Hoppa till innehållet

Så bra är Apple Vision Pro – enligt den enda svensken som provat

Den amerikanska finansinspektionen har tagit sig an världens två största kryptobörser i en rättsprocess för att reda ut hur tillgångarna egentligen ska klassificeras. Bland mycket annat i dagens avsnitt av Digitalpodden gästas vi av kryptoprofilen Ludvig Öberg som förklarar turerna.

Apple Vision Pro är ett av ämnena i dagens avsnitt av Digitalpodden, som leds av Di:s Henrik Ek (mitten). Vi hör även leveransbolaget Instabees vd Fredrik Hamilton (höger) berätta om fusionen mellan Instabox och Budbee.

PODD

Apple Vision Pro är ett av ämnena i dagens avsnitt av Digitalpodden, som leds av Di:s Henrik Ek (mitten). Vi hör även leveransbolaget Instabees vd Fredrik Hamilton (höger) berätta om fusionen mellan Instabox och Budbee.

Apples nya glasögon – eller mask, snarare – har blivit en snackis i techbranschen. Vi har pratat med den enda svensken som provat dem; Petter Ahrnstedt, chefredaktör på svenska Macworld. Han berättar i Digitalpodden om upplevelsen att möta en sniffande dinosaurie.

Vi hör också Budbees grundare Fredrik Hamilton, i dag vd för sammanslagningen Instabee, i hans första intervju efter affären med konkurrenten Instabox. Och så berättar Carnegies Thomas Baekkevold varför fler liknande konsolideringar är att vänta.

Lyssna på avsnittet här:

Du hittar även Digitalpodden på Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Innehåll från DeponaAnnons

Digitalt arkiv agerar skyddsnät vid cyberangrepp

Johan Litens, vice vd på Depona.
Johan Litens, vice vd på Depona.

Inom en snar framtid är pappersoriginalen ett minne blott. Frågan som behandlats på högsta politiska nivå spelar en avgörande roll för samhällets fortsatta digitalisering, menar Johan Litens på Depona. Nu blir det viktigare än någonsin att förvara sina verksamhetskritiska data på ett säkert sätt.

Regeringen vill slopa kravet på att bevara räkenskapsinformation i pappersform när digital kopia finns. Den nya regeln beräknas resultera i en årlig kostnadsbesparing på 3,9 miljarder kronor för företagen*.

– För första gången någonsin kan företag och organisationer i Sverige bli 100 procent digitaliserade. Nu kastar vi loss på riktigt, säger Johan Litens, vice vd på arkivföretaget Depona. 

Om det var viktigt att säkra sin digitala miljö tidigare, blir det än viktigare nu. Den som är verksamhetsansvarig måste vara helt säker på att kritiska och känsliga data inte går förlorade om det skulle ske en serverkrasch eller it-attack. 

– Vi har sett exempel på ransomewareattacker där inte ens Sveriges bästa it-forensiker har kunnat nysta upp koderna. Man har blivit tvungen att bygga upp hela it-miljöer från scratch. Just därför är det så viktigt att man har en översikt över sina data och hur den lagras, säger Johan Litens. 

Förblir osmittad vid attack

Här kommer Depona in i bilden. Kundens affärssystem kopplas ihop med Deponas arkivservrar och arkiveringssystemet hämtar då automatiskt verksamhetskritiska data, som kunden har valt ska långtidsarkiveras på en plats skild från it-systemen som man jobbar i dagligen. 

– Det vi också tillför är en offlinebackup. Den förblir osmittad om kundens it-miljö skulle utsättas för en attack, och kan snabbt laddas upp någon annanstans. I praktiken innebär det att man slipper det enorma manuella återskapningsarbete som annars skulle krävts, säger Johan Litens. 

Depona Visual Archive är inte knutet till någon av techjättarna, vilket innebär att kunden kan använda den systemleverantör för den dagliga it-driften som de själva föredrar. Arkivlösningen jobbar på i bakgrunden, utan att kunden behöver göra något. 

– Med en bra arkivtjänst och backup, har du minskat fallhöjden och kan arbeta mer fritt och agilt i vardagen. Om det fallerar i den dagliga verksamheten finns det ett digitalt skyddsnät som motverkar de kostsamma och mödosamma konsekvenserna av ett it-haveri, säger Johan Litens och fortsätter:

– Jag upplever att man fram tills nyligen sett på cyberattacker som force majeure, en onormal händelse som verksamheten varken räknat med eller har en strategi för att hantera. Nu kan man inte skylla på det längre. 2024 måste man ha kontroll och ordning på sina data. 

Tre tips för säker datahantering

1. Identifiera vilka data som absolut inte får försvinna eller låsas.

2. Upprätta ett helt separat digitalt skyddsnät för denna typ av data. Desto mer avskild från den dagliga driften, desto mer sannolikt är det att informationen är i orört skick om du skulle råka ut för en attack. 

3. Lagringen måste ske systematiskt och per automatik. Manuella processer innebär risker för mänskliga fel. 

*Källa: Regeringen.  

Läs mer om hur du skapar ett digitalt skyddsnät här. 

 

Mer från Depona

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Depona och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera