Sök

Spotify vs. Apple: Streamingjätten tar bort ljudboksköp från appen

SpotifyAppleStreaming

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Daniel Ek kallar det branschens ”nästa stora slag”.

Det pågår en strid mellan Spotify och Apple om appavgifterna – eller som Daniel Ek uttryckte sig i samband med bolagets rapportpresentation, branschens ”nästa stora slag”, vilket SvD skrev om i veckan. 

Det senaste i slaget rör Spotifys senaste storsatsning på ljudböcker. Streamingbolaget har nu tagit bort ljudboksköp från IOS-appen efter att den amerikanska techjätten blockerar uppdateringar. Det rapporterar The Verge.

Uppdateringen av Spotifys app som släpptes i torsdags innebär att appen inte längre visar hur du kan köpa ljudböckerna i dess butik.

Uppdateringen följer på ett uttalande från Spotify där de anklagade Apple för att ”kväva konkurrensen" med sina appregler för köp av ljudböcker.

När ljudböckerna först lanserades av Spotify kunde användare ej köpa titlar direkt i appen, de fick trycka på en länk och köpa boken på webben. Med de senaste förändringarna måste användare gå till Spotifys hubb för ljudböcker i en webbläsare för att göra ett köp.

Problemet verkar vara Apples regler för köp i appar. Apple kräver i princip att alla digitala köp ska gå via deras egna system som ger Apple en andel om 30 procent av köpet.

Spotify skulle då antingen behöva betala avgiften eller höja priserna, något som kan göra det svårt att konkurrera med Apples egna butik, Apple Books.

Spotify uppgav i veckan att Apple avvisat två föreslagna korrigeringar innan de slutligen tillät det nya gränssnittet för ljudböcker.

”Spotify-appen avvisades för att den inte följde riktlinjerna om att inkludera explicit kommunikation i appen för att leda användare utanför appen till att göra digitala köp”, kommenterade Apples talesperson Adam Dema.
 

Läs mer