Hoppa till innehållet

Daniel Ek till attack mot Apple: ”Utpressning”

EU-kommissionen är redo att vidta ”kraftfulla åtgärder” mot bolag som inte presenterat tillräckligt bra förslag för att följa den nya lagen Digital Markets Act. 

Det skriver kommissionären Thierry Breton i en kommentar till Di efter att Spotify kallat Apples planerade ändringar för en skenmanöver, som i själva verket utgör utpressning.  

Foto: Joey Abrait

Apple meddelade i veckan att man gör stora förändringar i sina telefoner för att följa EU:s nya lag ”Digital Markets Act”, som klassar operativsystemet IOS och App Store som så kallade ”grindvaktstjänster”. 

Bland annat kommer man tillåta alternativa appbutiker i Iphone och ändra sina betalprocesser, vilket bland andra Spotify krävt. Men samtidigt som man sänker avgiften för de som använder Apples egen appstore så introducerar bolaget en ny grundavgift på 0,5 eurocent, motsvarande 5,7 kronor, för varje ”ny årlig appinstallation” på en Iphone.

Den kommer bara gälla bolag som har fler än 1 miljon årliga installationer, men kommer enligt Daniel Ek att bli så hög att den i praktiken tvingar företag att använda det gamla systemet. 

”Det här är utpressning, helt enkelt”, skriver Spotify i ett pressmeddelande.

Enligt Daniel Ek skulle avgiften leda till en tiofaldig ökning av Spotifys kostnader för att skaffa nya kunder, om man väljer att använda en annan appbutik, vilket skulle göra det omöjligt för bolaget att bedriva en lönsam verksamhet. 

”Så vårt enda alternativ är att hålla fast vid status quo. Precis det som vi har kämpat emot i fem år”, skriver han.

Spotify skriver att det nu är upp till EU-kommissionen att bestämma om man kommer gå vidare i arbetet med att ta tag i de stora techbolagens maktmissbruk.

”Genom att uppfinna ett nytt skattesystem för att ersätta det gamla, hånar Apple lagens anda och de lagstiftare som skrev den. Jag hoppas verkligen att EU ser det här för precis vad det är och står fast, och inte låter deras arbete genom åren vara förgäves. Världens ögon är på er”, skriver Daniel Ek. 

Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för den inre marknaden, skriver i en kommentar till Di att kommissionen kommer bedöma svaren från berörda bolag efter att ”Digital Markets Act” har trätt i kraft. 

”Från och med den 7 mars kommer vi att bedöma företagens förslag, och feedback från tredje part. Om de föreslagna lösningarna inte är tillräckligt bra kommer vi utan tvekan att vidta kraftfulla åtgärder”, skriver han. 

Spotify har i flera års tid kritiserat Apple för att bedriva konkurrenshämmande verksamhet. Deras appbutik Appstore, som är det enda alternativet om Iphone-användare vill ladda ned program till sin telefon, har länge tagit ut en provision på uppemot 30 procent.

Bolaget hade satt sina förhoppningar till ”Digital Markets Act”, och meddelade tidigare i veckan att man från och med mars kommer kunna lista olika prenumerationsalternativ, priser och rabatterade erbjudanden direkt i appen. 

Men efter Apples besked säger Spotify nu att ”den framtiden är mindre tydlig”.

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera