+
Läs artiklar före alla andra
Kommentera före alla andra
Annonsfritt
Ingen bindningstid
ingår också!
Välj period
Ju längre period, desto bättre pris. Du bestämmer!
Välj hur du vill betala
Du kan alltid betala med Apple Pay, Google Pay, Visa, Mastercard och Amex.
Med engångsköp kan du även använda Swish och Klarna.

10 idag 10 igår Välkommen till Feber Skaffa Feber+ Pressbyrån förlänger glassfesten en vecka
192kg
0
Helldivers II recensionsbombas
27.4°
0
Planira hjälper dig att planera nästa resa
49.6°
0
VPN-strul på Windows efter uppdatering
30.2°
0
Hacker som slog ut COOP får 13 års fängelse
46.6°
0
OLW inför pant på chipspåsar
45.0°
0
Svenska kornas betesrätt utreds av regeringen
20.0°
0
Google förbjuder annonser för deepfake-porr
43.9°
0
Temporär rubrik Temporär subrubrik
Hur är det att ha Nordkorea som granne? BBC besöker Taesung Tumnagel 37.2° 0 Hisense utmanar The Frame Tv med konstverk Tumnagel 37.6° 0 Så här kan man se EM i fotboll 2024 Hup Holland hup! Tumnagel 36.7° 0 Hacker som slog ut COOP får 13 års fängelse Och betala 175 miljoner kronor i skadestånd Tumnagel 46.6° 0 En fjärde Maze Runner-film verkar vara på gång Hurra? Tumnagel 36.8° 0 OLW inför pant på chipspåsar För att minska nedskräpningen Tumnagel 45.0° 0 En första titt på Megalopolis Adam Driver står farligt Tumnagel 38.0° 0 Svenska kornas betesrätt utreds av regeringen För att hålla bönderna konkurrenskraftiga Tumnagel 20.0° 0 Ny trailer för The Acolyte Stjärnornas krig och sådant Tumnagel 36.6° 0 Tesla sägs får röstassistent En mer avancerad sådan då Tumnagel 34.8° 0 Vi har testkört nya iPad! Fin iPad förstörs av korkade tillbehör Vi har testkört nya iPad! Den här artikeln publiceras om -805060 minuter.
Med Feber+ får du läsa den redan nu!
Från 25 kr/månad
Skaffa Feber+
En del produkter har udda namn som har fått leva kvar, som iPad Air. Den är inte längre fjäderlätt jämfört utan med dagens mått helt normal. Nu när nya vanliga iPad har kommit så är namnet ännu mer konstigt, eftersom skillnaderna är minimala. iPad Air är faktiskt lättare, men 461 vs 477 gram är knappast en revolution. Storleken är i princip identisk, det skiljer en millimeter på höjden, en på bredden och 0,9 millimeter på tjockleken. Inget man märker ens om man tar fram måttstocken. Vid första anblicken ser alltså iPad och iPad Air exakt likadana ut. Konceptet mellan dem har tidigare varit att iPad Air har varit lite bättre på typ alla punkter och därmed också dyrare. Har man haft råd har man köpt, en bra medelväg mellan budget och Pro. Det hade alltså varit superenkelt för Apple att bara kopiera Airen, stoppa in lite sämre saker och sedan gå hem för dagen. Istället bestämde sig Apple för att anstränga sig lite. Tyvärr så körde man totalt i diket på vägen. Roger om varför ska du välja iPad Air istället för iPad:
För 8795 kronor istället för 6595 kronor får du betydligt fetare processor, riktigt stöd för Stage Manager med extern skärm, Apple Pencil generation två, massor av tillbehör och bättre skärm. Du kommer att ha din iPad länge, det är värt det. Dessutom finns iPad Air att hitta billigare än vad den kostar hos Apple, just nu från 7490 kronor. Och då är valet lätt.
iPad Air har ett M1-chip i sig, vilket faktiskt är lite väl kraftfullt för vad den används till. Men för mycket är knappast trist, så det blev enklare för Apple att slänga ett sämre chip utan att det för den sakens skull blir dåligt. Man valde A14 och inte A15, oklart varför faktiskt (iPad mini har A15) men det räcker gott och väl för den här maskinen så det är ok. Och priset är viktigt, så snåla om det behövs.
Att skärmen inte är laminerad stör inte.
Sen stoppade man in en skärm som är exakt lika stor som i iPad Air, det vill säga 10,9 tum. Det är lite större än förra iPad och en precis lagom stor historia. Skärmen är inte laminerad som på iPad Air, vilket betyder att den inte ligger lika nära glaset. Det är sämre på pappret, men det är ändå mycket bättre än vad det var på den nionde generationens iPad och inget som vanligt folk någonsin kommer att tänka på. Upplösningen är exakt densamma, 2360x1640 pixlar, och ljusstyrkan är också den samma, 500 nits. Färgomfånget är mindre, men ingen iPad-köpare kommer att märka det. Sedan är det mesta samma lika mellan iPad och iPad Air. Kamerorna är de samma, de har båda två högtalare, de har båda touch ID och allt är typ lika. iPad är lite sämre wifi, men återigen, inget som köparna kommer att märka av.
Varför, varför, varför har ni flyttat dessa kontakter?
Men så körde man i diket. Den första dikeskörningen var att man ändrade hur tangentbord kopplas in. Istället för att ha tre pluppar som kontakter på baksidan har man nu en kontakt på sidan av iPaden, under den om man har den horisontellt. Det här gör att de tillbehör som finns till iPad Air och iPad Pro 11-tum inte fungerar, vilket är stort hål i huvudet eftersom de har samma dimensioner. Det gör också att de två tangentbord som finns från Apple inte fungerar och alla de tredjepartstillbehör som redan finns kommer inte att fungera. Hål i huvudet som sagt. Visst kommer det att komma tillbehör till denna också, men det känns som att det är en sadist som har tagit det här beslutet hos Apple. Istället för Magic Keyboard och Smart Keyboard Folio som finns för iPad Air och iPad Pro så har man tagit fram en ny lösning som man kallar för Magic Keyboard Folio. Tanken är att det här ska vara ett mellanting mellan de två andra men resultatet är inte det bästa av två världar utan det sämsta. Det är tungt, rejält tungt, utan att skydda till 110 procent. Det är i två delar så ska man ta av det är det dubbelt pyssel. Baksidan av fodralet sitter fast på baksidan av iPaden och den här delen för sig har jag inget att klaga på. Sitter på bra och viker man ut stödet har man en stabil sak som snyggt och smidigt står stadigt. Den här delen för några hundralappar hade fått pluspoäng från mig. Tangentbordsdelen däremot sätts fast fast med magneter på sidan av iPaden. Det funkar helt ok när man låter den stå still på bordet. När man ska ta upp iPaden och vika runt tangentbordet så att det är på baksidan känns det fladdrigt och dåligt. Och tungt. Till skillnad mot Magic Keyboard som finns för iPad Air och Pro gör detta inte iPaden till en dator. Att använda det här tangentbordet i knät är att straffa sig själv. Man måste använda minst två händer för att flytta hela rasket också. Hugo om varför ska du välja nionde generationens iPad istället för nya iPad:
För ytterligare ungefär 2500 kronor mindre kan du istället välja att köpa förra iPaden. För en mycket mindre peng får du ordentligt stöd för första Apple Pencil, du kan också behålla dina nuvarande laddare ett tag till och du tappar inte så mycket skärmyta heller.
Att det kostar 3495 kronor är också riktigt skumt. Apple gillar ju att ta betalt, men att tro att de som köper instegsmodellen kommer att slanga ut dessa pengar är skumt. Kanske kommer man att erbjuda alternativ senare (och det kommer från tredjepart) men att detta är vad Apple erbjuder från start är en dikeskörning. Sen kommer vi till dikeskörning nummer två, pennan. Apple har alltid haft webbkameran på fel ställe på deras iPads och det har varit irriterande och rent av dumt, men nu har man flyttat den från ena kortsidan till ena långsidan. Bra Apple! Om det är det som är anledningen till att man valde att gå med första generationens penna är så klart en gissning från min sida men någon annan anledning finns inte. Den officiella anledningen är att många av de som köper iPad redan har en gammal penna, men Apple har aldrig någonsin tvekat om de fått chansen att sälja lite mer saker. Och de släpper denna med ett tangentbord för 3495 kronor.
Se så enkelt det hade kunnat vara!
Det roliga är att om du placerar en penna av generation två på det ställe där den skulle ha suttit, alltså där den sitter på iPad Pro och Air, så fastnar den. Typ. Det enda man hade behövt göra var att flytta kameran och laddplattan så att de funkar med varandra och det kan inte ha varit omöjligt att göra. Men nä, nu har vi alltså den äldre pennan som har lightning. Vilket inte iPad har längre, så för att synka och ladda pennan behöver man alltså koppla in laddsladden i iPaden, koppla in en adapter i denna och sedan pennan. Det är idiotiskt. Nu ska det i ärlighetens namn sägas att det gör man väldigt sällan. Pennan synkas en gång och laddas sällan. Vilket i och för sig gör detta ännu mer idiotiskt eftersom man kommer att tappa bort den där adaptern mellan gångerna. Puh. Det var länge sedan jag gnällde så här mycket. Hugo om varför ska du välja iPad istället för nya iPad Air:
2200 kronor är trots allt en hel del pengar, och om du inte känner att du är någon som faktiskt kommer att använda Apple Pencil eller några tunga appar som kräver M1-chippet är nya iPad faktiskt ett okej alternativ. Den finns också i gult.
Så hur är själva iPaden då? Jo tack finnemang! Det är ju en iPad Air av förra generationen med lite sämre skärm, och det märks knappt, så det är ju en riktigt bra enhet fortfarande. Det finns mycket kärlek i denna, som tyvärr solkas ner av korkade beslut kring tillbehören. Och prislappen. Apples priser för iPad, och deras andra produkter, är på rekordhöga nivåer. Man fortsätter att sälja förra generationens iPad så att nya iPad är instegsversionen är inte riktigt sant. Nionde generationen har gått upp till 4995 kronor och tionde generationen kostar från 6595 kronor. Det är mycket stålar. Nu ska ni inte köpa det där tangentbordet, men med det kostar denna 9990 kronor. Det är väldigt mycket pengar. Min spontana reaktion var att man skulle köpa en iPad Air av förra generationen begagnat men de priserna verkar ha dragit iväg också. Så, vad har vi kommit fram till? Nya iPad är en finfin produkt som har drabbats av att någon har tänkt snett på Apple. Att man väljer att ha andra tillbehör till denna än vad man har till de andra maskinerna som har exakt samma form är riktigt underligt. Att priserna har dragit iväg är mer ekonomins fel än Apple, men det gör ändå sitt till och gör det svårare att rekommendera den här som iPaden man ska köpa. Beroende på krav så är kanske en äldre eller dyrare iPad bättre när allt kommer omkring. Vänta tills det kommer lite tredjepartstillbehör till denna innan du slår till är min rekommendation. Och kommer du inte att använda en penna alls spelar den idiotin inte någon roll, vilket är ett stort plus.
apple.com Mobil, Feature, ipad, apple pencil, magic keyboard Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till artikel Gult är inte fult! Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel USB-C! Hurra! Bild till artikel Touch ID och volymknappar sitter på bra ställen. Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Så dumt Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel En iPad Pro går att lyfta så här, det gör inte en iPad. Annons från Tumnagel Annons Annons från Tumnagel Annons
33.0° 0 Roger Åberg Roger Åberg
mån. 24 okt 2022, 15:10
Senaste dygnet Hur är det att ha Nordkorea som granne? BBC besöker Taesung Taesung är en liten by belägen mitt i Koreas demilitariserade zon, som skiljer Nord- och Sydkorea åt. Byn bebos av sydkoreaner, varav många är i 80- och 90-årsåldern, och ligger bara några meter från Nordkorea. Därför skyddas de dygnet runt av hundratals soldater. Taesung grundades efter Koreakriget som en fredssymbol, men 70 år senare är Koreahalvön som bekant fortfarande ganska delad. Hur som helst så har en korrespondent från BBC besökt den lilla byn för att snacka lite med dess invånare och de soldater som skyddar dem. Bonus-Nordkorea nedan. Tumnagel
37.1°
0
Hisense utmanar The Frame Tv med konstverk Samsung har skördat ganska stora framgångar med sin tavel-tv The Frame. Kinesiska Hisense verkar vilja ha en bit av den kakan och har nu presenterat CanvasTV som då ska vara ett billigare alternativ till Samsungs The Frame. CanvasTV är en matt tv designad för att visa konstverk och foton, med en design som gör att den kan smälta in i heminredningen när den inte används. De amerikanska priserna för tv:n är 999 dollar för 55-tummaren och 1299 dollar för 65-tummaren. Båda storlekarna har 4K QLED-skärmar med anti-glare och har en uppdateringsfrekvens på 144Hz samt en RGB-sensor för anpassning till omgivningsljus. Apparaterna har också ett flerkanaligt surroundljud. CanvasTV kommer med en ram i teakträ men vill man ha en annan ram kan man så klart köpa en som man tycker passar rummet bättre. Precis som The Frame kommer CanvasTV förinstallerad med en samling konstverk i olika stilar och man kan så klart även slänga upp egna bilder om man nu vill det. Det är för tillfället oklart om eller när Hisense kommer lansera dessa apparater här i Sverige. Tumnagel
37.6°
0
Så här kan man se EM i fotboll 2024 Hup Holland hup! Det är lite mer än en månad kvar innan EM i fotboll drar igång nere i Tyskland. Som vanligt kommer sändningarna delas upp mellan TV4 och SVT. TV4 lyckades dock säkra både premiärmatchen mellan Tyskland och Skottland den 14 juni och även finalen som spelas i Berlin den 14 juli. TV4:s sändningar leds av Pär Lernström och Frida Nordstrand, med experter som Albin Ekdal, Henok Goitom, Mikael Lustig, Siavoush Fallahi samt Vicki Blommé. Kommentatorer under matcherna är Lasse Granqvist, Adam Pinthorp och Lena Sundqvist, med Jens Fjellström samt Olof Mellberg som expertkommentatorer. Vilken kanal som visar vilken match kan man se via länken nedan. Tumnagel
36.7°
0
En fjärde Maze Runner-film verkar vara på gång Hurra? Som du känner att du saknar filmatiseringar av Maze Runner-böckerna så kanske du kan glädjas åt att Disney planerar producera en fjärde film. Filmen sägs dock inte bli någon direkt uppföljare och inte heller någon nyversion av den första filmen så exakt vad det blir återstår väl att se. Exakt när filmen ska ha premiär är också okänt för tillfället. Tumnagel
36.8°
0
OLW inför pant på chipspåsar För att minska nedskräpningen Chipstillverkaren OLW vill få ett slut på alla chipspåsar som inte hamnar i rätt papperskorgar genom att införa ett pantsystem för påsarna. Detta är tänkt att fungera via appen Bower som man då använder för att skanna streckkoden på förpackningarna när man återvinner dem. För varje skannad påse får kunden fem poäng, vilket motsvarar 67 öre. Dessa poäng kan sedan användas för att få kuponger, pengar tillbaka, eller doneras till välgörenhet. OLW hoppas att detta incitament ska öka mängden insamlad plast. Så panta mera helt enkelt. Tumnagel
45.0°
0
En första titt på Megalopolis Adam Driver står farligt Premiären av Francis Ford Coppolas film Megalopolis är inte helt spikad ännu men vill man få sig en glimt från filmen så kan man se ett första klipp från den i videon ovan. Coppola har tidigare beskrivit Megalopolis som sitt drömprojekt och har själv lagt in de 120 miljoner dollar som filmen ska ha kostat att spela in. Megalopolis beskrivs som ett sci-fi-drama där Adam Driver spelar arkitekten Caesar som ska bygga om New York till en utopisk stad efter att staden drabbats av någon typ av katastrof. I filmens övriga roller syns bland andra Nathalie Emmanuel, Forest Whitaker, Jon Voight, Laurence Fishburne, Shia LeBeouf, Aubrey Plaza, Giancarlo Esposito och Dustin Hoffman. Tumnagel
38.0°
0
Svenska kornas betesrätt utreds av regeringen För att hålla bönderna konkurrenskraftiga 1988 infördes det en regel här i Sverige som ställde krav på att mjölkkor (men inte tjurar) ska ha tillgång till grönbete utomhus minst sex timmar per dag under sommaren. Regeln infördes delvis tack vare en kampanj ledd av den folkkära författaren Astrid Lindgren. Nu verkar denna regel vara i fara då SVT rapporterar om att regeringen har initierat en utredning för att granska hur nuvarande djurskyddsregler påverkar svenska lantbrukares konkurrenskraft. En av de diskussioner som förs inom ramen för denna utredning är möjligheten att avskaffa kravet på att nötkreatur ska ha tillgång till grönbete under sommaren. Denna diskussion är dock inte ny, men har nu blivit återaktuell genom ovannämnda utredning. Utredningen, som avser att stärka livsmedelsproducenters konkurrenskraft samtidigt som man upprätthåller höga djurskyddsstandarder, väntas presentera sina resultat den 30 juni. En del av utredningen sägs även inkludera en studie om hur nötkreatur påverkas av att inte få beta utomhus under sommaren. Kritik mot idén om att slopa beteskravet kommer från både forskare och aktivister som menar att bete utomhus är viktigt för kornas välbefinnande. Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, betonar att befintlig forskning visar att kor mår bra av att vara ute och beta. Lantbruksminister Peter Kullgren har valt att inte kommentera dessa uppgifter i detalj, men påpekar att utredningens mål är att föreslå åtgärder som stärker svenska bönders konkurrensförutsättningar utan att kompromissa med djurskyddet. Vissa lantbrukare, däribland Joakim Borgs från Lantbrukarnas riksförbund, välkomnar möjligheten att ompröva beteskravet, då de önskar flexibilitet att besluta om bete baserat på dagliga förhållanden. Tumnagel
20.0°
0
Ny trailer för The Acolyte Stjärnornas krig och sådant Under gårdagen släppte Disney en ny trailer för den kommande Stjärnornas krig-serien The Acolyte. Serien utspelar sig flera hundra år innan handlingarna i de nio ursprungliga Stjärnornas krig-filmerna utspelar sig. Tidsåldern då serien utspelas kallas för The High Republic i Star Wars-universumet. Det var en tid då det var förhållandevis fredligt i galaxen och jedi-riddare styrde efter bästa förmåga. I The Acolyte dyker dock ett nytt hot upp och den mörka sidan av kraften verkar arbeta för att avsluta den fredliga tidsåldern. The Acolyte har premiär på Disney+ den 5 juni. Tumnagel
36.7°
0
Tesla sägs får röstassistent En mer avancerad sådan då Mashable rapporterar om att Tesla snart kan lansera en egen röstassistent, liknande Apples Siri eller Amazons Alexa. Enligt Mashable så har en Tesla-fantast med användarnamnet @greentheonly upptäckt bevis för detta i den kommande uppdateringen (2024.14.3) av Teslas mjukvara. Där kan man tydligen hitta en funktion som antyder att en "Tesla-röstassistent" är under utveckling. Men många detaljer vad den kommer att heta eller vilka funktioner den kommer att erbjuda finns dock ej. Som bekant har Tesla-bilar redan röstkontrollfunktioner som man då aktiverar genom att trycka på en knapp på ratten, men tanken med denna nya är då att den ska kunna aktiveras genom ett specifikt aktiveringsord, likt Siri och inte vara begränsad till enklare kommandon. Tesla själva har ännu inte kommenterat detta fynd. Tumnagel
34.8°
0