Den senaste modellen av Imac 27 tum med 5K-skärm släpptes 2020 och blev den sista nya Macen med Intel-processor. Det blir även den sista stora Imac-modellen över huvud taget. Apples presstalesperson Starlayne Meza har bekräftat för The Verge att företaget inte har någon ny 27-tumsmodell med Apple Silicon under utveckling, och rekommenderar de som har väntat på en ny modell av datorn att överväga en Mac Mini eller Mac Studio och kombinera endera med Studio Display-skärmen.

Antalet gånger Apple de senaste 25 åren har uttalat sig i förväg om framtida produkter kan räknas på ena handens fingrar. Det största undantaget är 2019 års Mac Pro, som Apple 2017 mer eller mindre avslöjade under ett samtal med en handfull reportrar från Buzzfeed, Tech Crunch och bloggen Daring Fireball. Företagets vanliga kommentar är ”inga kommentarer”.

Det är svårt att sia om varför Apple nu väljer att krossa många användares drömmar om en ny större Imac. Rykten om en modell på 30 tum eller ännu mer har cirkulerat i ett par år, och det är möjligt att Apple har data som visar att många kunder bokstavligen sitter och väntar på en ny Imac. I så fall kan uttalandet vara ett försök att locka dessa att ge upp och välja en annan modell.

Apple säger att nuvarande Imac-modell, som precis har uppdaterats med M3-krets, ligger mitt emellan de två tidigare modellerna och passar för de flesta. Men som The Verge påpekar är en stor skillnad att 27-tummaren alltid har haft de mest kraftfulla processorerna och grafikkretsarna utanför Mac Pro. Det finns ingen Imac med M3 Pro eller Max.

En annan möjlig förklaring är att Imac 27 tum var Apples mest prisvärda dator, den enda utom Mac Pro som gick att uppgradera med mer arbetsminne. Det är inget dagens Apple kan erbjuda, så en ny stor Imac har ingen chans att nå fram till samma kunder som valde den gamla för att få så mycket dator som möjligt för pengarna.