öppnas i ett nytt fönster
Ett porträtt av Julia Louis-Dreyfus med Apple Podcasts-trofén.
Apple Podcasts meddelar att Lemonada Medias podd Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus blir Årets program 2023.
I första avsnittet av Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus från Lemonada Media drar sig Hollywood-legendaren Jane Fonda till minnes hur hon på sin 59-årsdag plötsligt insåg att hon var på väg in i livets tredje och sista akt.
”Du vet ju hur viktig den tredje akten är”, säger Fonda, nu 85, till programledaren Julia Louis-Dreyfus tidigt i avsnittet. ”Det är den som får en att förstå de två första, eller hur? Den är väldigt viktig. På sätt och vis är det den man lämnar efter sig till eftervärlden.” 
Redan från start lockade Wiser Than Me många lyssnare på Apple Podcasts och 29 dagar i rad låg podden etta i USA. Det är något som ingen annan har lyckats med under 2023.
Apple meddelar nu stolt att Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus belönas med Apple Podcasts-priset som varje år delas ut till en podd som bjuder på kvalitet och förnyelse i genren. Att podden är så populär och hyllad beror mycket på dess uppfriskande och autentiska sätt att låta äldre, visare kvinnor komma till tals, eftersom det är en grupp som vanligen inte får ta särskilt mycket plats i mainstream-kulturen. Dessutom uppmuntrar den till lyssnande över generationsgränserna.
Under den första säsongens tio avsnitt använder den hyllade skådespelerskan och komikern Louis-Dreyfus sin egen unika slagfärdighet och humor för att utvinna ovärderliga guldkorn i form av råd från kvinnor som har levt så pass länge och så pass väl att de verkligen har fått perspektiv på det hela.
Sidan för podden Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus visas på en iPhone 15 Pro.
Första säsongen av Wiser Than Me finns nu på Apple Podcasts med Jane Fonda, Isabel Allende och andra gäster.
Julia Louis-Dreyfus, som själv påbörjar ett nytt kapitel som poddprogramledare vid 62 års ålder, gästas av stora personligheter som sångerskan Darlene Love, 82, och författaren Amy Tan, 71, för djuplodande samtal som lockar till skratt, tårar och i stort sett varenda känsla däremellan. 
”Alla de här kvinnorna har visat olika sätt att leva sitt liv”, säger Louis-Dreyfus angående sina gäster. ”Det betyder inte att de inte har begått misstag, men det är något med att vara äldre som gör att man inte behöver värna lika mycket om sig själv. Jag har velat utnyttja intimiteten som det leder till. Den där viljan att vara äkta och öppen är en fantastisk gåva.” 
En stor anledning till att Wiser Than Me är så populär är Louis-Dreyfus dragning till det lekfulla och viljan att tänja på gränserna för det vanliga podcastformatet, förklarar Stephanie Wittels Wachs, som är medgrundare och kreativ chef på Lemonada Media som producerar podden. ”Julia vill aldrig ha ett vanligt samtal”, fortsätter hon. ”Hon vill leka och dribbla och finta och göra allt kul man kan förvänta sig av något oväntat.”
Lemonadas medgrundare och vd Jessica Cordova Kramer berättar att Apple Podcasts användarvänlighet har hjälpt podden att nå ut till en större publik. ”Apple gör ett fantastiskt jobb med att lyfta fram olika sorters poddar beroende på vad som händer i världen. Det gör att folk hittar nya saker att lyssna på – inte bara de populäraste poddarna”, förklarar Cordova Kramer. ”Vi älskar vår Lemonada Premium-kanal eftersom vi har ett stort utbud av poddar nu har kanalen inneburit en stor överlappning av lyssnare för oss.”
Efter en mycket framgångsrik första säsong gör sig Wiser Than Me nu redo för mer: Lemonada meddelade nyligen att en andra säsong planeras till våren 2024.
Det tydligaste exemplet på poddens organiska flöde och improviserade struktur är något som inträffar bara en kvart in i det allra första avsnittet. En så kallad bombcyklon gör då att Louis-Dreyfus tappar anslutningen till Zoom och därför måste boka om resten av intervjun med Fonda. Istället för att redigera bort det lilla missödet i postproduktionen väljer man att låta lyssnarna följa med bakom kulisserna medan Louis-Dreyfus inspelning fortsätter att rulla. 
”Det är det som gör podden så äkta. Man har att göra med någon som Julia, som är så känd och uppskattad. Men så dör hennes internet och man får en helt fantastisk möjlighet att titta in bakom gardinerna”, säger Wittels Wachs. ”Jag tror att podden blev tydlig för lyssnarna när vi sände det som första avsnitt, och den energin har bara fortsatt under hela säsongen.” 
Inga ämnen är förbjudna för poddens gäster som med mod och sårbarhet närmar sig micken och pratar om sina högsta toppar och lägsta dalar och om tunga ämnen som sex, skilsmässor, politik, sexism på arbetsplatsen, döden och åldrandets fysiska verklighet.
”Det fina är att Julia också öppnar upp kring sin egen resa på ett sätt hon aldrig har gjort förr, så det blir en slags ömsesidighet”, lägger Cordova Kramer till. (Under poddens första säsong berättar Louis-Dreyfus för sina gäster om sin kamp efter att ha förlorat ett barn sent i graviditeten och om hur det var att bli diagnostiserad med bröstcancer år 2017.) 
Teamet på Lemonada berättar att en podd är ett väldigt passande medium för den sortens samtal som Louis-Dreyfus var intresserad av. ”Kvinnorna behöver inte bry sig om hår och smink”, säger Cordova Kramer. ”De kan koppla upp sig från sovrummet eller hotellrummet – där de nu råkar befinna sig i sina händelserika liv. Och de kan ha ett fantastiskt samtal med en otrolig intervjuare som inte är på sin vakt och som skapar utrymme för större autenticitet.”
Julia Louis-Dreyfus.
Andra säsongen av Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus planeras att sändas våren 2024.
Ett särskilt minnesvärt tillfälle för Louis-Dreyfus är när hon får prata med en komiker som alltid varit en förebild under säsongens sista avsnitt. 
”På ett sätt var Carol Burnett en stor del av mitt liv när jag växte upp, utan att jag ens insåg det”, förklarar Louis-Dreyfus. ”Hon var en så viktig del av vår kultur. Och som kvinna visade hon verkligen på en feminin kraft som på sätt och vis växte in i mig utan att jag förstod det.” 
Wiser Than Me inspirerar folk i tjugo- och trettioårsåldern och uppåt att se sitt åldrande i nytt ljus, tack vare öppna och ärliga samtal.
”Åldrandet omges av mycket rädsla och jag tror att podden istället får folk att se fram emot att bli äldre. Den gör det mindre skrämmande. Den gör att det blir enklare att greppa åldrandet”, säger Wittels Wachs. ”Det finns konkret visdom som vi hoppas att lyssnarna tar till sig. Och sen finns det den där inspirerande visdomen som man får och tänker ’Åh, åldrande. Herregud, det är ju fantastiskt! Det vill jag uppleva. Jag vill vara som de här kvinnorna.’” 
Många av poddens mest hjärtevärmande ögonblick inträffar under epilogerna då Louis-Dreyfus ringer sin mamma Judith, 89, efter intervjun för att prata av sig och fortsätta samtalet. 
”Judith är en pärla. En ovärderlig pärla. Hon är helt otrolig och hon är allas favorit”, säger Wittels Wachs. ”Julia bara lapar i sig allt, och det gör Judith också. Jag tror på riktigt att det uppmuntrar till en slags dialog över generationsgränserna. Och det var det vi var ute efter – att få kvinnor i tjugoårsåldern att prata med sina mammor och mor- och farmödrar om deras upplevelser.” 
Lyssna på när Julia berättar för Judith att Wiser Than Me har fått pris som Årets program i A Peek Behind the Scenes. Prenumerera på Lemonada Premium och ta del av bonusavsnitt med samtliga gäster från första säsongen och följ Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus på Apple Podcasts så att du får ett meddelande när andra säsongen drar igång våren 2024.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48