Hoppa till innehållet

Tim Cook: ”Det här är ett centrum för innovation och för hållbarhet”

KÖPENHAMN. Tim Cook är på charmturné i Europa. Efter stopp i både Madrid och Bryssel landade Apple-chefen i Köpenhamn för att diskutera sitt nya favoritämne; hållbarhet.

Och det var en märkbart upprymd Tim Cook som träffade Di efter sin rundtur.

”I slutänden skapar vi bara verktyg som ger andra människor möjligheter”, säger han.

Svenska syskonen Berfin Roza Mert och Suwar Mert, som står bakom appen Bower, träffade Apples vd Tim Cook och Apples hållbarhetschef Lisa Jackson.
Svenska syskonen Berfin Roza Mert och Suwar Mert, som står bakom appen Bower, träffade Apples vd Tim Cook och Apples hållbarhetschef Lisa Jackson.Foto: Henrik Ek

Senast Tim Cook var på officiellt besök i Norden var 2017, då i Hudiksvall för ett besök på Iggesund Paperboard – den anläggning som under flera års tid försett Apple med miljövänlig kartong till Ipad-förpackningar.

Den gången sa Applechefen att svensk innovation på hållbarhetsområdet spelade ”i en egen liga”.

Sedan dess har en pandemi ansträngt många initiativ, liksom inflation och krigsutbrott.

”Men jag står fast vid det uttalandet även i dag. Det här är ett centrum för innovation och för hållbarhet. Det europeiska sinnet korsar verkligheten vi lever i, vilket leder till innovation”, sa Tim Cook när Di fick en pratstund.

Han och hans hållbarhetschef Lisa Jackson kom till Köpenhamn för att bland annat träffa utvalda utvecklare av tjänster på hållbarhetsområdet. Bland dem det svenska syskonparet Suwar Mert och Berfin Roza Mert som skapat återvinningsappen Bower.

Mette Lykke, vd för danskgrundade Too Good To Go, i samtal med Apples vd Tim Cook.
Mette Lykke, vd för danskgrundade Too Good To Go, i samtal med Apples vd Tim Cook.Foto: Henrik Ek

Även danskgrundade Too Good To Go, med vd:n Mette Lykke, hade valts ut som en av fyra att presentera sin app för Appletopparna.

Läs mer: Sålde app för 85 miljoner dollar – nu leder hon matsvinnsuccé

Och det var en nyfiken Tim Cook som cirkulerade runt bland borden. 

”Det värmer mitt hjärta att se dem. De gör skillnad i världen samtidigt som de gör en affär av det. Du hörde att de hittar sätt att motivera användaren att göra bra saker. Om det så är kostnadsbesparingar eller ett poängsystem (som i fallet Bower, Di:s anm.). Det är otroligt inspirerande att höra.”

Det är dock ett annat ekonomiskt läge för många utvecklare i dag. Många är startups med små budgetar i en miljö där riskkapital inte flödar lika fritt som tidigare. Men Tim Cook poängterar snarare att han ser att bolagen drar nytta av Apples teknik och tjänster för att nå ut.

”Jag hör inte så mycket av det (de tuffare tiderna, Di:s anm.). I dag pratades det mer om att de vill expandera. De har börjat lokalt eftersom det finns en tydligt hållbarhetstänk här, men vill de vidare. Jag tycker att Appstore (bolagets appbutik, Di:s anm.) har varit ett ekonomiskt mirakel. Den har gjort att små bolag kan tävla med stora bolag på samma premisser”, sa Tim Cook.

Förhoppningsvis kommer vårt arbete med klockan att inspirera andra att gå längre

Frågan ligger nära till hands. På tisdagen under sitt stopp i Bryssel träffade Tim Cook EU-kommissionären Thierry Breton, som drivit på lagförslaget ”Digital markets acts”, DMA, i vilken Apple pekats ut som ”grindvakt”, det vill säga en aktör med makt i kontakten mellan förtag och deras kunder. Efter mötet sa Thierry Breton till Reuters att Apple måste öppna sina produkter för andra leverantörer. En tolkning är att Apple kommer behöva släppa in en alternativ appbutik i sina produkter.

Apple fick också lovord av utvecklarna på plats i Köpenhamn, i synnerhet av danska Min Ström, en energiapp, som menar att de inte hade kunnat göra det utan Apples eget enkla programmeringsspråk Swift, eftersom bolaget bara består av de två grundarna. Något som förstås fick vd:n att le stort.

Både Tim Cook och Lisa Jackson, som tidigare var chef över den amerikanska energimyndigheten under Barack Obamas tid i Vita huset, har den senaste tiden gjort stor sak av att bolagets samtliga produkter ska vara koldioxidneutral år 2030. Detta genom att till 75 procent minska avtrycket genom återvunna material och smartare produktion och distribution. De sista 25 procenten vill de kompensera för genom koldioxidinsamling genom investeringar i skog och våtmarker, heter det.

”Återvinningen är det svåraste”, sa Tim Cook, som för några veckor sedan kunde presentera en koldioxidneutral Apple Watch.

”Den är gjord av 30 procent återvunnet material. Vilket betyder att vi har 70 procent kvar”, sa han och utvecklade:

”Men förhoppningsvis kommer vårt arbete med klockan, och de andra sakerna vi gör, att inspirera människor att gå längre. Precis som vi får inspiration av dem.”

Apples vd Tim Cook och Di:s Henrik Ek.
Apples vd Tim Cook och Di:s Henrik Ek.Foto: Di
Innehåll från Techstep SwedenAnnons

Mac som nyckelverktyg för attraktiva arbetsgivare

Pontus Palmgren, strategisk rådgivare på Techstep, belyser vikten av att företag tillgodoser medarbetarnas tekniska preferenser genom att erbjuda Mac-datorer. Foto: Techstep
Pontus Palmgren, strategisk rådgivare på Techstep, belyser vikten av att företag tillgodoser medarbetarnas tekniska preferenser genom att erbjuda Mac-datorer. Foto: Techstep

Införandet av Mac i en organisation inrymmer mer än bara val av hårdvara; det är ett strategiskt beslut som ger konkurrensfördelar i kampen om talangerna.

– Att tillgodose medarbetarnas tekniska preferenser är ett måste, säger Fredrik Larsson, lösningsarkitekt på Techstep.

I takt med att det moderna arbetslandskapet förändras står företag inför nya utmaningar och möjlighet när det kommer till att locka till sig och behålla de bästa talangerna. En framträdande trend i både USA och Storbritannien är att fler företag erbjuder Mac till sina anställda jämfört med de nordiska länderna, även om företag i Norden börjar förstå fördelarna med att inkludera Mac i sin IT-miljö.

Användarperspektiv och viktiga överväganden

Pontus Palmgren, strategisk rådgivare på Techstep, förklarar att många unga talanger växer upp med Apple-produkter idag och föredrar Macs användargränssnitt. 

– Om de anställda får jobba med teknik de är bekväma med har det en direkt inverkan på prestation, motivation och lojalitet mot företaget. Att tappa personal kostar pengar och man går miste om talang och innovation, säger han.

Fredrik Larsson, lösningsarkitekt på Techstep, förklarar att företag ofta bara ser till den initiala kostnaden för en Mac, men jämfört med en PC är den totala ägandekostnaden ofta lägre.

– Mac-datorer kräver färre IT-resurser för hantering och support, vilket ger en lägre driftkostnad. 

Pontus tillägger att Mac:en, jämfört med andra PC-maskiner, har ett avsevärt högre andrahandsvärde vilket förbättrar kostnadskalkylen ytterligare samtidigt som återbruk av IT-utrustning är ett måste för att nå hållbarhetsmål.

Utmaningar och lösningar för implementering av Mac i företag

Fredrik lyfter även fram de utmaningar som företag kan stöta på när de inför Mac i sin tekniska miljö. Han berättar att många IT-avdelningar i Norden varit tveksamma till att ta in Mac.

– Jag tror att det bottnar i en osäkerhet kring hur klienterna ska hanteras. Det, i kombination med att det saknas resurser och kompetens, gör att företag tvingas tacka nej även om de egentligen vill tacka ja och erbjuda Mac till sina medarbetare.

Mac är en otroligt företagsvänlig plattform. Med verktyg som Jamf för enhetshantering föreligger inga tekniska hinder som möjliggör ett effektivt införande. 

– Saknas kompetens internt kan man anställa eller ta konsulthjälp, men det blir allt vanligare att företag köper en tjänst där klient och managering paketeras tillsammans. Vilken väg man än väljer måste onboardingen av Mac göras ordentligt, annars riskerar man att skapa skugg-IT på företaget då användarna kommer ta saken i egna händer.

Fredrik säger avslutningsvis: 

– Att tillgodose medarbetarnas tekniska preferenser och erbjuda Mac-datorer är inte bara ett sunt affärsbeslut från ett produktivitets-, kostnads- och hållbarhetsperspektiv, utan ett måste för att attrahera talanger, bolagets viktigaste resurs, och det är avgörande för att bibehålla konkurrenskraft. 

 

 

Mer från Techstep Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Techstep Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera