Japan stod för tillverkningen av hälften av världens halvledare på 1980-talet, en andel som har rasat till omkring 10 procent.

”Det här kommer att inleda en renässans för halvledartillverkning i Japan, tror jag”, säger bolagets 92-årige grundare Morris Chang vid invigningen av fabriken, en investering på motsvarande närmare 90 miljarder kronor.

Det har funnits en oro för vad som händer med halvledartillgången om Kina skulle göra allvar av sina hot om att invadera det självstyrande Taiwan. Det är en orsak till att Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, TSMC, har expanderat kraftigt internationellt. 

Nyligen meddelade TSMC planer på ytterligare en japansk fabrik, och bygger för närvarande en i amerikanska Arizona och planerar en i Tyskland, bolagets första i Europa.

Innehåll från EficodeAnnons

Därför kommer ditt bolag inte dra nytta av AI

AI innebär ökad produktivitet för mjukvarubolag såväl som för många andra branscher. Tyvärr är de flesta organisationer inte redo att dra nytta av möjligheterna. 

Det säger Marko Klemetti, Chief Technology Officer på Eficode, konsultföretaget som hjälper team att utveckla bättre mjukvara för både stora och små företag. Framförallt verkar bolaget för att ge sina kunder nycklarna för att optimera organisation och arbetsflöden.

Att fördelarna med AI är stora råder det inget tvivel om, menar Marko. Enligt en undersökning från GitHub och Wakefield Research rapporterar 92 procent av alla USA-baserade utvecklare i stora organisationer att de använder AI-kodningsverktyg. 70 procent uppger betydande fördelar. En annan undersökning från McKinsey uppskattar att AI-hjälpmedel kan minska kodningstiden med mellan 35 och 45 procent.*

– AI-baserad utveckling kommer inte att ta ditt jobb. Däremot kommer det att göra det mer meningsfullt, höja kvaliteten och korta ner marknadsledtiden.

Inga större vinningar om man jobbar i silos 

Det som hindrar de flesta bolag från att dra nytta av de nya möjligheterna är organisationsstrukturen där teams är inneslutna i silon. Med den organisationsformen kan man bara förvänta sig små produktivitetsvinningar i enskilda arbetsmoment i de enskilda teamen, men mycket går förlorat i flaskhalsarna som uppstår i överlämningarna till andra led i organisationen. Marknadsledtiden minskar inte och för traditionella företagsstrukturer kan nya AI-verktyg i själva verket inverka negativt på produktiviteten. 

Krävs ett betydande skifte 

För att kunna övergå från en traditionell till en modern organisation krävs ett betydande skifte i organisation och företagskultur, menar Marko. En förändring handlar om att ge varje team hög grad av tillit och inrätta stödfunktioner i de fall något fallerar. Delad risk och innovation ska uppmuntras. 

– Det andra skiftet handlar om att göra teamen självorganiserade, vilket brukar vara en särskilt skrämmande förändring för ledningen. Det innebär att teamen själva kan ta ändringar i kod direkt till släpp på marknaden. 

Enligt en rapport från DZone uppskattar en femtedel av alla bolag att de har en modern företagsorganisation, men Marko Klemetti menar att det i själva verket är färre företag som faktiskt lever upp till definitionen.* Och skillnaden mellan ett traditionellt och ett modernt bolag är påtaglig. Ett modernt organiserat mjukvaruföretag kan producera flera mjukvarusläpp per dag, medan ett traditionellt bara mäktar med detsamma några få gånger per år.*

Förstår nyttan men är inte redo 

– Många svenska bolag är högst medvetna om AI:s fördelar och kontaktar oss för att få tillgång till verktygen, säger Marko Klemetti. Däremot är de inte medvetna om de krav som ställs på organisationen för att verkligen kunna dra nytta av dem. Ibland får vi helt enkelt säga: ”Stopp, ni är inte redo för verktygen. Låt oss först hjälpa er att komma till rätta med organisationen.” 

Läs mer på: www.eficode.com/sv/   

Läs mer på: www.eficode.com/transforming-software-development-with-ai-and-devops

Om Eficode

Med DevOps- och Agile-experter i över 10 länder hjälper Eficode sina kunder att navigera i den snabbföränderliga teknikvärlden, optimera arbetsflöden och maximera effektiviteten. Eficode har starka partnerskap med ledande teknologipartners.

 

* https://www.mckinsey.com/featured-insights/sustainable-inclusive-growth/chart-of-the-day/a-coding-boost-from-ai 

* https://dzone.com/articles/why-do-great-product-companies-release-software-to

* https://dzone.com/articles/why-do-great-product-companies-release-software-to 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eficode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera