+
Läs artiklar före alla andra
Kommentera före alla andra
Annonsfritt
Ingen bindningstid
ingår också!
Välj period
Ju längre period, desto bättre pris. Du bestämmer!
Välj hur du vill betala
Du kan alltid betala med Apple Pay, Google Pay, Visa, Mastercard och Amex.
Med engångsköp kan du även använda Swish och Klarna.

7 idag 10 igår Välkommen till Feber Skaffa Feber+ Trump erbjuder att skrota elbilslag
29.2°
0
EA funtar på annonser i spel
30.9°
0
Japanskt system förhindrar kollisioner på gångvägar
42.5°
0
Stack Overflow-användare missnöjda med OpenAI-samarbete
31.3°
0
App ska erbjuda gårdsförsäljning av alkohol
25.6°
0
Man tog åkgräsklipparen till Systembolaget
46.0°
0
Det verkar bli mer Shogun
43.5°
0
Hur bra är Ikeas laddare Sjöss?
47.3°
0
Temporär rubrik Temporär subrubrik
Solcellsrekord slaget av svenska forskare "ett supermaterial" Tumnagel 38.3° 0 Snubbe testar dyra bilsimulatorer Riktigt dyra! Tumnagel 37.5° 0 Trump erbjuder att skrota elbilslag Så länge man betalar en slant Tumnagel 29.4° 0 28 år senare släpps om ett år Eller lite drygt ett år Tumnagel 38.5° 0 EA funtar på annonser i spel Hurra! Tumnagel 31.1° 0 Folk stormade Gigafactory i Tyskland Oklart vad protesterna åstadkom Tumnagel 35.6° 0 Apple TV+ lägger ner Constellation Noomi Rapace fick bara en säsong Tumnagel 36.1° 0 Data visar Schlager-favoriter Oklart om det blir så i verkligheten dock Tumnagel 34.2° 0 Snubbe spelar Elden Ring med jättesvärd Guts-igt Tumnagel 36.2° 0 Poppy Playtime ska bli film Oklart när dock Tumnagel 36.3° 0 Nytt Pac-Man-spel släppt Av battle royale-typ Tumnagel 37.6° 0 Mac Studio är en fantasilös men fantastisk låda Vi har testat den med nya Studio Display Mac Studio är en fantasilös men fantastisk låda Den här artikeln publiceras om -1133141 minuter.
Med Feber+ får du läsa den redan nu!
Från 25 kr/månad
Skaffa Feber+
Så var den då äntligen här, datorn från Apple som får plats på skrivbordet utan att vara kopplad till en skärm eller kostar 100 miljarder. För i dessa tider när allt handlar om M1-datorer från Apple har man lite glömt bort Mac Pro och hur sjukt dyr den är. Maskinen börjar i dag på 72.000 kronor och då får man en åttakärnig Intel Xeon W-processor, ett Radeon Pro W5500X med 8 GB minne, 32 GB DDR4-minne och 512 GB SSD. Känner man för att fylla sin Mac Pro med allt gött så snackar vi en prislapp på runt 650.000 kronor. Säkert värt det för någon, men knappast för någon större massa.

Fyller ett glapp i Apples erbjudande


Under Mac Pro har det länge saknats något från Apple. Visst har paniklösningen iMac Pro eller en tjock MacBook Pro varit en ok lösning för många, men knappast ultimat för alla. Men nu finns den alltså och har fått namnet Mac Studio. Antingen kan du köra den till vilken skärm du vill eller tillsammans med Apples nya Studio Display (eller så klart med deras Pro Display XDR om du känner dig rik).
Lådan ser ut som en utdragen Mac mini och designen är verkligen formidabelt fantasilös. Det märks att Jony Ive har lämnat bygget, för det här skulle inte ha tillåtits under hans dagar. Det är liksom dags för Mac mini att få en roligare design som ska hålla de närmsta 10 åren, inte att ytterligare en maskin ska presenteras som ser ut som en modifierad Mac mini. Extra underligt är det med den tråkiga designen om man tänker sig att den här faktiskt ska stå på skrivbordet. Superöverdesignade Mac Pro ska ju egentligen inte stå på skrivbordet utan ställas undan. Apple har helt enkelt missat en ypperlig chans att leverera magisk industridesign och det gör lite ont i mitt hjärta. Men formen på datorn ska ju inte spela så stor roll, och det går ju utmärkt att gömma den här om man vill och inte vill koppla in och ur saker hela tiden. Vill man däremot vara lite interaktiv med den så får den utan problem plats på det mest stökiga skrivbordet som finns och det finns ingångar både fram och bak vilket är härligt. Jag har testat varianten med M1 Max och den har två USB-C-portar på framsidan tillsammans med en SD-kortläsare. Om du slangar upp pengarna för en M1 Ultra får du istället för USB-C två stycken Thunderbolt 4-portar på framsidan. På baksidan hittar vi fyra Thunderbolt 4-portar oavsett chip, en ethernetport (10 Gb), två USB-A-portar, en HDMI-port, en ljudin/utgång och så strömkabel. Typ allt man behöver och jag är tacksam att Apple tok sitt förnuft till fånga och inte hoppade över USB-A-portarna. Lådan är som sagt samma storlek räknat till bordsyta som en Mac mini, men betydligt högre med sina 9,5 centimeter jämfört med en Mac mini som mäter in på 3,6 centimeter. En lite udda detalj på framsidan är att lampan som berättar att datorn är på är betydligt större än den på Mac mini. På baksidan är Mac Studio inte svart som Mac mini och strömkontakten har bytt sida, men annars är det mesta i samma stil och ungefärlig placering.

Fläkten snurrar jämnt - varför?


Skillnaden är att utblåset för fläkten är betydligt större på Studio. Luften kommer in i botten på enheten och en underlig sak är att fläkten alltid snurrar. En av mina favoritsaker med M1-serienn är tystnaden, att maskinen inte låter om man inte stressar den otroligt mycket. Varför Apple har valt att låta fläkten snurra även om datorn är omstartad och inte använd med en processortemperatur på 30-35 grader är underligt. Man måste verkligen anstränga sig för att höra ljudet av fläkten, men som sagt - är man van vid total tystnad så märks det.
Jag har testat varianten med M1 Max med 10/32 kärnor med 64 GB ram och 2 TB lagring. Den billigaste versionen av Mac Studio kostar 25.495 kronor, den version jag har testat ligger på 40.495 kronor och maxar man till det fetaste chipet och 128 GB minne men lugnar sig med lagringsminne så hamnar man snabbt nära 80.000 kronor. Med 8 TB minne bryter man 100.000 kronorsgränsen.

Behöver du verkligen en Mac Studio?


Värt det? Ja, och nej. Det beror på, så klart. M1-chipet är lika snabbt på single core-saker som en M1 Ultra så till vardags är skillnaden knappt märkbar mellan en Mac mini med 16 GB ram och en Mac Studio med M1 Max och 64 GB ram. Och en Mac mini kostar en fjärdedel så mycket. Så har du inte behovet av en massa kraft kommer inte Mac Studio göra dig lyckligare.
Använder du däremot grafiktunga applikationer så börjar vi snacka. Och vill du ha mer minne, Mac mini har ju maximalt 16 RB ram vilket är ok till vardags men det tar slut när man hetsar den. Största anledningen att köpa en instegsversion av Mac Studio är alltså mer grafik och mer ram-minne. Gör du riktigt tunga saker så vill du ha en massa ram och då måste du köra en M1 Ultra. Billigaste M1 Ultra med maximalt med minne (128 GB ram) går loss på 60.495 kronor, många gånger mer än en Mac mini men under halva priset (drygt) mot vad en Mac Pro med samma prestanda.Men varför håller jag på och jämför den här datorn så mycket? Jo, för att en anledning att köpa en MacBook Pro 14 eller 16" kan faktiskt vara för att man vill ha storleken på skärmen eller portarna. Det blir dyrt, men det är något som man inte kan få i en MacBok Pro 13". Med Mac Studio gäller inte det, en Mac mini må sakna en SD-kort-läsare men att ha en sån inkopplad på en stationär dator är inget problem. På en bärbar är en dongel värdelöst, på skrivbordet ok. Ur den synvinkeln så bidrar Mac Studio med mer kräm men framförallt mer minne. Men inte så mycket mer än så. Vilket är helt ok, det är vad det är liksom. Nackdelen jämfört med en Mac Pro, eller vilken PC som helst, är att det är vad det är. Glöm att byta ut hårddisken, glöm att byta CPU och glöm framförallt att fylla på med mer ram-minne. Jag köper det helt och hållet att det är så, och M1-chipets fördel är någonstans att allt är på samma kaka och att det liksom inte ska gå att byta ut, men det är också något du köper in dig på. Man bör vara medveten om det.

Studio Display är grym, frågan är varför inte alla skärmar är så här


Studio Display är förenklat en skärm från en iMac 27-tum utan dator. Nästan utan en dator. Skärmen har faktiskt ett A13-chip i sig vilket är en föregångare till M1 så i teorin skulle man kanske kunna köra macOS på den här skärmen, utan dator. Det hade nog också gått helt ok till och med. Men A13 finns där för att hantera webbkamera och ljud och sånt, och Apple har nog helt enkelt tänkt att det blir enklare att slänga in ett något äldre chip på hyllan än att börja skapa nya chip för de funktionerna. Men det är så klart lite overkill. I teorin hade man nog kunnat köra iOS på skärmen också, men det går inte. Har man inte kopplat in något är det svart.
Det ironiska i det här är att Studio Display utan datamaskin är mer än dubbelt så tjock som iMac 24. Skärmen är på 27 tum, upplösningen är på 5120x2880 pixlar och ljusstyrkan är på 600 nits, upp från 500 på iMac-skärmen. Och det är, utan att vara en kännare med mätapparatur, en riktigt bra display. Dessutom gediget byggt och med bra extrafunktioner. De är om man kopplar in datorn med Thunderbolt att man får ljud och webbkamera i skärmen. Kör man en bärbar dator så levererar skärmen dessutom 96W med ström vilket är riktigt trevligt och borgar för ett rent och snyggt skrivbord. På baksidan hittar vi förutom Thunderbolt 4-porten tre USB-C-portar att stoppa in saker i, också bra om du kör bärbar dator och behöver koppla in vissa tillbehör eller om du kör en stationär så får du några portar till.

Bra webbkamera, fantastiskt ljud


Webbkameran är hämtad från en iPad och har Center stage vilket är bra. Men förvänta dig en helt ok bild och inte en magisk för den är bra men inte något extra. Ljudet däremot är riktigt bra. Sex högtalare gör verkligen sitt jobb och levererar även rumsligt ljud och Dolby Atmos vilket ju är lysande om du jobbar med sånt eller helt enkelt bara vill njuta av det. Det låter helt enkelt väldigt bra. Mikrofoner finns det tre stycken av och de levererar också. Mer än väl faktiskt. De du kör videokonferens med kommer att tacka dig, men de ska vara tillräckligt bra för att spela in musik med. Jag har hört lite demoinspelningar som faktiskt förvånar i kvalitet, även om det liksom inte är syftet med en skärm så är det en trevlig bonus att det finns bra ljud både ut och in.
Det som saknas på den här är helt klart 120 Hz. Kanske inte så mycket för att det är en dealbreaker i dag, men i framtiden. Studio Display kostar ändå 19.995 kronor vilket är en slant och den har förutsättningar att tjäna dig väl i 5-10 år framåt och med den tidshorisonten hade det varit härligt med 120 Hz.

Kostar som en iMac


20 lax för en skärm är mycket pengar, speciellt när en iMac 24 kostar mindre inklusive skärmen. Men man får trevliga godsaker till den, den är ypperlig att använda och ser otroligt stilig ut. Jag önskar dock att Apple skulle ha släppt två versioner, en med ljud och webbkamera och allt och en som bara va skärmen och som kostade några tusenlappar mindre. För många kommer att köpa dessa och aldrig någonsin använda de inbyggda prylarna.
På tal om tusenlappar. Med skärmen kommer ett ställ som är samma ställ som kommer med iMac 24. Det går att vinkla, men inte höja och sänka vilket är katastrof på en skärm i den här prisklassen. Apple har så klart en lösning på det som så klart kostar pengar. 5000 svenska riksdaler till. Det är faktiskt helt orimligt, både att det inte är med som standardfunktion och vad de tar extra för lite avancerade gångjärn. Men de lär sälja. Vill man ha matt yta på skärmen så kostar det 4000 kronor extra. Med extra allt alltså 28.995 kronor.

Så, vad är domen? Köpa eller inte?


Som ni märker är det här inte mycket av djuplodande recension, det har vi helt enkelt inte hunnit med. Vi kan bara konstatera att om du har ett (uppdämt) behov av de här två produkterna har du säkert redan klickat på beställ-knappen. Resten av oss kan lugnt gå vidare i livet.
Mac Studio och Studio Display ger en konstig känsla av att vara självklara, nästan på ett tråkigt sätt. Och det är de produkterna som oftast är riktigt, riktigt bra i slutändan. Mac Studio levererar fantastisk prestanda i ett litet format till ett pris som absolut inte är för alla men som är riktigt rimligt, speciellt jämfört med Mac Pro. Frågan är om eller hur man kommer att sakna möjligheterna till att bygga ut och om sin dator. Min gissning är inte det minsta och de här datorerna lär hålla ett riktigt högt andrahandsvärde så det är inte pengar i sjön om du vill byta upp dig om något år eller två. Men min gissning är att du inte kommer att behöva det, köper du in dig på en Mac Studio med eller utan Studio Display kommer den att tjäna dig väl länge. Och skärmen är värd pengarna för vad den levererar, främst kanske för att upplevelsen med de två tillsammans blir så fantastiskt bra.
apple.com Mac, Feature, Mac studio, studio display Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Annons från Tumnagel Annons Annons från Tumnagel Annons
40.0° 0 Roger Åberg Roger Åberg
tors. 17 mar 2022, 14:32
Senaste dygnet Solcellsrekord slaget av svenska forskare "ett supermaterial" Några svenska forskare har nyligen uppnått ett världsrekord inom solcellsteknik genom att utveckla en ny generation solceller som är endast 0,004 mm tjocka. Dessa tunnfilms-solceller har visat sig kunna omvandla solens strålar till energi med en effektivitet på 23,6 procent, en siffra som bekräftats av det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer ISE. Denna prestation innebär att de har överträffat det tidigare rekordet som hölls av ett japanskt företag. Trots att dessa tunnfilms-solcellers verkningsgrad för närvarande är något lägre än de mer traditionella solcellerna, finns det stor optimism om deras framtida potential. Forskare, inklusive professor Marika Edoff från Uppsala, tror att dessa tunnfilms-solceller kommer att kunna konkurrera med och till och med överträffa traditionella solceller i framtiden. Ett av de långsiktiga målen inom solcellsforskningen är att uppnå en verkningsgrad på minst 30 procent, vilket skulle innebära att nästan en tredjedel av solljusets energi kan omvandlas till elektricitet. En strategi för att nå detta mål är att använda tandemsolceller, som kombinerar olika typer av solceller för att effektivt utnyttja olika delar av solljusets spektrum. Tumnagel
38.4°
0
Snubbe testar dyra bilsimulatorer Riktigt dyra! Här har vi ett klipp från Wired där de jämför några av världens mest lyxiga racingsimulatorer. De kollar in Prodrive-modellen som kostar runt 63 000 dollar men också den extremt exklusiva Dynisma-racingsimulatorn, som kostar runt två miljoner dollar. Tumnagel
37.5°
0
Trump erbjuder att skrota elbilslag Så länge man betalar en slant Donald Trump, den tidigare presidenten och potentuellt nästa presdent i USA, har uttryckt en vilja att avskaffa lagar som stödjer elbilar och förnybar energi, såsom vindkraft, om han återväljs till president. Han har föreslagit detta under ett möte med ledare inom oljeindustrin, där han lovade att riva upp dessa lagar i utbyte mot en donation på en miljard dollar till hans presidentkampanj. Vidare har han lovat att ta bort begränsningar för oljeborrning i Alaska. Mötet ägde rum i Trumps hem Mar-a-Lago i Florida och deltagare inkluderade representanter från stora olje- och gasföretag. Trumps agerande har beskrivits som chockerande av politiska experter, men inte som brottsligt. I en annan relaterad händelse har Ron DeSantis, guvernör i Florida och republikansk presidentkandidat, attackerat den så kallade foodtech-industrin och förbjudit labbodlat kött i delstaten. Detta för att skydda nötköttet från vad han kallar "den globala eliten". Good Meat, ett företag som producerar labbodlat kött, har uttryckt besvikelse över beslutet och kritiserat det för att begränsa konsumenternas frihet att välja. Tumnagel
29.2°
0
28 år senare släpps om ett år Eller lite drygt ett år Den tredje filmen i "28 dagar senare"-serien, 28 år senare, kommer att ha biopremiär den 20 juni 2025. I denna film kommer Jodie Comer, Aaron Taylor-Johnson samt Ralph Fiennes att spela huvudrollerna och antagligen bli jagade av zombieliknande varelser. Några konkreta detaljer om vad filmen kommer att handla om finns inte ännu, men manuset är skrivet av Alex Garland, så potentialen finns onekligen. Alex ska även agera producent tillsammans med Danny Boyle. Cillian Murphy återvänder som exekutiv producent, men är i nuläget inte bekräftad för att spela i filmen. Filmen är tänkt att vara en del av en kommande trilogi, där Nia DaCosta för närvarande diskuterar att regissera den andra filmen. Tumnagel
38.5°
0
EA funtar på annonser i spel Hurra! Electronic Arts (EA) smider tydligen planer på att utveckla nästa generation av annonser i spel. Det var företagets VD, Andrew Wilson, själv som nämnde detta under ett finansmöte. Han förklarade att deras interna team redan arbetar på hur de kan integrera annonser på ett genomtänkt sätt i deras spel. Trots att sådana här annonser är ett område av intresse för EA, betonade Andrew att det är viktigt att fortfarande vara försiktig med implementeringen av dem. Han nämnde också att det finns större möjligheter för annonsering utanför själva spelen, bland annat genom att bygga och utnyttja communities runt spelen. EA har tidigare kritiserats för att lägga till annonser i spel som användare redan köpt, exempelvis i UFC 4, vilket har lett till negativa reaktioner från spelgemenskapen. Annonser för EA-spel är som bekant inget nytt, då vi redan under Burnout Paradise-tiden såg liknande initiativ. Tumnagel
30.9°
0
Folk stormade Gigafactory i Tyskland Oklart vad protesterna åstadkom Hundratals klimatprotestanter stormade Teslas Gigafactory i Grünheide, Tyskland, den 10 maj på grund av fabrikens miljöpåverkan. Protesterna, som inleddes redan 2020 när fabriken först byggdes och skog avverkades, intensifierades när Tesla ansökte om att röja ytterligare 170 hektar för att expandera fabriken. Protestanterna, som enligt arrangörerna uppgick till 800 personer, lyckades inte tränga in i fabriken och flertalet arresterades. Enligt de som protesterade så protesterar de inte bara mot miljöförstöringen i Grünheide utan också mot den miljöskada som orsakas av litiumbrytning, vilket är nödvändigt för Teslas batterier, i länder som Argentina och Bolivia. Teslas VD Elon Musk försökte nedtona protesterna genom att påstå att det var "fake news" och pekade på att det var "National Protest Week" i Tyskland, vilket då ska vara en vecka med många olika protester. Tumnagel
35.5°
0
Apple TV+ lägger ner Constellation Noomi Rapace fick bara en säsong Apple TV+ har bestämt sig för att inte förnya sci-fi-serien Constellation för en andra säsong. Serien, med bland annat Noomi Rapace och Jonathan Banks i huvudrollerna, handlar om en astronaut som upplever märkliga händelser efter att ett objekt kolliderar med den internationella rymdstationen där hon befinner sig. Efter att ha återvänt till jorden upptäcker hon att delar av hennes liv antingen saknas eller inte är som hon minns dem. Det är oklart varför Apple TV+ inte vill fortsätta producera serien, men någonstans kan man väl anta att den helt enkelt inte sågs av tillräckligt många. Tumnagel
36.1°
0
Data visar Schlager-favoriter Oklart om det blir så i verkligheten dock Senare i kväll är det dags för Schlagerfestivalen igen, som i år hålls nere i Malmö. Ett svenskt analysföretag har analyserat data från Google-sökningar, Spotify-streams och YouTube-visningar för att förutspå vinnaren av kvällens final. Enligt deras beräkningar, baserade på den insamlade datan, visar resultaten en tydlig topp tre i form av Nederländerna, Italien och Frankrike. Om man nu kan lita på denna data återstår att se när alla röster är räknade senare i natt. Det visade ju sig att Nederländerna blev diskvalificerade på grund av hotfullheter så de kan man ju inte tippa som vinnare längre. Tumnagel
34.2°
0
Snubbe spelar Elden Ring med jättesvärd Guts-igt Här har vi ett klipp där en snubbe har skapat bakat in en Xbox-kontroll i en Greatsword från Elden Ring. Med denna bamsekontroll spelar han då spelet, något som kräver en del styrka och en hel del plats. Bonusklipp nedan där någon spelar Elden Ring via Morsealfabetet. Tumnagel
36.2°
0
Poppy Playtime ska bli film Oklart när dock Efter succén med Five Nights at Freddyx27s har Hollywood fått mersmak för att göra filmer baserade på skräckspel som är populära bland ungdomar. Det är spelet Poppy Playtime som ska filmas av Legendary Entertainment. För tillfället är det oklart när denna film ska släppas, men man kan anta att de försöker få ut den så snabbt som möjligt. Tumnagel
36.3°
0
Nytt Pac-Man-spel släppt Av battle royale-typ Under gårdagen lanserade Bandai Namco ett nytt Pac-Man-spel i form av Pac-Man Mega Tunnel Battle: Chomp Champs. Detta är ett flerspelarfokuserat spel där upp till 64 spelare kan tävla mot, samt samarbeta med, varandra i sammanlänkade labyrinter. Som spelare har man möjlighet att äta nästan allt som finns i labyrinterna, inklusive pellets, power-ups, spöken och andra spelare. För att bli en Chomp Champ, det vill säga den sista överlevande spelaren, gäller det att använda spelets Power Items så att man kan äta upp sina motståndare. Spelet stödjer cross-play och är tillgängligt på Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S och Windows. Tumnagel
37.6°
0